Hlavní navigace

Týdenní revize o rozšiřování multiplexu 2 a kauze Rádia Wave

15. 11. 2008
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Kauza Rádia Wave obviněného z propagace fašismu pokračovala i tento týden. Rada Českého rozhlasu vydala v pondělí prohlášení, podle kterého je mediální prezentace celého případu zkreslená a neodpovídá skutečnosti. Ani jeden z radních se také nezúčastnil úterní veřejné diskuse, kterou v pražském Divadle Archa uspořádal server DigiZone.cz. Dnešní revize se věnuje také rozšiřování multiplexu 2 nebo prodeji digitálních přijímačů.

Multiplex 2 odstartuje v letošním roce již jen na Chomutovsku

Multiplex 2, který divákům nabízí vysílání komerčních stanic TV Nova a Prima, zahájil provoz na konci října letošního roku. Jeho signál je dostupný 51 % obyvatel České republiky, kteří jeho vysílání přijímají z pražských vysílačů Žižkov a Cukrák, brněnských vysílačů Hády a Barvičova, ostravského Hladnova, ústecké Bukové hory, plzeňského Krašova a domažlického Vraního vrchu. Do konce letošního roku by se mělo pokrytí digitální sítě 2 Českých Radiokomunikací ještě zvýšit. Ještě před Vánocemi by se startu multiplexu 2 měli dočkat diváci na Chomutovsku.

K dalšímu rozšiřování digitální sítě 2 dojde v příštím roce. Jako první přijde na řadu start multiplexu 2 na jihomoravském vysílači Děvín u Mikulova a středočeském vysílači Votice – Mezivrata na konci března. O měsíc později se dočkají diváci na Chebsku. Expanze digitální sítě 2 bude pokračovat na konci června na Jáchymovsku a na konci srpna také na Českobudějovicku. Posledním regionem České republiky, kde se diváci zahájení vysílání multiplexu 2 dočkají, se na konci září stane Sušicko. Poté bude následovat šestiměsíční pauza a rozšiřování multiplexu Českých Radiokomunikací bude pokračovat až na jaře 2010.

Na konci března zahájí digitální síť provoz na vimperském vysílači Mařský vrch a pardubickém vysílači Krásné, v dubnu pak na jihlavském vysílači Javořice. Obyvatelé Liberecka a Trutnovska se dočkají na konci srpna a o měsíc později pak digitální síť 2 zahájí provoz na brněnském vysílači Kojál.

Poslední čtyři regiony České republiky se multiplexu se stanicemi Novy a Primy, jejich bonusových programů a TV Barrandov dočkají v roce 2011. Jako první přijde na řadu Ostravsko, kde vysílač Hladnov v dubnu doplní Hošťálkovice a Lysá hora. V říjnu bude pokrytí rozšířeno na Jesenicko díky vysílači Praděd a jako poslední se dočká Zlínsko a Valašské Klobouky v listopadu 2010.

Podle Jana Hamáčka, vedoucího útvaru vysílacích služeb ČRa, je ale možné, že i když se divák nachází v místě, kde by měl být signál podle mapy pokrytí dostupný, nemusí ho vůbec naladit. Mapy totiž nereflektují všechny terénní překážky a jsou tedy spíše teoretickým znázorněním dosahu digitálního televizního signálu.
Jan Potůček: Jak se budou digitální Nova a Prima rozšiřovat do dalších regionů?
Jan Potůček: ČRa: Lidé by si měli uvědomit, že mapy pokrytí DVB-T jsou makropohled

Radní se veřejné diskuse o Radiu Wave nezúčastnili

Rada Českého rozhlasu (ČRo) v pondělí zveřejnila prohlášení ke kauze Radia Wave obviněného z propagace fašismu. Radní se domnívají, že současná mediální prezentace celého případu je zcela zkreslená a neodpovídá skutečnosti. Podle radních totiž řada novinářů diskusi členů Rady ČRo na veřejném zasedání prezentuje jako zápis Rady ČRo, přitom jde ale o přepis zvukového záznamu. V diskusi byli radní hodnotitelem upozorněni na to, že ve vysílání zazněla píseň propagující fašismus a úkolem rady je tato možná porušení posoudit. Radní ale v prohlášení připustili, že hodnotitel Radek Vogl text kontroverzní písně špatně přeložil a radní uvedl v omyl.

V úterý se v pražském Divadle Archa uskutečnila veřejná diskuse o Rádiu Wave, které se zúčastnilo přibližně šedesát lidí. Diskuse se ale nezúčastnil ani jeden člen Rady ČRo, ani Radek Vogl. Místopředsedkyně a mluvčí Rady ČRo Dana Jaklová zaslala v den konání debaty dopis, ve kterém uvedla, že radní se ze zákona zodpovídají pouze Poslanecké sněmovně a odůvodnila tak svou neúčast.

Na diskusi nepřišel ani programový ředitel ČRo Richard Medek, který v pondělním rozhovoru pro internetový server Týden.cz uvedl, že kauzu Rádia Wave považuje pouze za okrajovou záležitost. Medek sice prohlásil, že je rád, že se obvinění Rádia Wave z propagace fašismu nepotvrdilo, ale zároveň dodal, že se jeho názor na stanici pro mladé posluchače nezměnil. Programový ředitel ČRo uvedl, že bude nutné zamyslet se nad programovou koncepcí Rádia Wave, které by raději viděl jako méně alternativní. Z rozhovoru pro Týden.cz podle hudebního dramaturga Rádia Wave Tomáše Turka vyplývá, že Medek prozatím nechce rozhlasový okruh pro mladé posluchače přeformátovat. Turek také uvedl, že je překvapen tím, že píseň Swastika Eyes kapely Primal Scream byla radou zaznamenána až nyní, když ji rádio hraje přibližně dva roky.

Ředitel konkurenčního Radia 1 Saša Michailidis uvedl, že by měl Medek uznat svou chybu a kvůli svému výroku o tom, že posluchači Rádia Wave nejsou budoucností národa, by měl odstoupit. Michailidis se domnívá, že by Medek neměl pracovat v médiu veřejné služby. Radio 1 vyjádřilo podle Michailidise podporou Rádia Wave solidaritu v boji proti blbosti. Na čtvrteční večer pak Radio 1 do vysílání zařadilo Festival politické písně pro všechny cenzory.

Předmětem úterní diskuse se stali také hodnotitelé, které Rada ČRo najímá pro analýzy jednotlivých okruhů ČRo. Podle Štěpána Kotrby, redaktora Britských listů, nemá rada jasná kritéria, jak hodnotitele vybírat. Problém podle Filipa Rožánka, redaktora ČRo 8 Online, spočívá také v tom, že rada plně spoléhá na interpretaci hodnotitelů a zpětně si neověřuje, zda jí byly předloženy pravdivé informace.

Marie Čtveráčková, organizátorka demonstrace na podporu Rádia Wave před budovou ČRo, prohlásila, že nespokojení posluchači Rádia Wave budou v protestech dále pokračovat. Další akce by se měla uskutečnit 26. listopadu, kdy proběhne veřejné zasedání Rady ČRo.

Sestřih úterní diskuse v Divadle Archa zítra odvysílá zpravodajský kanál ČT 24 v pořadu Média a svět.
Jan Potůček: Rada ČRo: mediální prezentace kauzy Radia Wave je zcela zkreslená
Redakce: Rada Českého rozhlasu: přejeme vám plodnou diskusi
Jan Potůček: Co zaznělo na veřejné diskusi o Rádiu Wave?
Lukáš Polák: Programový ředitel ČRo se akce na podporu Wavu nezúčastní
Jan Potůček: Radio 1 chystá na čtvrtek „festival politické písně pro všechny cenzory“
Lukáš Polák: Atmosféra v Rádiu Wave je napjatá, tvrdí jeho hudební dramaturg
Jan Potůček: Sestřih debaty o Radiu Wave v Divadle Archa v neděli odvysílá ČT 24

Největší zájem je o jednoduché set-top-boxy

Říjnové vypínání analogového vysílání druhého programu České televize i spuštění multiplexů 1 a 2 zvedlo vlnu zájmu o digitální přijímače. Podle Jana Nevyjeda z prodejny Allcom stoupl zájem o všechny přijímače, které mají digitální tuner. Potvrzuje to i Jan Betko z prodejny Datart, který se domnívá, že zájem o set-top-boxy a televizory s integrovaným digitálním tunerem vzrostly přibližně o 300 až 400 %.

Největší zájem je o set-top-boxy, zejména o jednoduché modely. Jan Nevyjed to připisuje tomu, že řada lidí má poměrně nové televizní přijímače a nechce je nahrazovat novým, i když vybaveným digitálním tunerem. Podle Jana Betka měli zákazníci zájem především o jednoduché set-top-boxy, jejichž cena se pohybovala mezi 999 až 1 300 korunami. Prodejny elektroniky Datart, Allcom i Tesco nabízí zákazníkům také možnost naladit digitální přijímač. Podle Jana Nevyjeda z Allcomu této nabídky využila řada zákazníků, naopak Jan Betko z Datartu se s tímto požadavkem setkal jen u několika málo zákazníků.

Zájem o analogové televizory je pochopitelně zcela minimální, ale přesto jsou v prodejnách elektroniky stále ještě k dispozici. Prodejci zákazníky na skutečnost, že přístroj má pouze analogový tuner, upozorňují. Podle Jana Nevyjeda z Allcomu si analogové televizory kupují spíše ti diváci, kteří mají kabelové připojení nebo televizní signál přijímají prostřednictvím satelitu.

Druhou vlnu zvýšeného zájmu o digitální přijímače očekává Jan Nevyjed v dubnu příštího roku, kdy pražští diváci definitivně přijdou o možnost příjmu analogového televizního signálu zbývajících tří programů, TV Nova, ČT 1 a Prima. Nedomnívá se ale, že by zájem byl tak výrazný jako na přelomu letošního října a listopadu.

Řada diváků dala ale před pořízením digitálního přijímače a jeho nastavením přednost placeným službám kabelových a satelitních operátorů, kteří přechod na digitální televizní vysílání zákazníkům usnadní. Počet instalací digitální kabelové televize UPC se nyní podle mluvčího největšího tuzemského kabelového operátora UPC Františka Maliny pohybuje na šesti tisících týdně, což je šestkrát více než v září letošního roku.
Jan Potůček: Pražští prodejci: zájem o set-top-boxy vzrostl o 300 až 400 procent
Jan Potůček: Týden.cz: Na zmatcích okolo digitalizace vydělávají kabelovky

České Radiokomunikace (ČRa) chtějí zavést certifikaci set-top-boxů, které zvládají příjem DVB-T vysílání v České republice. Reagují tak na situaci na trhu, kdy má řada, zejména levnějších typů, digitálních přijímačů problémy s příjmem DVB-T signálu. ČRa požadují, aby nezávislé posuzování a udělování certifikátů zajistila Národní koordinační skupina pro digitalizaci (NKS). Podle Zdeňka Duspivy, předsedy NKS, to ale není uskutečnitelné. Hrozily by totiž žaloby ze strany výrobců přijímačů, kteří by certifikát nezískali. NKS proto vydá tzv. D-book, dokument, který obsahuje minimální požadavky kladené na přijímač zemského digitálního vysílání. Dodržování D-booku, jehož text Technická skupina NKS projednávala ve čtvrtek, nebude vynutitelné, půjde tedy spíše o pomůcku pro výrobce i dovozce digitálních přijímačů i pro zákazníky.
Jan Potůček: Vzniká „D-book“ s doporučovanými normami pro digitální přijímače
Jan Potůček: Duspiva: Certifikace set-top-boxů je problém, hrozily by žaloby

Stručně

V úterý bude zahájeno zemské digitální vysílání multiplexu 1 z hlavního sušického vysílače Svatobor. Veřejnoprávní multiplex bude šířen na kanále 49. Spuštění digitální sítě 1 nebude předcházet vypínání žádného analogového televizního programu.
Jan Potůček: V úterý se dočkají veřejnoprávního multiplexu na Sušicku

Kabelový a satelitní operátor UPC Česká republika zařadil do nabídky digitální kabelové televize UPC Digital programovou pozici vyhrazenou připravované digitální televizní stanici TV Barrandov, která start vysílání plánuje 11. ledna příštího roku. Nabídka kabelové televize UPC Digital se tak připojila k multiplexu 2, kam byla programová pozice označená logem TV Barrandov zařazena hned při jeho spuštění. Zařazení chystané digitální televize do svých nabídek oznámili také operátoři satelitního vysílání. Společnost Skylink i Gital oznámily, že TV Barrandov zařadí do základních programových nabídek. Nová digitální televize se snaží pozornost potenciálních diváků získat již nyní, necelé dva měsíce před zahájením vysílání, a to nejen logem na vyhrazených programových pozicích, ale také reklamní kampaní.
Lukáš Polák: TV Barrandov zařadí na satelitní karty také Gital
Lukáš Polák: UPC zařadila do nabídky předčasně TV Barrandov
Lukáš Polák: TV Barrandov láká Pražany prostřednictvím reklamních ploch

Televize Nova v pondělí oficiálně potvrdila, že Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) požádala o vydání bonusové licence pro celoplošné zemské digitální televizní vysílání programu Nova Cinema. Diváci by se zařazení filmového kanálu Nova Cinema do multiplexu 2 mohli dočkat ještě před koncem letošního roku. Podle generálního ředitele TV Nova je vysílání technicky i organizačně připraveno, RRTV ale Nově bonusovou licenci za souhlas s Technickým plánem přechodu na digitální vysílání (TPP) zatím neudělila a s provozovatelem Novy, společností CET 21, nařídila ústní jednání. Petr Štěpánek, člen RRTV, se domnívá, že by TV Nova měla nejprve vyslovit bezvýhradný souhlas s harmonogramem české digitalizace. Nova v srpnu s TPP sice souhlasila, ale s několika výhradami.
Jan Potůček: Nova Cinema v multiplexu 2 ještě do Vánoc? Je to možné
Jan Potůček: Radní ČTÚ Štěpánek zpochybňuje bonusovou licenci pro Novu Cinema

Česká televize na svých internetových stránkách věnovaných digitalizaci televizního vysílání www.digict.cz zřídila sekci zvanou ohlašovna poruch digitálního vysílání, kde diváci mohou po vyplnění formuláře nahlásit problém s příjmem veřejnoprávního multiplexu. Ve formuláři je nutné vyplnit místo příjmu televizního signálu, typ antény a televizního přijímače. Česká televize také ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi odstranila problémy s elektronickým programovým průvodcem (EPG), se kterým se potýkali diváci veřejnoprávního multiplexu v Brně a Ostravě. EPG zobrazovalo pouze informace o vysílaném a následujícím pořadu, od úterý jsou vysílána plná data.
Jan Potůček: ČT zprovoznila internetovou ohlašovnu poruch digitálního vysílání
Jan Potůček: Problémy s EPG u veřejnoprávního multiplexu v Brně a Ostravě vyřešeny

Nové digitální televize nemohou podle Martina Nováčka, šéfa prodeje elektronických médií agentury OMD, počítat s tím, že by se v nadcházejících letech uživily pouze prodejem reklamních vysílacích časů. Český reklamní trh navíc zasáhne finanční krize, což se může odrazit také v odlivu inzerentů z televizí do jiných médií. Nováček se také domnívá, že dokud nové digitální televize nebudou mít k dispozici důvěryhodná data o své sledovanosti, inzerenti je budou opomíjet.
Jan Potůček: Nové televize se z reklamy dlouho neuživí, říká Martin Nováček z OMD

BRAND24

Telefónica O2 Czech Republic Českému telekomunikačnímu úřadu potvrdila, že multiplex 4 hodlá provozovat, ale chce změnit některé termíny spouštění vysílačů. Telefónica O2 měla provoz digitální sítě 4 zahájit 1. listopadu v Ostravě, k tomu ale nedošlo. V současné době připravuje operátor čtvrtého multiplexu nejméně 17 stanovišť pro vysílače.
Jan Potůček: Multiplex 4 bude vysílat, ujišťuje ČTÚ jeho operátor, Telefónica O2

Po seriálu Jak fungují satelity přinese server DigiZone.cz další sérii článků, která bude tentokráte věnována kabelovému televiznímu vysílání a jeho fungování. V prvním díle seriálu Jak funguje kabelová televize se seznámíte s podstatou kabelové televize a její historií v zahraničí i v České republice. Další dva díly budou věnovány například stavbě kabelových sítí a také zařízením, která se pro kabelové televize využívají. Server DigiZone.cz tento týden přinesl také další odpovědi na dotazy čtenářů, které se tentokráte zaměřily zejména na zemské digitální televizní vysílání, ale také na satelitní vysílání. Čtenáře zajímalo například spouštění multiplexu 4 Telefóniky O2 nebo povinnost majitelů domů zajistit nájemníkům přístup k vysílání televize veřejné služby.
Ondřej Vala: Jak funguje kabelová televize I.: Základní údaje a historie
Lukáš Polák: Dotazy čtenářů DigiZone.cz: Převážně o terestrické, ale také satelitní televizi

Udělí podle Vás Rada pro rozhlasové a televizní vysílání licenci pro šíření Nova Cinema v multiplexu 2 ještě před Vánocemi?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).