Hlavní navigace

Týdenní revize: Prima se chystá do Ostravy a Plzně, Z 1 už testuje

24. 5. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Tento týden nejvíce pozornosti kromě zemského digitálního televizního vysílání, které minulý týden spustila TV Prima v Brně, získaly připravované digitální televize. TV Barrandov zkolaudovala své sídlo, Palác zábavy na pražském Barrandově. Z 1, která spuštění vysílání plánuje na 1. června, zahájila promovysílání a internetovou reklamní kampaň.

Příští týden chce Prima spustit DVB-T vysílání v Ostravě a Plzni

Minulý čtvrtek zahájila komerční TV Prima zemské digitální vysílání v Brně a ještě před zahájením fotbalového Eura 2008 by chtěla digitální vysílání rozšířit i do Ostravy a Plzně. Ostravští i plzeňští diváci by se spuštění DVB-T vysílání Primy měli dočkat 1. června, a to na 54., respektive 52. kanále. Prima chce přenosy z evropského fotbalového šampionátu v digitální kvalitě nabídnout co největšímu počtu diváků. Od vysílání Eura si slibuje vysokou sledovanost a samozřejmě také příjmy z reklamy. Podle generálního ředitele Marka Singera bude mít Prima sledovanost tři miliony diváků, pokud český tým postoupí do finále.

Další lokality by se Primy v digitální podobě měly dočkat v září a říjnu, Technický plán přechodu na zemské digitální televizní vysílání (TPP) v tomto termínu Primě start vysílání přiděluje na Ústecku. Zda k tomu dojde, ale záleží také na tom, zda Prima na TPP přistoupí. Podle ředitele techniky Patrika Slavíka se TV Prima v této věci ještě nerozhodla, do přijetí TPP a jeho publikace ve Sbírce zákonů totiž měla k dispozici návrh TPP z února letošního roku.
Jan Potůček: Marek Singer, Patrik Slavík: Prima chce v digitalizaci dohnat Novu

Nový brněnský multiplex B, který provoz odstartoval minulý týden, zatím vysílá o výkonu 5 kW. Provozovatel digitální sítě, společnost Czech Digital Group, chce výkon navýšit, termín ale zatím neuvedl. S navýšením výkonu se pak rozšíří pokrytí DVB-T signálem. Digitálního vysílání Primy v Brně se bude účastnit také Regionální televizní agentura (RTA), která s Primou sdílí analogový kanál 55. RTA by měla do digitálně šířeného programu Primy vstupovat i v Ostravě, zatímco v Plzni se o programovou pozici s Primou podělí firma Ragio Media. Majitel RTA Jaroslav Berka plánuje start nové celoplošné televizní stanice TV 7 na leden 2009, případně i později. TV 7 je podle Berky koncipována jako celoplošná televize s odpojovaným ranním vysíláním, kde dostanou prostor regiony.
Lukáš Polák: Výkon brněnského multiplexu B se zvýší, ale ne hned
Jan Potůček: Jaroslav Berka: RTA se připojí k digitální Primě v Brně
Jan Potůček: Regionální digitální síť TV 7 odstartuje nejdříve v lednu 2009

Z 1, televize pro vzdělané a bohaté, se chystá na start vysílání

Nová digitální televize Z 1 zahájila ve čtvrtek zkušební vysílání promosmyčky v zemské digitální síti v Praze, středních Čechách a v Brně, a nekódovaně také na satelitu Astra 1E na pozici 23,5 stupně východně. Ostrý start plánuje zpravodajská televize na 1. června, kdy by se kromě DVB-T sítí v Praze, Brně, Ostravě a Plzni mělo její vysílání objevit také na satelitu, v kabelových rozvodech a v IPTV sítích. Z 1 kromě promovysílání zahájila také internetovou reklamní kampaň.
Jan Potůček: Z 1 už zkušebně vysílá: pozemně v Praze a Brně a také na satelitu
Jan Potůček: Uvidíme se 1. června, láká v kampani zpravodajský kanál Z 1

Z 1, která se bude podle generálního ředitele Martina Mrnky zaměřovat na nejvzdělanější a nejchytřejší lidi v zemi, již od začátku natáčí archivní materiály a nyní už vysílá tzv. do zdi. Zpravodajsko-publicistická televize bude kromě zpravodajských a publicistických pořadů také talk-show a dokumenty. Moderátorkou jednoho z diskusních pořadů s pracovním názvem Hard Talk bude bývalá ředitelka ČRo 1 – Radiožurnál Barbora Tachecí, která se bude na obrazovce objevovat od pondělí do čtvrtka v odpoledních hodinách.
Lukáš Polák: Z 1 chce oslovit movitější diváky, Tachecí nasadí téměř denně

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání tento týden schválila televizi Z 1 změnu licenčních podmínek a díky tomu nemusí být program stanice plnohodnotný až do doby, kdy bude signálem pokryto 70 procent obyvatel České republiky. 70-procentní pokrytí by měla zpravodajsko-publicistická televize dosáhnout nejpozději na jaře nebo v létě 2010 a do té doby může měnit programovou náplň.
Jan Potůček: Z 1 může omezit vysílání do doby, než pokryje 70 procent populace

TV Barrandov nejdříve spustí vysílání na internetu

Nová digitální TV Barrandov spustí vysílání nejprve na internetu, zahájení zemského digitálního televizního vysílání bude následovat a podle mluvčího TV Barrandov Janise Sidovského by se měli diváci startu vysílání dočkat do několika měsíců. Původně TV Barrandov zahájení vysílání plánovala na přelom července a srpna, skutečný ostrý start se ale pravděpodobně uskuteční až v září. Zákonná lhůta pro zahájení vysílání vyprší TV Barrandov v únoru příštího roku a do té doby se musí objevit v některé z DVB-T sítí, jinak by přišla o licenci.

Do konce června by měla TV Barrandov odstartovat provoz multimediálního portálu Kino Barrandov, který naváže na již zprovozněné stránky www.ukazse.tv a www.barrandov.tv. Nový web www.kinobarran­dov.cz, který bude nabízet amatérská videa i filmy, by měl být spuštěn společně s otevřením sídla televize, Paláce zábavy.

Palác zábavy, který se nachází 400 metrů od sídla komerční TV Nova, v minulosti využívalo filmové studio Trik a také TV Nova k natáčení pořadu Prásk. Tento týden proběhla kolaudace objektu a provozovatel stanice ji začal vybavovat nábytkem, dekoracemi a vysílacími technologiemi. V červenci by se do budovy, jejíž rekonstrukce přišla na 100 milionů korun, měla nastěhovat stovka zaměstnanců.
Jan Potůček: TV Barrandov začne vysílat na internetu dřív než na obrazovce
Jan Potůček: Digitální televize Barrandov kolauduje svoje sídlo

Stručně

V anketě zpravodajského serveru iDnes.cz o největší český spotřebitelský šmejd roku dalo nejvíce čtenářů hlasy telekomunikační společnosti Telefónica O2 Czech Republic a kabelové společnosti UIPC Česká republika. V případě Telefónicy byli hlasující nespokojeni především s klamavou reklamou na hlasové služby, například na volání zdarma. Telefónica O2 s výsledky hlasování podle vyjádření mluvčího Martina Žabky nesouhlasí kvůli nízkému počtu hlasujících a jejich anonymitě. UPC získala v anketě hlasy za zákaznické centrum a špatné vyřizování reklamací. Podle UPC způsobilo problémy se zákaznickým centrem budování nového klientského centra a také převzetí společnosti Karneval Media. V současnosti by ale problémy měly být již vyřešeny. Ankety o spotřebitelský šmejd roku se zúčastnilo přibližně 500 čtenářů.
Jan Potůček: Telefónica O2 a UPC jsou šmejdy roku, tvrdí anketa iDnes.cz

Do výběrového řízení na technického operátora veřejnoprávního multiplexu se přihlásily tři společnosti: České radiokomunikace, slovenská firma Tri R a Bohemia Royal. Česká televize by měla vítěze vybrat do konce června, nejvíce šancí je připisováno Českým radiokomunikacím. O kandidatuře na funkci generální ředitelky České televize uvažuje europoslankyně a bývalá televizní moderátorka Jana Bobošíková. Ta by o kandidatuře uvažovala v případě, že by ze strany poslanců cítila požadavek na změnu. Mandát vyprší současnému řediteli České televize Jiřímu Janečkovi příští rok.
Jan Potůček: O veřejnoprávní multiplex se utkají pouze tři operátoři
Jan Potůček: Bobošíková: Chtějí-li poslanci změnu v ČT, budu kandidovat

Tipy C

DigiZone.cz přinesl tento týden další článek s odpověďmi na čtenářské dotazy, které se věnovaly problematice aktualizace firmwaru, digitalizaci společného anténního rozvodu nebo možnostem předplatného televizních programů Sport 5 nebo Galaxie sport. Nechyběly ani odpovědi na technické dotazy. Vzhledem k zahájení zemského digitálního vysílání v Brně, přesnějším plánům České televize na zavádění veřejnoprávního multiplexu i vydání TPP server DigiZone.cz také aktualizoval stálé přílohy Regiony a mapy pokrytí jednotlivých multiplexů.
Lukáš Polák: Dotazy čtenářů DigiZone.cz: O abonenci kanálů, sledovanosti televizí i platformě Digi TV
Redakce: DigiZone.cz aktualizoval přílohy Regiony a mapy pokrytí multiplexů

Motoristická stanice Sport 5 bude zařazena do programových nabídek IPTV sítí společností Mattes AD a Telefónica O2 nebo kabelových sítí firem SELF Servis. KT Třinec, KT Přerov a SATT Žďár nad Sázavou. V současnosti je vysílání nové stanice dostupné pouze v satelitní platformě CS Link, od června jej budou moci sledovat také držitelé karet Trade & Technology a Sky Link v balíčku Multi. Do konce roku by Sport 5 chtěl zahájit vysílání elektronického programového průvodce.
Lukáš Polák: Sport 5 potvrdil další operátory a chystá EPG

Jak často sledujete televizní zprávy?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).