Hlavní navigace

Týdenní revize: licence pro Z 1, Kulatý stůl a naděje na Eurosport HD ze satelitu

12. 4. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Kdyby v úterý neudělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání licenci pro terestrické a satelitní vysílání nové digitální zpravodajské televizi Z 1, byla by pro tento týden určitě událostí číslo jedna konference Kulatý stůl o digitalizaci. Tu ve čtvrtek uspořádal náš server a sešly se na ní špičky české mediální, především televizní, scény. Mezi hlavní události musíme určitě zařadit i konferenci Internet ve státní správě a samosprávě a novinky nebo alespoň jejich přísliby v oblasti satelitního vysílání.

Zpravodajská Z 1 získala v úterý od RRTV licenci

V úterý získala nová televize Z 1 kompenzační licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) pro pozemní digitální vysílání. Zároveň získala i druhou pro to satelitní. S jejím startem se počítá v balíku CS Link. Diginovela ji zároveň automaticky umisťuje i do sítí kabelových a IPTV operátorů díky tzv. must carry. Zatím ještě jednáme se všemi třemi operátory sítí. Nicméně zvažujeme teď i variantu, že bychom se přechodně domluvili se společností Czech Digital Group (CDG – multiplex B), která začne vysílat v Brně – už někdy v květnu. Ale to je jen jedna z úvah, řekl našemu serveru Martin Mrnka.

Šéf chystané televize doplnil, že výběr CDG nemusí být volbou definitivní. Stále ještě jednáme jak s Českými Radiokomunikacemi, tak s Telefónikou O2, tak s CDG na komplexní dohodě. Trochu to však vázne na Technickém plánu přechodu (TPP). Než bude vydaný TPP, asi nejsme schopni říct, kde a jak budeme zemskou cestou vysílat, uvedl pro DigiZone.cz Martin Mrnka.

Na satelitu i na internetu, tedy na obou platformách, kde televizní signál výrazně přesahuje státní hranice, bude vysílání Z 1 nekódované, a to i v případě pořadů nakoupených v zahraničí. Martin Mrnka potvrdil, že stále platí jeho prohlášení ze začátku března, kdy před novináři uvedl: Při nákupu zahraničních pořadů po nás sice producenti požadovali, abychom jejich vysílání zakódovali, ale my jim argumentujeme tím, že český dabing je v podstatě jistým způsobem kódování. Zatím nám to schvalují.
Jan Kálal: Zpravodajsko-publicistická Z 1 bude od začátku vysílat širokoúhle
Jan Kálal: Televize Z 1 získala licence od RRTV, odstartuje do léta

Pořádali jsme IV. Kulatý stůl

Server DigiZone.cz, resp. společnost Internet Info, která ho provozuje, uspořádala tento čtvrtek již čtvrtou konferenci Kulatý stůl o digitalizaci, na které se střetly špičky české televizní scény a novináři, které se jí věnují. V jejím prvním bloku „100 dní diginovely v praxi“ připomněl národní koordinátor Zdeněk Duspiva vývoj české digitalizace za poslední rok a půl a načrtl obrysy tématu informační kampaně. Podle něj je NKS v krajním případě připravena vést informační kampaň samostatně a má na to i peníze, přesto by uvítala účast dalších subjektů. Jako ideální vidí národní koordinátor model financování příjmu 1:1.

Optimistického ducha předvedl Adolf Jílek, člen Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky. Myslím si, že nikdo nebude brzdit digitalizaci, protože všichni chtějí vysílat, aby měli příjem z reklamy a co největší pokrytí, řekl ve čtvrtek na IV. Kulatém stole. Pavel Dvořák neměl naopak k optimismu důvod. V okamžiku, kdy se k němu (k TPP, pozn. red.) obě současné celoplošné televize nepřipojí, tak bude TPP pokračovat jen v digitalizaci kmitočtů ČT. A na sítě 2 a 3 prostě kmitočty nebudou, uvedl předseda ČTÚ.

Ve druhém bloku ředitel televize Nova Petr Dvořák oznámil přítomným výhrady nejsledovanější české televize k TPP. Např. jí vadí definice pokrytí a jeho negarance po celou dobu přechodu, nedostatečná definice informační kampaně a podle Novy také není jasné, jak bude informační kampaň vypadat, kdo ji bude financovat a jak velké objemy peněz do ní půjdou. Dvořák také v TPP úplně postrádá některá slova, a to penetrace a nové technologie.

Kamil Levinský z Českých Radiokomunikací měl pro přítomné připravenou přednášku o technických aspektech i o pokrytí sítě 2. Pro diváky z jeho slov vyplývají ‚samá pozitiva a životní jistoty‘: Díky použití hlavních stávajících analogových stanovišť nebude v naprosté většině případů na straně diváků nutná úprava, modifikace a případně rotace stávajících přijímacích anténních systémů. Pokud bude navíc síť 2 paralelně provozována se sítí 1, tak budou moci lidé z jednoho stanoviště okamžitě – bez dalších investic – přijímat osm programů digitálních televizí současně se stávajícími analogovými televizemi.
Jan Kálal: Vypínat můžeme zítra, řekla Nova na konferenci DigiZone.cz
Lukáš Polák: Milan Fridrich: Počítáme s určitou regionální „hodinovkou“ na ČT24
Jan Kálal: České Radiokomunikace představily rozvoj multiplexu 2 do listopadu 2011
Jan Kálal: Tři členové ADT by chtěli vypnutí analogu už v říjnu 2010
Lukáš Polák: Václav Žák: Katastrofické scénáře je možné probrat „někde u flašky“
Lukáš Polák: Zdeněk Duspiva: Prioritním krokem je příprava informační kampaně

Dočkají se Češi konečně kanálu v HD ze satelitu?

Už i v Albánii zahájili ze satelitu vysílání HDTV, a to hned šesti kanálů. Češi na něj však stále marně čekají a kdo se chce k obsahu ve vysokém rozlišení dostat, musí sáhnout po IPTV nebo DVB-C. Blýská se na lepší časy? Možná ano. Marketingový manažer společnosti Chello Zone Václav Mozer, která v Česku zastupuje např. kanály Zone Reality, MTV nebo JimJam, řekl v našem úterním rozhovoru, že Eurosport se chystá v HD vysílat i ze satelitu. Dostupnost na českém trhu bude pochopitelně záviset na výsledcích obchodních jednání s jednotlivými operátory, s distributory satelitních karet, s kabelovými a IPTV operátory. Jednání jsou v tuto chvíli už v pokročilé fázi, potvrdil Mozer.

Dále prozradil, jak se Eurosport chystá na olympiádu. Její pokrytí bude ještě větší, než tomu bylo v minulosti. Samozřejmostí bude 24hodinové vysílání doplněné celou řadou speciálních magazínů. Živě budeme vysílat patnáct hodin denně. Vzhledem k časovému posunu by to mělo být přibližně od třetí hodiny ranní do šesté večerní, naznačil. V prime-timu, tj. od šesti večer, chystá záznamy těch nejzajímavějších zápasů a přenosů z právě uplynulého dne. Diváci, kteří si kvůli olympiádě nebudou brát dovolenou nebo nechtějí probdít noc u televize, uvidí vše důležité v rámci večerního programového bloku na Eurosportu. Na další sportovní zážitky se mohou těšit i fotbaloví fanoušci u Eura a jiní u řady dalších svátků.
Lukáš Polák: Václav Mozer: Jednání o vstupu Eurosportu HD na satelit probíhají

Stručně

V úterý jsme nechyběli v Hradci Králové na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě, ve které byl jeden blok věnovaný také digitalizaci. Hosty tu byli např. předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák, který zhodnotil, jak je daleko úřad daleko s přípravou na zahájení přechodu na digitální vysílání a co ho čeká po schválení TPP vládou, nechyběl ani Pavel Hanuš, šéf projektu Digitalizace ČT, který prozradil některé novinky při realizaci DVB-T. Odhalil i co bude tzv. czech point a jaké další prvky se objeví v obraze před vypnutím analogového signálu.
Lukáš Polák: Předáním TPP práce ČTÚ nekončí, uvedl jeho šéf
Lukáš Polák: Pavel Dvořák: Připadám si jako jezdící cirkus s digitalizací
Lukáš Polák: Do veřejnoprávního multiplexu bude možné vložit i tzv. czech point

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) odeslalo návrh Technického plánu přechodu na zemské digitální televizní vysílání (TPP) na Úřad vlády. Podle Karla Staňka, ředitele odboru elektronických komunikací MPO, se tak stalo koncem minulého týdne. Resort v dokumentu provedl jedinou změnu: vládě navrhnul dvě varianty termínu úplného ukončení zemského analogového televizního vysílání. Kromě listopadu 2011 také červen 2012.
Jan Potůček: TPP na vládu se dvěma variantami vypnutí analogu: 2011 a 2012

Zpravodajství chystané digitální televize TV Barrandov povede další bývalý zaměstnanec Novy, a to Marek Vraný. Ten má zkušenosti z nováckého zpravodajství jako reportér, později se stal i jeho šéfem. V současnosti je šéfredaktorem deníku Blesk, ale už od 15. dubna se naplno zapojí do týmu Barrandova. Vedení televize zatím nechce prozrazovat podrobnosti o tom, jak její zpravodajství bude vypadat, mělo by se prý ale lišit od toho, co nabízí současné kanály.
Lukáš Polák: Zpravodajství TV Barrandov povede opět člověk z Novy, Marek Vraný

Majitelé TT Karet od společnosti Trade and Technology, které umožňují příjem kódvaných kanálů ze satelitní platformy CS Link, se konečně dočkali zařazení publicisticko-filmového programu Public TV. Prostřednictvím tiskové zprávy to v pátek oznámil serveru DigiZone.cz výkonný ředitel T&T Jaromír Glisník. Dobrou zprávou je tato událost téměř pro všechny zákazníky kromě majitelů TT Karty ČT. Program je totiž zařazen mezi bezplatné. U TT Karty ČT je nutný poplatek za plnou aktivaci.
Lukáš Polák: Publicisticko-filmový kanál Public TV konečně také na satelitních TT Kartách

Dvě novinky představila v 15. týdnu společnost UPC Česká republika. Tou první je, že od úterka nabízí zákazníkům své satelitní služby UPC Direct set-top-box s pevným diskem připravený na vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). Pronájem přijímače Philips DSR 8111/53 se 160 GB místa pro nahrávání stojí 150 korun měsíčně včetně DPH, instalaci musí provést autorizovaný technik a UPC může za set-top-box vybírat zálohu 1300 korun.

Tipy C

Druhou novinkou je chystané rozšíření nabídky digitální kabelovky. Kromě dětského programu Bebe TV, který firma nabízí už prostřednictvím satelitní platformy UPC Direct, půjde také o akční kanály AXN Crime a AXN Sci-Fi. Na jejich absenci upozorňovali zákazníci UPC dlouhodobě, řada menších kabelových společností je totiž nabízí už dva roky.

UPC je také aktivní v nákupu menších kabelových společností. Díváme se na všechno, co má smysl. Nemá smysl kupovat něco, co je příliš vzdálené od našich sítí. Něco, co by se nám komplikovaně obsluhovalo a z hlediska velikosti pro nás nebylo atraktivní. Ale ano, v hledáčku máme i další hráče. Nemohu však říct jaké. Jsou to obchodní případy, které jsou v běhu, prohlásil ředitel UPC ČR Václav Bartoň pro deník Hospodářské noviny.
Jan Kálal: UPC začalo nabízet satelitní HD digitální rekordéry
Jan Potůček: AXN Crime, AXN Sci-Fi a Bebe TV míří do digitální kabelovky UPC
Jan Potůček: UPC chce koupit další menší kabelové operátory. Jedná o ceně

Která událost týkající se digitalizace byla z vašeho pohledu v tomto týdnu nejzásadnější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).