Hlavní navigace

Tvůrce Galaxie, TV3 a V1 Martin Kindernay rozjíždí další televizní projekt

20. 1. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

UVNITŘ VIDEO – Nová televize by si mohla sáhnout i na veřejné peníze. Projekt totiž zapadá do konceptu, který dlouhodobě podporuje Rada pro rozhlasové a televizní vysílání a měl by na něj přispět i stát.

Krajské Televizní noviny na Relaxu

Tři měsíce po odchodu z Východočeské televize V1, v níž působil první rok jako programový ředitel, spustil někdejší zakladatel televizí Gemma, Galaxie, TV3 či Galaxie Sport Martin Kindernay další televizní projekt. Pod hlavičkou spolku Komunitní média, jehož předsedou je majitel trutnovské agentury Xantipa agency Miloslav Bartoň a spoluzakladatelem majitel Evropského vydavatelství Jan Doležal z Pardubic, zahájil vysílání Krajských Televizních novin. Patnáctiminutová relace využívá odpojované podvečerní okno na celoplošné televizi Relax ostravského podnikatele Radima Pařízka, v jehož pozemním multiplexu 4 tento program vysílá.

„Krajské televizní noviny (KTN) jsou televizním magazínem mapující týden v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Jeho cílem není aktuální zpravodajství, ale zajímavý souhrn událostí daného týdne, který diváka zaujme. Prozatím vysíláme ve zkušebním režimu na TV Pohoda Relax,“ potvrdil serveru DigiZone.cz Jan Doležal s tím, že v budoucnu nelze vyloučit expanzi ani do dalších krajů České republiky, či dokonce vznik samostatných městských televizí. Název Krajské Televizní noviny vychází z existujícího měsíčníku Krajské noviny, který vydává Doležalovo Evropské vydavatelství. Kindernay je šéfredaktorem jejich televizní verze, která se v éteru objevila poprvé 3. ledna.

Tváří KTN i exreportérka Novy Eva Myšíková

Kindernayovi se podařilo do nového televizního projektu získat tváře ze svého předchozího působiště. Jednou z moderátorek KTN je Eva Myšíková, někdejší vnitropolitická reportérka Televizních novin na Nově, která poté krátce působila právě na V1. Další moderátorskou tváří je herečka Natálie Holíková z královéhradeckého Klicperova divadla, jež v minulosti hrála v seriálu České televize 4teens a uváděla dětské pořady na křesťanské televizi Noe. Srovnání s Východočeskou televizí V1, která vysílá samostatný program po celý den z vybraných vysílačů celoplošného multiplexu 3 ve východních Čechách a části Libereckého a Středočeského kraje, se ale tvůrci KTN brání.

„Východočeská televize V1 je plnohodnotnou televizní stanicí, která vyrábí či by měla vyrábět vlastní pořady, přinášet aktuální zpravodajství. V tomto směru je prozatím jediným televizním médiem východních Čech, jež může toto divákovi nabídnout. Krajské televizní noviny dle mého názoru zpravodajským pořadům V1 nekonkurují,“ míní Jan Doležal. Vysílání na území východních Čech nicméně považuje za pilotní, formát je podle něj použitelný i v jiných regionech. „Případné rozšíření přinese čas…“ říká. Stejně jako případný vznik samostatných městských kanálů, které by vysílaly prostřednictvím metropolitních vysílačů DVB-T. Hodně přitom bude záležet na tom, zda stát kývne na vznik terciálního systému vysílání a vedle veřejnoprávních a komerčních médií legitimizuje i komunitní stanice.


Foto: Komunitní média

Eva Myšíková, někdejší redaktorka Televizních novin na Nově a Východočeské televize V1, je jednou z moderátorek Krajských Televizních novin

Podpoří stát komunitní média? A která?

„Otázkou je, jak se stát, potažmo Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), postaví k rozvoji městských televizí. Situaci samozřejmě bedlivě sledujeme,“ potvrzuje Jan Doležal. Vysílací rada vznik terciárního systému podporuje dlouhodobě, předloni na toto téma zahájila veřejnou debatu, do ní se však kromě samotných vysílatelů a představitelů akademické obce nikdo jiný nezapojil. Podle předsedkyně RRTV Kateřiny Kalistové nepřišel ani jeden podnět od politiků a samotná Rada toto téma v Poslanecké sněmovně ani nenadnesla. Kalistová si přitom stále myslí, že komunitní média by měla být součástí nového zákona o rozhlasovém a televizním vysílání a stát by měl přispívat na jejich provoz.

Právě na komunitní média odkazují i tvůrci Krajských Televizních novin. Svůj spolek nazvali právě Komunitní média. „Spolek je nová forma občanského sdružení. Jeho cílem je sdružovat odborníky v oblasti médií, spolupracovat s nimi a vytvářet vlastní pořady, publicistiku či zpravodajství,“ popisuje Jan Doležal. Krajské Televizní noviny jsou prvním viditelným výstupem spolku, jehož předseda Miloslav Bartoň už v Trutnově provozuje tamní regionální zpravodajský web Trutnovinky.cz. Podle Kateřiny Kalistové by měly spolky jako tento samy tlačit na politiky, aby byla komunitní média ustavena coby oficiální součást vysílacího systému v České republice. „Mám ale pocit, že se to u nás spíše neděje,“ říká.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Kateřina Kalistová předpokládá, že by komunitní média mělo dotovat ministerstvo kultury

Dotace od ministerstva kultury?

Pod názvem komunitní média si předsedkyně vysílací rady představuje spíše rádia, která cílí za minoritní posluchače. Představitelé takových stanic se RRTV na její výzvu k debatě o komunitních médiích ozvala. „Šlo o komerční stanice, které jsou tak na půl cesty do komunitního sektoru,“ popsala šéfka RRTV serveru DigiZone.cz. „Ve světě se v komunitních médiích spíše prosazují rádia než televize, i když vím, že takové televize také existují. Byla jsem na na prezentaci jedné německé komunitní televize, ale tam jsou opravdu někde jinde. Myslím si, že kdyby u nás v České republice do pěti let vznikla dvě komunitní rádia, bude to velký úspěch,“ říká Kateřina Kalistová.

BRAND24

Financování takových neziskových médií by měl podle předsedkyně RRTV zajistit především stát, část nákladů by pak pokryly sponzorské dary. „Ale myslím si, že hlavní část by měl sanovat stát. V případě nějakých malých kmitočtů u malých rádií, když vezmeme v potaz, že to je založeno na dobrovolnictví a že je tam jeden nebo dva kmenoví zaměstnanci, by byly náklady opravdu malé,“ konstatuje Kalistová. Zákon by ale podle ní měl jasně určit, kdo by měl na případné dotace z kapitoly ministerstva kultury nárok a za jakých podmínek by mohl dotaci získat. „Byly by tam vyjmenovány typy právnických osob, co musí splňovat i jak musí hospodařit,“ vypočítává Kalistová.

Za zcela nereálnou považuje předsedkyně české vysílací rady možnost, že by si komunitní média mohla sáhnout na část koncesionářských poplatků České televize nebo Českého rozhlasu. „Můj osobní názor je, že by to měly být peníze z kapitoly ministerstva kultury. Zajistit fungování jednoho nebo dvou malých rádií by znamenalo náklady v řádu jednotek milionů korun, nebylo by to o desítkách milionů korun. Z hlediska jednotlivých rozpočtových kapitol to jsou směšné částky,“ konstatuje Kalistová, která před zvolením do RRTV působila jako náměstkyně právě na ministerstvu kultury a nyní by se mohla do této funkce vrátit. „O této možnosti se jedná,“ připouští s tím, že pokud by se na ministerstvo vrátila, ráda by měla na starosti právě oblast médií, včetně těch komunitnich.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).