Hlavní navigace

TV4You: Streamy Novy, Primy, Barrandova a ČT nakupujeme od externího dodavatele

19. 11. 2014
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

Doslovný přepis úterní tiskové konference spolku In4You o dosavadních výsledcích mobilní služby TV4You a právních sporech, které vůči němu vedou televize

Tisková konference zapsaného spolku In4you, 18. listopadu 2014, Café Louvre Praha

Text je doslovným přepisem bez stylistických úprav

Jiří Balvín, předseda zapsaného spolku In4you: Dobré ráno, doufám, že jsme vám nepokazili tímto brzkým vstáváním den. Já vás vítám na krátké, úderné tiskové konferenci spolku In4you, z.s. Jak jsme si vysvětlovali na první tiskovce v restauraci U Staré studny, tak to není zájmové sdružení, ale zapsaný spolek podle nového občanského zákoníku. Máme tady taky nějaké právníky, jak jsem zhlédl, tak ti vědí, že to je podle takzvaného nového „občana“. Dnešní tiskovou konferenci děláme především z důvodů, že je to bez dvou dnů měsíc, co se tato technická aplikace, která je v různých jiných formách v dostupnosti na českém a slovenském trhu již několik let – ale my jsme s tím akorát vzbudili takovou pozornost – tak je to měsíc a teď nevím, kdo to byl, jestli pan Potůček nebo kdo se ptal hned na začátku, jaké máme cíle, až k těm konečným cílům, kdy to prodáme, tak já jsem některé mety oznámil a někdy se vám to z píárového hlediska možná zdálo být přehnané. Pravda je taková, že k dnešnímu dni se blížíme k ohlášené metě 10 tisíc řádně registrovaných uživatelů. Což si myslím, že za jeden měsíc, kdy jsme ani nepodnikli nějakou reklamní kampaň tak, jako to nějaké jiné firmy pouštěly do novin, poměrně za drahou licenci, tak my jsme na to ještě nedosáhli, ale taky jsme říkali od začátku, že jsme to spustili k 15. říjnu, a že v podstatě, i když se teď vše daří – zaplať pánbůh – tak je to stále zkušební provoz.


Foto: Karel Choc, DigiZone.cz

Budeme respektovat rozhodnutí soudu, říká šéf spolku In4you Jiří Balvín

Z reakcí na sociálních sítích, které jsou právě pro takovouto technickou aplikaci dobrou odezvou, je možno říci, že se jedná o spokojené uživatele. Zaznamenali jsme spoustu reakcí od lidí, kteří nemohou ve svém bydlišti bezplatně sledovat DVB-T vysílání a teprve tato aplikace TV4You zajistila přístup k tomuto vysílání a také na jejich zákonný nárok, protože zákonný nárok na televize vysílající free-to-air, přesto že tady přestalo platit must carry, tak je to vlastně takové to zvykové právo, že kdo platí koncesionářské poplatky, má i přístup k ostatním volně vysílajícím komerčním televizím. Pomocí TV4You lze nyní přistupovat k 13 kanálům obsaženým v DVB-T. To jsou, jak jsem říkal, tzv. free-to-air kanály, a uvažujeme v současné době o rozšíření počtu, respektive obměně kanálů přístupných pomocí aplikace TV4You. Některé subjekty úplně mimo televizní byznys nás dokonce oslovily, zda-li by mohly používat tuto aplikaci pro sebe. Ať se jedná třeba o plánované hudební festivaly, nebo i jiné akce, o kterých teď nechci mluvit, protože jsme ta jednání teprve zahájili. Ale ty festivaly se už dají říct. Samozřejmě tato platforma je připravena s nimi spolupracovat a pomoci jim.

Hodnocení z toho uplynulého měsíce je tedy velmi pozitivní, aplikace je stabilní, nedochází k technickým výpadkům, a to i přesto, že zvláště po některých výstupech v médiích došlo k velmi skokovému nárůstu uživatelů, protože když se dostane takováto technická aplikace na přední stránku jednoho deníku, tak samozřejmě kdo o ní nevěděl, se o ní začne zajímat. Taky nás poměrně těší zájem inzerentů, i když vidíte, že v těch bannerech, které se tam objevují, to vidět zatím není. Zaznamenali jsme – a to je taky jeden z důvodů, proč se k tomu chceme veřejně vyjádřit – nějaké negativní reakce ze strany komerčních subjektů, především komerčních televizí. Mrzí nás to, protože jsme přesvědčeni, a to jsme i po dopisech, které jsme obdrželi z těchto třech komerčních subjektů, tak jsme stále přesvědčeni, že tato aplikace je všem na trhu prospěšná. Všem jsme odpověděli na první dopisy, někde přišly dopisy dva. Samozřejmě promptně na ty dopisy reagujeme, odepisujeme a také jsme rozeslali všem subjektům velmi přátelský dopis, že nejsme příznivci nějakých případných soudních pří a dohadování a že jsme spíše příznivci konstruktivního jednání a že znovu opakujeme, že tato aplikace je pro všechny na trhu prospěšná, ať začneme divákem a skončíme těmi televizemi. Takže tento dopis a tato nabídka všem komerčním subjektům, které nás oslovily, všechně nekomerčního subjektu, kterým je Asociace televizních organizací (ATO), která vydala prohlášení a samozřejmě nám poslala dopis, tak všem těmto jsme nabídli jednání a přátelskou schůzku, kde bychom si to objasnili. My jsme připraveni, nechceme o tom teď mluvit, protože to je obsahem toho dopisu, co všichni dostali a je na nich, jestli ho budou zveřejňovat tak jako ATO zveřejnilo své prohlášení, že jsme ochotni a připraveni bez jakýchkoli nároků poskytnout naše přesná data nejenom o sledovanosti televizních stanic, ale i další funkcionality, které naše aplikace nabízí. Už jsem zmínil třeba tu aplikaci, která by mohla být prospěšná pro hudební festivaly.

Od spuštění naší aplikace jsme zaregistrovali řadu dezinterpretací. Nabízíme technické řešení, které vylepšuje dostupnost televizního vysílání. To jsem říkal na začátku. Je to přeci v zájmu každého vysílatele, a to bylo také obsahem těch našich odpovědí, že jsme se to snažili vysvětlit, že my – a to je to, k čemu se ještě dostaneme později – my v žádném případě nic nevysíláme, ani klasickým vysíláním, ani převzatým vysíláním. Proto i proběhla zatím neveřejná diskuse se zástupci Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Dohodli jsme se, že nás Rada v nejbližších dnech osloví s nějakou žádostí o podání vysvětlení, protože jak jsme se vyjádřili, my – znovu opakuji – nevysíláme, neprodukujeme nebo neaplikujeme žádné převzaté vysílání, tudíž s RRTV nemáme nic společného. Není pravdou, jak bylo také obsahem některých dopisů, že do televizního vysílání jakkoli, například reklamou, zasahujeme. Reklama se zobrazuje – všichni to jistě máte nainstalované do telefonů – pouze při spuštění aplikace a poté v bannerové části pod rámečkem s obsahem. Jsme neziskový projekt a výnosy, které nám z reklamy v budoucnu poplynou, budou použity na provoz a technické zdokonalování aplikace, což jistě víte, že to nejsou náklady zanedbatelné. A do teďka jsou tyto náklady hrazeny z privátních zdrojů investorů, nikoli z té reklamy, ta ještě nepřináší takové objemy.

Na trhu je v současné době mnoho technologických prostředků, které umožní divákům sledovat televizní vysílání na mobilních zařízeních. Pokud se vydáte tady po Národní třídě (tisková konference se konala v Café Louvre na Národní třídě v Praze, pozn. red.) a dojdete do Datartu, zcela volně si koupíte zařízení, které si přidáte k tomuto přístroji a můžete se zcela volně dívat na kanály vysílané free-to-air. Tyto takzvané set-top-boxy si můžete připojit i k notebooku, k tabletu a sledovat i satelitní televizi nebo IPTV. Zpřístupnění tohoto obsahu je naprosto nechráněné proti zneužití, ale právě naopak jeho pomocí lze snadno nelegálně sdílet obsah například z kabelové televize více uživatelům. To v našem případě nejde. Aplikace umožňuje přístup pouze k obsahu, na který mu byla udělena licence vysílatelem. Zároveň aplikace zamezuje zneužití, nahrávání, pozměnění či nelegální sdílení. I přes naše přesvědčení, že jsme prospěšným nástrojem, některé subjekty zahájily právní kroky proti našemu spolku. Domníváme se, že to pramení především z nepochopení našich cílů a z přehlížení výhod, jež naše aplikace přináší uživatelům a tedy divákům. Platí, že naším cílem není konfrontace, věříme v dohodu. Nicméně naši právníci samozřejmě sledují vývoj a doporučí nám kroky k dalšímu postupu.

V obecné rovině můžeme konstatovat, že jsme přesvědčeni, že aplikace TV4You neporušuje žádné právní předpisy. Samozřejmě respektujeme současná i budoucí rozhodnutí soudu, ale neobáváme se jich. Věříme, že soudy uznají přínos aplikace TV4You k zajištění práva diváků sledovat televizní vysílání a nepopřou jeho právo sledovat televizní vysílání prostřednictvím libovolné technologie. Věříme, že soudy nebudou činit rozdílu mezi technickými způsoby přístupu k televiznímu vysílání, zaměří se na fakt, že sledovat televizní vysílání je možné mnoha způsoby a nezabrání používání jedné technologie jen proto, že je o to někdo požádá. Věříme, že soudy umožní každému sledovat kvalitní televizní vysílání i v oblastech, kde běžné antény nefungují, když i lidé v těchto oblastech musí platit koncesionářské poplatky. O tyto znevýhodněné diváky se málokdo zajímá a naše aplikace jim zadarmo nabízí velmi kvalitní řešení. Závěrem bychom rádi oznámili, že naše avizovaná spolupráce se Západočeskou univerzitou v Plzni, kterou jsme avizovali už na první tiskové konferenci, dostala jasné rámce na počátku nového roku, bude pro studenty univerzity zpřístupněna první služba založená na technologiích TV4You. Konkrétní informace potom zveřejníme zvlášť.


Screenshot: DigiZone.cz

Webové stránky TV4You, na kterých se lze registrovat jako uživatel služby

Já jsem ten poslední odstavec považoval za velmi důležitý. Dostali jste ho všichni v tiskové zprávě, tak doufám, že ho zinterpretujete tak, jako jste to doteď interpretovali všichni velmi objektivně a seriózně. Proto jsem ho vlastně takto přečetl, abych se nedopustil nějaké chyby. Tak, tohle byly hlavní důvody, proč jsme si vás dovolili takhle brzo ráno pozvat do Café Louvre a ještě opakuji, děkuji vám za to, že jste přišli a jakékoli otázky nyní, nebo i po skončení jsme připraveni rádi zodpovědět.

Ondřej Aust, Médiář.cz: Říkal jste, že jste obdrželi dva dopisy od komerčních televizí, tak se chci přeptat, zda byly od Novy a Primy.

Jiří Balvín: Obdrželi jsme po jednom dopisu od Novy, Primy, Barrandova a ATO. A na všechny dopisy jsme odpověděli. Od Novy přišel druhý dopis s reakcí na tu naši odpověď a na ten jsme znovu odpověděli. Vyjasňujeme si vlastně to, co bylo v prvním dopisu. Odpovídali jsme jim, že to tak není, jak nám píší, a oni reagovali nějakým dalším argumentem, a my jsme jim ho zase vysvětlili.

Ondřej Aust, Médiář: A Česká televize reagovala v rámci té reakce ATO?

Jiří Balvín: Česká televize nereagovala samostatně. Je členem ATO a to k tomu vydalo prohlášení, takže ČT se zřejmě drží kroků, které podniká ATO.

Ondřej Aust, Médiář.cz: Zmínil jste reklamu na TV4You a zájem o ni. Všimnul jsem si, že tam zatím máte jeden typ reklamy. Chci se zeptat, co to je za zadavatele a když říkáte, že vás těší zájem inzerentů, jak konkrétně je tento zájem velký a které kampaně se u vás objeví.

Jiří Balvín: Je to nový produkt a ke každému takovému novému produktu přeci jenom inzerenti přistupují opatrně. Blíží se nám konec roku, to znamená, že reklamní budgety jsou poměrně dost vyčerpané, takže je – to přiznáváme zcela otevřeně – obtížnější shánět v současné době inzerenta, když vlastně všechno pomalu končí. Takže spíš ta jednání probíhají ohledně příštího roku a zastupuje nás v nich agentura Atmedia. Teď je polovina listopadu a za měsíc, 15. prosince, končí v podstatě veškeré reklamní kampaně a už se vše bude soustředit na příští rok. To jsem myslel tím zájmem inzerentů.

Ondřej Aust, Médiář.cz: A můžete nějak vyčíslit, alespoň řádově, kolik vám to nese z té dosavadní reklamy? Zda jde o tisíce či desetitisíce korun?

Jiří Balvín: Tisíce korun, maximálně.

Ondřej Aust, Médiář.cz: A pak ještě jste mluvil o dosažení hranice 10 tisíc uživatelů. Když se podívám do Google Store, tak je u této aplikace uvedeno, že má 5 až 10 tisíc stažení. Můžete říci, kolik je přesně těch registrovaných uživatelů, protože ti se mohou registrovat i jinými cestami, třeba přes web?

Jiří Balvín: Já jsem vám nepředstavil Martina Hrušku, který tam byl se mnou už tenkrát při tom prvním představení. Takže Martine, jestli bys mohl.

Ondřej Aust, Médiář.cz: Jde mi o to, jestli se už skutečně blížíte hranici 10 tisíc uživatelů, nebo jich je třeba okolo osmi tisíc. A jaký je podíl jednotlivých platforem?

Martin Hruška: Jsme těsně pod hranicí 10 tisíc. Dnes jsem se ještě nekoukal na statistiky, ale roste to neustále. Ten podíl je zhruba jedna pětina uživatelů z iOS a zbytek z Googlu, respektive Androidu. Je tam znát ten rozdíl toho, že u Androidu využíváme právě Google Play, u iOS zatím nevyužíváme s ohledem na pravidla App Store, ale je to v plánu. Asi víte, že se chystají nová pravidla, která budou výrazně vstřícnější k aplikacím, jako jsme my, tedy aplikacím, které jsou zdarma a zároveň využívají reklamní model. Doposud to nešlo.

Ondřej Aust, Médiář.cz: Děkuji. Ještě jste mluvili o tom, že dosavadní výnosy z reklamy byly v řádu tisíců korun, jaké jste měli náklady na zprovoznění a provoz služby? Bylo to v milionech?

Jiří Balvín: V milionech. Řádově.

Neformální setkání s novináři a partnery na představení projektu TV4You
Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Neformální setkání s novináři a partnery při představení projektu TV4You v polovině letošního října

Martina Vojtěchovská, MediaGuru.cz: Mluvili jste o doplňování nebo nahrazování některých kanálů. Můžete být konkrétnější, které kanály vyřadíte a které zařadíte?

Jiří Balvín: Nechceme nikoho vyřazovat. Chceme divákům umožnit přístup ke všemu volně vysílanému, takže spíš bychom tam přiřadili některé kanály. Nebo někdo může využít naši aplikaci na svoji prezentaci. Jak jsem říkal třeba ty hudební festivaly, které mají obrovské množství záznamů svých akcí, tzn. mohou to takto použít do toho vysílání.

Martina Vojtěchovská, MediaGuru.cz: Můžete prozradit televizní kanály, které chcete do vaší služby přiřadit?

Jiří Balvín: Zatím ne. Záleží na kapacitě, a to jsme zase u investic. Prostě s tou kapacitou už musíme postupovat opatrně, protože prostě investoři nejsou bezední, takže toto je zatím ten základ.

Martin Hruška: V tuto chvíli ta kapacita je zhruba na 40 kanálů, takže není obava, že by to bylo nějak na hraně. Samozřejmě budeme upřednostňovat počet uživatelů před počtem kanálů. Chceme pojmout co možná největší počet uživatelů. Tam to jsou do určité míry propojené nádoby.

Jiří Balvín: To je pro nás samozřejmě přednější, než tam zařazovat nějaké jiné televize.

Martina Vojtěchovská, MediaGuru.cz: A ještě poslední věc, jaké jsou vaše konkrétní vztahy se společností Smart Solutions, která pro vás vyvinula aplikaci TV4You?

Martin Hruška: Smart Solutions je čistě technologická firma, která vyvíjí a upravuje systémy, které jsou určené pro zpracování online video signálu nebo obsahu. Případně i offline. TV4You coby aplikace, která patří spolku In4you, je pouze jednou z aplikací této technologie. Jiří Balvín zmínil Západočeskou univerzitu, tam právě probíhá gró spolupráce nad technologiemi, ať už jde o titulkování. Přístupy k videoobsahu a další věci, o kterých ještě nechci konkrétně hovořit, tak to věc Smart Solutions – to je technologická firma, která připravuje, vyvíjí a rozvíjí tyto služby a TV4You je pouze jednou z aplikací na této technologii.

Lucie Vaníčková, Marketing & Media: Jak budete reagovat na předběžné opatření soudu, které vám zakazuje šířit programy skupiny Prima?

Jiří Balvín: Na předběžné opatření… My respektujeme všechna případná rozhodnutí soudu a jsme připraveni se soudem spolupracovat. V současné době máme nějaký časový limit na podání odvolání, který je patnáctidenní. Jediné, co můžeme říci, že v současné době nemíníme nijak naši aplikaci měnit. Takže teď po nás nechtějte nějakou konkrétnější odpověď, bohužel. Pokud to přešlo na dopisy nebo spory s právníky, případně se soudem, musíme být v tomhletom velmi opatrní.

Lucie Vaníčková, Marketing & Media: Takže v současné době nic neměníte a počkáte na výsledek odvolání?

Jiří Balvín: Ne, neměníme, ano, vyčkáme.

Jan Potůček, DigiZone.cz: Vrátil bych se k otázce must carry. Sám jste řekl, že ze zákona tato podmínka zmizela, tak se chci zeptat, na základě čeho tedy šíříte – pardon, poskytujete – volně šířené televizní programy. Je to na základě onoho „zvykového práva“, které jste zmínil na začátku?

Jiří Balvín: Poskytujeme aplikaci, která umožní divákovi sledovat to, co má doma, ten produkt, který má doma. I když není must carry, tak v podstatě tady stále platí, že na základě toho, že někdo platí koncesionářské poplatky, může se dívat na televizi. Pokud je neplatí, dopouští se trestného činu a bude případně i odsouzen. A k tomu, za to má k dispozici volně vysílané komerční stanice.

Jan Potůček, DigiZone.cz: Jak to je vlastně technologicky řešené, kde berete signál televizí, které TV4You nabízí uživatelům? To je nějaké embedované video z webu těchto televizí?

Martin Hruška: Je to nakoupený stream.

Jan Potůček, DigiZone.cz: Od koho?

Martin Hruška: Od koho, to asi nechceme v tuto chvíli zveřejňovat, ale je to nakoupený IP stream, který nadále upravujeme tak, aby byl zabezpečený, aby byl „rozsekaný“ do více rychlostí tak, aby bylo možné ho využít i na pomalejších linkách a u mobilní linky na 3G a wifi.

Jan Potůček, DigiZone.cz: Když ten stream od někoho nakupujete, tak ten někdo má smlouvy s dotčenými televizemi, jejichž stream nakupujete?

Martin Hruška: Jedná se o technický stream, je to technický prostředek. To nemá nic společného s právy, s čímkoli. Je to to samé, co je běžně dostupné ve vzduchu.

Jan Potůček, DigiZone.cz: A ten váš dodavatel si ten stream bere kde?

Jiří Balvín: Ten tady všude lítá.

Martin Hruška: Opravdu nevím a v zásadě to pro nás není důležité. Pro nás je důležité to, že máme zdroj, který si nemusíme sami zajišťovat.

Jan Potůček, DigiZone.cz: Čili zodpovědnost v případě nějakých sporů bude na této firmě?

BRAND24

Martin Hruška: To už asi není na nás.

Jiří Balvín: Pokud nejsou další otázky, děkujeme vám mockrát za vaši hojnou účast. Někteří už museli odběhnout na jinou akci, která se dnes koná. Takže doufáme, že se v nějaké dohledné době, pokud dosáhneme těch dalších met nebo bude cokoli nového – vy se to dozvíte, sami máte své zdroje – víte, že jsme připraveni, kdykoli se kdokoli z vás ozvete, tak promptně reagovat. Děkujeme vám, využijte našeho občerstvení a přejeme vám hezký den. Na shledanou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).