Hlavní navigace

TV Pohoda zahájila vysílání. Je hodně omezené a označuje se dovětkem „Mini“

25. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Původně avizovaný start se v 17 hodin nekonal, posunul se o dvě hodiny. V Praze se podařilo multiplex 4 zprovoznit dokonce až ve 20 hodin.

Testovací vysílání v multiplexu 4 ve všech krajských městech České republiky zahájila okolo 19. hodiny nová dětská a rodinná televize Pohoda. Oproti původnímu plánu přešla na klasické vysílání o dvě hodiny později, předtím po celý den průběžně vysílala promo smyčku, která provázela ladění nových vysílačů sítě 4. V Praze ostré vysílání čtvrtého multiplexu začalo až po 20. hodině, protože operátor této sítě, společnost Digital Broadcasting, musel odstranit problémy v synchronizaci vysílačů zapojených do jednofrekvenční sítě.

K TÉMATU: Startuje „nový“ multiplex 4. Kde ho naladíte a co nabídne?

Multiplex 4 v hlavním městě vysílá nadále na kanále 64, který musí kvůli digitální dividendě v dohledné opustit. Definitivním vysílacím kmitočtem pro Prahu bude kanál 42. Kromě televize Pohoda v multiplexu 4 momentálně vysílají tři televize ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV): ČT 1 HD, ČT 4 HD a Nova HD. Ty však naladí pouze diváci, kteří mají set-top-boxy nebo digitální televizory uzpůsobené příjmu signálu v kompresním standardu MPEG-4 a jsou minimálně HD ready. Většina televizních stanic v pozemních multiplexech však vysílá ve standardu MPEG-2.

ČTĚTE TAKÉ: Nova HD v multiplexu 4 zůstane, přibude i ČT 2 HD a patrně i hudební kanál

Tipy C

Program televize Prohoda je zatím výrazně omezený, stanice ho kvůli tomu přímo u loga označuje přídomkem „Mini“. „Budeme víceméně opakovat vstupy a písničky, postupně se budou spouštět další vysílače a programovou nabídku budeme rozšiřovat. Proto začínáme tzv. úvodním vysíláním v programu Mini,“ vysvětlili zástupci televize na stránce Pohody na Facebooku. „Trošku si hrajeme, chceme vědět, jak se vám v České republice žije a proto jsme třeba na úvod poslali naše týmy do krajů a v pořadu Jak se máte? se budeme ptát nejen na to, jak se máte, ale třeba zda nemáte nějaké vzkazy – komukoliv,“ dodali zástupci TV Pohoda.


Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Zahájení vysílání TV Pohoda v multiplexu 4

Podle Radima Pařízka má TV Pohoda zpočátku sehrát důležitou roli pro informování o multiplexu 4 a jeho programech. Kromě vlastních pořadů nabídne i odpojované regionální vysílání stanic sdružených v projektu regionálnítelevize.cz a Asociaci regionálních a lokálních televizí. Na plnohodnotné vysílání má televize Pohoda přejít až okolo Vánoc.


Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Zahájení vysílání TV Pohoda v multiplexu 4

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).