Hlavní navigace

TPP požaduje prodejnu set-top-boxů nejdále 55 km, DVB-H neřeší

8. 12. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
8. 12. 2006

Kritizovaná ustanovení, ve kterých se Technický plán přechodu (TPP) zabýval dostupností a cenou set-top-boxů, Český telekomunikační úřad (ČTÚ) změnil. Dokument, který dnes ČTÚ odeslal Ministerstvu informatiky, se rozhodl pro striktní podmínku na dostupnost digitálních přijímačů: Za dostatečnou vybavenost obchodní sítě set-top-boxy se považuje možnost zakoupení zařízení pro příjem zemského digitálního televizního vysílání nejvýše v dosahu 55 km, měřeno vzdušnou čarou od místa požadovaného příjmu. TPP nadále obsahuje pasáž o set-top-boxech v dostupných cenových relacích, slovo dostupný už ale blíže nespecifikuje.

BRAND24

Kdy může digitální televize v ČR vystřídal současnou analogovou? TPP uvádí tyto podmínky: K celkovému vypnutí zemského analogového televizního vysílání může v každé ucelené oblasti dojít pouze za předpokladu dosažení pokrytí příslušné ucelené oblasti signálem pro zemské digitální televizní vysílání alespoň v rozsahu pokrytí stávajícím signálem pro analogové vysílání, zahájení a trvání cílené informační kampaně alespoň 3 měsíce před termínem vypnutí zemského analogového televizního vysílání a dostatečné vybavenosti obchodní sítě set-top-boxy v dostupných cenových relacích. Vyhodnocení podmínek má ČTÚ provádět v ucelených oblastech provádět vždy 20 kalendářních dnů před datem plánovaného vypnutí analogu.

Připomínky mobilních operátorů Telefónika O2 a T-Mobile ČTÚ obešel vyčleněním DVB-H mimo Technický plán přechodu. Na úvod dokument zmiňuje: Toto opatření se vztahuje na zemské digitální televizní vysílání DVB-T a nevztahuje se na jiné způsoby šíření zemského digitálního televizního vysílání, jako je např. DVB-H. Odůvodnění TPP ustanovení vysvětluje: Tím není dotčena možnost zavádění a rozvoje jiných způsobů šíření zemského digitálního televizního vysílání jako např. DVB-H, pokud to technické podmínky (především existence disponibilních rádiových kanálů) dovolí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).