Hlavní navigace

Topfield SBP-2010: Satelitní HD box s podporou DivX filmů s titulky

3. 3. 2010
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Topfield SBP-2010 je novým satelitním HDTV přijímačem od této korejské firmy. Zaujmout by měl především tím, že přehrává soubory ve formátu DivX, navíc s titulky, které musí mít formáty smi, sub, idx nebo nejčastěji používaný srt. Prohlížení obrázků ve formátu JPG a přehrávání MP3 skladeb je pak už standardem u většiny set-top-boxů. Jeho mínusem může být pro někoho skutečnost, že nemá ethernetový port, takže je odsouzen pouze na komunikaci pomocí jediného USB portu.

O samotném set-top-boxu

Na předním panelu nečekejte žádné zázraky, ale běžný standard, tedy do levé části je umístěné velké tlačítko Power/Standby, doprostřed pak čtyřmístný displej, který zobrazuje číslo předvolby. V případě, že je maximálně třímístné, ve tvaru Pxxx, přesahuje-li 1000 a více, pak už jsou zobrazeny pouze číslice. Dále se zde mohou zobrazovat jednoduché úkony, jako např. Menu, Scan apod. Pod odklopným víkem je pouze šachta pro dva libovolné moduly. Místo by se zde našlo i pro čtečku karet, nicméně tento prostor je nevyužit a pouze ho můžeme tušit. Co se týká zadního panelu, chybí zde již vzpomínaný ethernetový port, který by jistě přidal modelu za pět tisíc korun na atraktivitě, a také rozhraní RS-232. Najdeme zde však všechny klasické konektory, tedy LNB IN, LNB OUT, 2× SCART, dvě trojce CINCHů (YPbPr a audio plus video). Optický výstup audia je zařízen pomocí SP/DIF. Vysoké rozlišení lze vyvést pomocí HDMI rozhraní a aktualizaci firmwaru, popř. propojení s PC zajistí USB rozhraní. Součástí balení je dále originální a český manuál, dvojce baterií typu AAA a HDMI kabel.

Topfield SBP-2010 přední panel
Topfield SBP-2010 zadní panel
Topfield SBP-2010 dálkový ovladač

Instalace

Při prvním spuštění přijímače se vám na obrazovce objeví jako první nastavení jazyka. Je příjemné, že aktivní je hned český jazyk, ale vybrat si můžete pochopitelně i s dalších (např. angličtiny, ruštiny nebo španělštiny). Hned dalším krokem bylo nastavení antény, kde již na první pozici byla Astra 3, tedy pozice 23,5 st. východně (platformy CS Link a Skylink). Již od počátku vás provází také nápověda, která stručně popisuje jednotlivé funkce a lze ji kdykoliv vypnout nebo opět zapnout tlačítkem „i“ na dálkovém ovladači. Družice jsou zde řazené od těch nejčastějších (Astra 3, Astra, Astra 2, Hotbird) a dále podle abecedy. Najít tedy vámi požadovaný satelit, by neměl být problém. Uživatel pak nastaví ještě, zdali chce režim vyhledávání automatický (vše), manuální (konkrétní frekvence), advanced (shodné s manuálním obohacené o nastavení PIDů) nebo SMATV (běžný uživatel tuto funkci nevyužije). Protože šlo o první instalaci, volbu jsem nechal na Auto. Zvolit dále můžete, zdali chcete prohledávat kanály pouze volné, kódované nebo všechny.

Topfield SBP-2010 ladění

Prohledávání kanálů na pozici 23,5 st. východně.

Nalezení kanálů

Velkým překvapením pro mě bylo, že když došlo na samotné vyhledávání, tak přijímači trvalo pouhých sedmnáct sekund na pozici 23,5 východně (na Astře 19,2 tři minuty a na Hotbirdu čtyři a půl). Tento krok dopadl tak, že se uložilo 87 televizních a 43 rozhlasových stanic, což hned bylo jasné, že nejsou všechny. Co tedy vlastně set-top-box nalezl za kanály? Byly to všechny ty, jejichž transpondéry (frekvence) měl uložen v paměti. V seznamu tak chyběly např. stanice z platformy Kabel Deutschland. Otázkou je, zdali tato skutečnost bude někomu vadit, protože díky aktuální verzi firmwaru, která brala na vědomí i poslední změny, byly přítomny všechny české programy včetně ČT HD. V kostce, nechyběla žádná stanice z platforem CS Link nebo Skylink. Tímto krokem byla již instalace hotová a uživatel mohl bez problémů sledovat nalezené kanály. Problémem však může být samozřejmě pro někoho skutečnost, že při první instalaci nemáte příliš na výběr, co vlastně set-top-box nalezne. Můžete totiž naladit programy maximálně z jedné družice. Pokud tedy chcete např. hledat programy pomocí DiSEqC nebo USALS, musíte to pak udělat dodatečně přes volbu Instalace.

Topfield SBP-2010 transpondér

V položce SAT/TP Editace je možné upravovat parametry transpondéru.

Instalace

A co tedy najdete v této záložce menu? Jsou tam položky jako Vyhledání programů, DiseqC 1.2, USALS nebo SAT/TP Editace (tedy editace transpondéru). V případě, že používáte motor, který nemá automatickou detekci vaší lokace, musíte si nastavit jednotlivé pozice manuálně přes položku Systém pro natáčení DiSEqC 1.2. Zde jsou opět družice řazené abecedně. V pravé horní části obrazovky pak vidíte její orientační sílu a kvalitu signálu. Pokud tedy chcete mít motor aktivní, musíte přepnout v této položce z Neumožněno na Umožněno. Dále pak doporučuji přepnout z DiSEqC Příkazový režim z Uživatele na Montážní firmu. Pochopitelně to není povinnost, ale natáčení se pak ovládá příjemněji, protože se vám objevuje, že otáčíte motor na východ nebo naopak západ. V případě Uživatele vidíte pouze kroky, které se mi příliš neosvědčily. Na začátku mi chvíli trvalo, než jsem přišel na to, jak všechny volby potvrdit. Vlastník přijímače tak nakonec může udělat jednoduše. Ve volbě Ovládání motoru přepne z „Běž na“ na Uložení. Stejný postup pak zvolí u všech družic, které požaduje (Thor, Hotbird, Sirius atd.).

Topfield SBP-2010 DiSEqC
Nastavení natáčení pro DiSEqC motor.

Manuální vyhledávání

Zatímco Astra 3 obsahovala aktuální seznam téměř všech transpondérů, problém byl u některých z pohledu výrobce méně atraktivních družic, např. Thor nebo Intelsat. Chyběla zde řada frekvencí rumunské satelitní platformy Digi TV. Zde se pomalu dostávám k druhému problému, kterým se stalo přidávání transpondérů. To v seznamu zkrátka z nějakého důvodu chybí. Zde jsem také vzal poprvé k ruce uživatelský návod, který jinak používám velmi sporadicky u každého přijímače. Manuální přidávání frekvencí totiž není vůbec jednoduchým krokem. Co tedy říká příručka v kapitole 3.2 Úprava seznamu transpondérů u položky SAT/TP Editace? Frekvence se má upravit pomocí numerických kláves na dálkovém ovladači. To ale docela dobře nejde. Uživatel by čekal, že takovýto krok bude možné udělat např. tlačítkem OK, ale to pouze vyvoláte seznam transpondérů, který není možné editovat. Naopak jednoduše se upravuje název družice v položce Editace SAT názvu.

Topfield SBP-2010 USALS

Nastavení USALS. Stačí zadat potřebné údaje a přijímač by se měl postarat o zbytek.

Další řešení a problém s USALS

Ještě mě napadl krok, že v položce Vyhledání programů přepnu režim na Manuální, ale ani to nepomohlo. V položce SAT/TP Editace jsem zkrátka stále nemohl manuálně zadat frekvenci. Tím rozhodně nechci říci, že to nejde. Jen se mi nepodařilo zjistit jak (ani za použití manuálu) a otázkou je, zdali to bude chtít zjišťovat také jeho uživatel. Tím, že jsem přepnul na Manual ve vyhledávání, sice bylo možné upravovat parametry, jenže je nebylo možné uložit. Pokud uživatel stiskne v této fázi tlačítko OK, objeví se pouze tabulka se seznamy frekvencí, které jsou v přijímači uloženy. Problémem je také USALS, kdy jsem opět musel vzít k ruce manuál a postupoval podle návodu. Svou polohu jsem zjistil na internetu a zadal tedy 50.0 Východ, 14.3 Sever. Položka Motorizovaný systém DiSEqC musí být pochopitelně na volbě Umožněno. Při stisknutí tlačítka Běž na pozici se anténa natočila neznámo kam a signál tedy zmizel. V manuálu je sice napsáno, že zeměpisná pozice má být automaticky uložena, k tomu však nedošlo. Možná ale jen nejsem na Topfieldy zvyklý…

Topfield SBP-2010 audio rozpad obrazu

Při přepínání zvukových stop dochází k rozpadu obrazu.

Sledování kanálů

Při sledování programů, jsem nenarazil na žádný problém. Nekódované SD stanice nastavují okamžitě, u HD pak naběhne nejprve zvuk a vzápětí naskočí obraz. Co se týká kryptovaných stanic, ty se zobrazují stejně jak ty volné ve vysokém rozlišení a není u nich rozdíl, tedy zdali jde o klasickou nebo vyšší kvalitu. V přijímači jsem vyzkoušel tři karty podmíněného přístupu – CS Link, Skylink a CryptoWorks Irdeto pro Skylink. Problém s obrazem však nastal ve chvíli, kdy uživatel začal přepínat mezi jednotlivými jazykovými stopami. Obraz jakoby na chvíli zamrzl, pak zakostičkoval a nakonec se asi po dvou vteřinách ozvalo správné audio a také se zobrazilo video. Vzhledem k tomu, že přijímač nemá integrovanou čtečku karet, ale spoléhá pouze na dvě šachty, použil jsem dva moduly. Jeden byl originální Irdeto CryptoWorks (nová karta Skylink) a druhý ZetaCam Blue (karta CS Link). V seznamu stanic, který si vyvoláte klasicky stisknutím tlačítka OK, rozeznáte kódované od volně šířených tím, že ty první jsou označené symbolem dolaru. Nepoznáte však už bohužel rozdíl mezi SD a HD stanicemi, pokud tato skutečnost není uvedena přímo v názvu (např. History HD, Discovery HD apod.).

Topfield SBP-2010 DVB titulky

Výhodou je automatické spouštění DVB titulků.

Seznam kanálů a DVB titulky

Tabulka se seznamem kanálů také přináší některé další možnosti, např. přidávání stanic do seznamu oblíbených programů nebo zjednodušené hledání díky abecednímu řazení. Trochu nešikovně je zde také možnost bílého tlačítka, které můžete mít problém najít na dálkovém ovladači. Vzhledem k tomu, že ještě disponuje dalšími funkcemi, prozradím vám, že je umístěné v poslední řada DO nalevo. V tabulce, kterou si tímto tlačítkem vyrovnáte, pak máte usnadněné vyhledání tím, že si můžete vybrat pouze programy z konkrétní družice, popř. podle providerů. Třídících hledisek je tu hned několik a nemá cenu je zde všechny vyjmenovávat. Ještě bych zapomněl zmínit jednu důležitou věc, která souvisí se sledováním kanálů, a která se při prvotní instalaci nastaví automaticky. V platformách CS Link a Skylink si toho všimnete u stanic National Geographic. Automaticky se vám nastaví české DVB titulky.

Topfield SBP-2010 teletext

Teletextové stránky se zobrazují bez problémů.

Umí dobře česky - pečeť

Teletext a čeština

S udělením známky „Umí dobře česky“ pro tento přijímač nemám po nahrání nového firmwaru absolutně žádný problém. Během recenze jsem skutečně nenarazil ani na jeden špatný překlad, a to jak v menu, tak i ve více než sedmdesátistrán­kovém manuálu včetně ilustrací. Problém s českým jazykem se objevil pouze jeden, a to při vsunutí modulu s kartou do set-top-boxu, kdy se zobrazil vcelku nesmyslný překlad Module izuji. Ten byl vyřešen právě novým firmware z 26. února a nyní se objevuje hláška Module: Inserted. Tímto softwarem byl však především vyřešen zásadní problém, který byl u verze z 19. února. U něho se totiž nezobrazoval teletext tak, jak měl. Stránky se ukládají do flash paměti přijímače, takže všechny se zobrazují okamžitě po vymačkání patřičných třech numerických tlačítek na dálkovém ovladači.

Topfield SBP-2010 EPG

Jedna ze dvou podob elektronického programového průvodce (EPG).

Elektronický programový průvodce (EPG)

Elektronický programový průvodce (EPG) se vyvolává stisknutím tlačítka Guide. Po tomto kroku se objeví tabulka známá z většiny přijímačů, kdy máte v levém sloupci seznam programů a v její hlavní části pak časovou osu s pořady. Tenká vertikální čára pak ukazuje, v jaké části se přesně pořad nachází. Pokud stisknete červené tlačítko, objeví se tabulka podobná školnímu rozvrhu hodin. Tady však nemáte většinou možnost vůbec poznat, jak se pořad jmenuje. Pouze vám dává lepší orientaci v čase. Kanály se totiž přesunou do polohy vertikální a hodiny do horizontální. V informační liště najdete po stisknutí tlačítka název pořadu a informaci o tom, kdy je jeho začátek a konec. Dále zde jsou údaje o tom, zda je vysílán teletext, podtitulky a další. Dalším stiskem tlačítka i vyvoláte informační box s anotací. Standardem už je dnes u většiny přijímačů také naprogramování pořadu přímo přes EPG. To nabízí pochopitelně i Topfield. Při jednom stisku tlačítka OK pořad rezervujete, při druhém zajistíte jeho nahrání.

Topfield SBP-2010 záznam Prima

Záznam z televize Prima byl naprosto bez problémů. Disk však musí být zformátovaný na NTFS.

Externí zařízení, pevný disk, záznam

K set-top-boxu jsem z důvodu záznamu připojil nejprve dvě klasické flashky, které však nebyly detekovány. Obě byly naformátovány na FAT32. To byl ten problém! Nutnost je naformátování na NTFS. Pokud použijete FAT32, budete si moci v nejlepším případě pouze data na disku číst. Po zapojení NTFS flashky se rázem v položce menu zaktivnila položka Nahrané programy. Jelikož je set-top-box PVR ready, lze na něm vykonávat základní funkce jako záznam, přehrávání, přetáčení, zastavení apod. Nahrávky se ukládají s koncovkou rec. Odpovídající software pro zpracování, je nutné hledat na internetu. Lze použít např. populární DVR Studio HD od německé společnosti Haenlein Software. Video a audio složka proudí při všech rozlišeních (až do 1080i) z HDMI vstupu i SCARTu. To je výhoda např. při připojení televizoru a navíc ještě rekordéru. V položce Záznam je navíc možné nastavit zahájení nahrávání o několik minut dříve, než je samotný záznam, a stejná možnost je i pro ukončení. Timeshift označený jako Časové zpoždění nebyl u této verze firmwaru možný.

Topfield SBP-2010 přehrávání DivX s titulky

Přehrávání DivX souborů s českými titulky působí směšně. Věty občas není možné vůbec rozluštit.

Přehrávání filmů a hudby

Protože tento model Topfieldu umožňuje také přehrávání videosouborů ve formátu DivX, vyzkoušel jsem i tuto funkci. Skutečně s tím nebyl problém, nicméně pouze tehdy, pokud byl použit film bez titulků. Jakmile je totiž obsahoval, při jeho sledování jste se mohli pěkně pobavit, i když šlo např. o thriller nebo horor, a to díky naprosté absenci zobrazení jakýchkoliv znaků s českou diakritikou. Pokud tak slovo obsahovalo české znaky, v titulcích na obrazovce chyběly, a dokonce zde nebyly z neznámých důvodů ani některé další. Zkrátka při produkci filmu s českými titulky vznikaly díky tomu věty, které postrádaly jakéhokoliv smyslu, takže nejste-li např. dobrý angličtinář, mohli jste si pouze domýšlet. Zatímco přehrávání videosouborů přináší již zmíněné funkce jako je přehrávání, přetáčení apod., u MP3 jsou možnosti chudší. Skladby není možné přetáčet dopředu ani vracet, ale dokonce je ani zapauzovat. Možnosti jsou tu pouze dvě, buďto play nebo stop. Pokud však máte uložený obal alba v elektronické podobě, zobrazí se vám na odpovídajícím místě. Přehrávač také podporuje tzv. ID tagy.

Topfield SBP-2010 ostatní

U set-top-boxu je také možné nastavit možnosti standby režimu.

Další nastavení

V položce Ostatní je možné nastavit možnost Pohotovostní režim na Pasivní. Nejde o nic jiného, než požadavek Evropské unie, aby přijímač měl v režimu Standby spotřebu menší než 1 Watt. Měřením jsem bohužel neměl tuto volbu možnost ověřit. Pokud však položku místo Pasivní nastavíte na Aktivní, rázem můžete po stisknutí tlačítka OK nastavit hodiny, SCART a napájení k parabole v režimu standby na zapnuto/vypnuto. Ve volbě Automatické vypnutí je možnost opět na Umožněno/Neumož­něno. V případě, že zvolíte první možnost, set-top-box by se měl po třech hodinách automaticky vypnout. S dalšími technickými specifikacemi se lze seznámit na českém webu dodavatele zde.

Přijímač k testu zapůjčila firma Joinmusic s. r. o. se sídlem v Praze
web: http://www.vi­deotech.cz/hdtv-prijimace/topfield-sbp-2010
e-mail: info@videotech.cz
Oficiální stránky distributora: http://www.top­field.cz/sbp2010­.html
Na této adrese najdete zákaznickou podporu: http://www.an­tenex.cz/public/in­dex.php?&direc­tion=0&order=&di­rectory=Recei­very/Topfield

BRAND24

Orientační cena: 4890 Kč včetně DPH

Foto a screenshoty autor + Topfield.cz

Využili byste u set-top-boxu přehrávání DivX s titulky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).