Hlavní navigace

Tisícikorunový set-top-box Mustek DVB-T350

10. 3. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Necelých tisíc korun za řešení digitalizace na jednom televizoru? Zaplatit jednorázově tuto částku zvládne navzdory všem současným zdražením asi každá domácnost. Set-top-boxy pro zemské digitální vysílání prolamují další psychologickou hranici, a to při zachování komfortu pro své uživatele. Příkladem může být právě Mustek DVB-T350, který za cenu 990 korun nabízí bezproblémový digitální příjem a umí k tomu i dobře česky.

Vnější vlastnosti set-top-boxu a dálkový ovladač

Mustek DVB-T350 je jednoduchý přijímač zemského digitálního vysílání (DVB-T) středních rozměrů. Výrobek s mírami 27×15×4 centimetry a hmotností 1,7 kilogramu je vyhotovený ve stříbrném barevném provedení. Na předním panelu, který je svrchu i zespoda zkosený, nemá žádný displej. Majitelé se tu musí spokojit s diodou signalizující provoz (zeleně) nebo pohotovostní režim (červeně), provozním spínačem, dvojicí tlačítek na změnu programu a senzorem signálu dálkového ovládání.

Mustek DVB-T350

Na zadním panelu set-top-boxu jsou dva konektory SCART, vstup a výstup pro anténu i digitální zvukový výstup S/P-DIF v koaxiálním provedení. Nechybí tu ani sériové rozhraní RS-232 na dohrání aktualizací softwaru a samozřejmě kabel přívodu elektrického proudu. Mustek DVB-T350 má provozní spotřebu maximálně 10 wattů, za pohotovosti si žádá polovinu, tedy pět wattů. Citlivost na signál digitálního vysílání se u něj pohybuje v rozmezí – 15 až –70 dBm, zájemcům je k dispozici také pětivoltové napájení antény.

Ovladač digitálního přijímače je věrný šedým barevným tónům, jeho funkční vlastnosti mi přišly dostačující. Pro pohodlnou práci pokládám za důležitou rychlou a jasnou odezvu na povely i při ne nutně přesném míření na set-top-box. V tomto ohledu nemám ovladači co vytknout. Ergonomie dálkového ovládání mohla být možná propracovanější, kvůli chybějící prohlubni pro ukazováček a vzhledem k matnému povrchu mi občas ovladač prokluzoval v ruce. Rozložení tlačítkem i různost jejich tvarů a barevnosti pokládám za dostačující. Na soupisce klíčů mi chybělo jen tlačítko pro rychlou změnu formátu obrazovky mezi 16:9 a 4:3, zájemci o tuto akci si musí vystačit s přepnutím přes menu.

Mustek DVB-T350 zezadu

Uživatelská příručka a obsah balení

Na krabici přijímače DVB-T350 je několik základních popisků ve více jazycích, mezi kterými je i čeština. Podobně je na tom také uživatelská příručka výrobku, v níž se kromě západoevropských řečí dostalo rovněž na český jazyk. Česká část manuálu je přehledná a srozumitelná. Pomohly tomu jak četné obrázky menu set-top-boxu, tak grafické symboly tlačítek ovladače, které kombinují jejich tvar a popis a díky nimž je člověku bez hledání hned jasné, co má udělat. Jediným nešvarem manuálu je z typografického hlediska úvodní česká stránka, kde háček na r dvakrát utekl doleva nad jiné písmeno. Ve vlastním textu je už ale vše v pořádku.

V balení výrobku je přijímač samotný, jeho dálkový ovladač se dvěma malými tužkovými bateriemi i zmíněná vícejazyčná uživatelská příručka. Pokušitelům dostupnosti digitálního příjmu je připravena sloužit minimalistická pokojová anténa typu „kus drátu“, kterou znají spíš majitelé nejrůznějších USB klíčenek a externích DVB-T modulů pro počítače. Sám jsem ji nezkoušel a rovnou do set-top-boxu zapojil venkovní anténu, na kterou příjem zemského digitálního vysílání v Praze probíhal bez nejmenších obtíží.

Základní nastavení přijímače

Viděli jste někdy v akci set-top-boxy Comag [1, 2] nebo Allbox? Potom vám Mustek DVB-T 350 připraví dejà vu. Filozofie prvního startu digitálního přijímače, jeho nastavení i ovládání je totiž se zmíněnými výrobky totožná a mírně se liší jen v grafickém ztvárnění. Pro nováčky bez znalostí set-top-boxů výše uvedených značek napíšu jen krátce, že většinu činností v menu dělají majitelé recenzovaného přijímače tak, že jednoduše stisknou určité číselné tlačítko, kterému je vždy přiřazena určitá funkce. Žádné listování seznamem a následné mačkání OK se proto většinou nekoná. Tento – od většiny konkurence odlišný – přístup si žádá chvíli zvyku, v zásadě proti němu ale nic nenamítám.

Mustek DVB-T350 ovladac

Při prvním startu si nový majitel digitálního přijímače může vybrat jazyk uživatelského menu, svoji domovskou zemi i případné napájení antény. Pak už stačí jen přikročit k automatickému vyhledávání programů DVB-T a začít se dívat. Mně Mustek DVB-T 350 našel stanice ze všech tří v Praze dostupných multiplexů. Úvodní nastavení výrobku včetně hledání programů mi dohromady nezabralo více než pět minut. V této fázi bych měl na autory menu jen dvě drobné výtky. První se váže ke skutečnosti, že na seznamu států je místo České republiky nebo Česka použité slovo čeština, což může řadě lidí připadat matoucí. Druhým drobným nedostatkem je rozkolísanost písmen s diakritikou, která jsou usazená na jiné podkladové lince a výsledek je takový, že kolem ostatním písmen jako by trochu poletují.

Provozní možnosti set-top-boxu

Mustek DVB-T350 je sice levným, ale nikoli podřadným nebo druhořadým digitálním přijímačem. Jeho menu počítá například s dětským zámkem pro uživatelskou nabídku i pro jednotlivé programy. Zájemci si mohou přeskupovat a upravovat nabídku stanic televize a rozhlasu a také v ní vyhledávat programy podle názvu. Nechybí časovač pořadů až pro osm položek s možností denní, týdenního, měsíčního i ročního opakování. Poslední možnost ocení spíš ti, kdo si místo nahrání pořadů chtějí nechat spíš připomenout něčí narozeniny nebo některé ze svých životních výročí. Na to má set-top-box zvláštní kategorii časovačů.

Informace o pořadech dostávají diváci vybavení přijímačem DVB-T350 vždy po přepnutí mezi stanicemi. Pokud chtějí znát o vysílání další programové podrobnosti, musí použít tlačítko EPG a tady si nechat zobrazit buď detaily o konkrétním pořadu, nebo denní časový plán navolené stanice. Tlačítko Info, které běžně k zobrazení detailů o pořadech slouží, použil výrobce pro vyvolání tabulky technických parametrů vysílání včetně síly a kvality signálu.

Teletext ukazuje set-top-box vkládaný do obrazu a při jeho používání si načítá stránky předem do paměti. Výsledné listování textovými stránkami je proto rychlé, prakticky bez prodlev. Mezi další vlastnosti digitálního přijímače patří trojice klasických set-top-boxových her. Jsou jimi Tetris, Had a Othello.

Mustek DVB-T350 panel

Shrnutí

Umí dobře česky - pečeť

Tisícikoruna za digitální přijímač Mustek DVB-T350 podle mě rozhodně není neuváženou investicí nebo dokonce vyhozenými penězi. Za tuto cenu dostáváte výrobek, který plně obstojí i v konkurenci dražších set-top-boxů. Po technické stránce nabízí dva konektory SCART, digitální zvukový výstup, nadprůměrnou citlivost i nízkou spotřebu. Z uživatelského hlediska se pak můžete těšit ze zvládnuté češtiny v uživatelské příručce, programovém průvodci i na teletextu, za což si výrobek zaslouží ochrannou známku „Umí dobře česky“.

Dálkové ovládání také nedělá výrobku ostudu, přijímač na něj reaguje rychle a tlačítka jsou na něm přehledně rozmístěná. Mně osobně by jen vyhovoval spíš hladký povrch v kombinaci s prohlubní pro ukazováček, ale jiným lidem může ovladač padnout dobře do ruky i ve svém aktuálním provedení. Za nedostatek pokládám určitě fakt, že tlačítko Info nezobrazuje detaily o pořadu, ale jen technické informace. Přijde mi, že lepší by bylo opačné uspořádání, tedy hledat technické věci v menu a programové detaily si nechat zobrazovat přímo na jeden stisk. Při shrnutí všech pozitiv a nedostatků mi přesto vychází Mustek DVB-T350 jako dobrá volba pro každého, kdo nechce za digitalizaci své televizní domácnosti příliš utrácet.

Mustek DVB-T350
Celkové hodnocení 9 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Databáze: Mustek DVB-T350

BRAND24

Orientační cena: 990 Kč (Koupit)

Foto: Autor

Stačí vám domů jednoduchý set-top-box za tisicíkorunu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).