Hlavní navigace

Terestrický set-top-box je na ústupu ve prospěch satelitu

23. 10. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Jelikož si dlouhodobě dělám svůj osobní regionální průzkum preferencí jednotlivých způsobů příjmu televizních programů v domácnostech, mohu směle konstatovat, že se ona kouzelná „krabička“ pro příjem DVB-T celkem rychle přesouvá na druhou kolej. Jedná se hlavně o televizor v obývacím pokoji či prostě tam, kde televizor divák sleduje nejdelší dobu přes den. Zde totiž probíhá neviditelná, zato razantní výměna za satelitní příjem.

Říkal jsem si, že po tomto úsudku zazní z úst mnoha pisatelů v komentářích dole negativní reakce či výpady směrem k lobbingu satelitní televize. Jenže tak to není, jedná se o pravdivý fakt, se kterým nic nenaděláme. Satelitní příjem do velké a hlavní domácí televize, většinou v obývacím pokoji, se opravdu směle a rychle zabydluje. Jako hlavní důvod diváci většinou uvádějí bohatší programovou nabídku a kvalitnější obraz a zvuk. V současné době např. karta společnosti Skylink nabízí již 21 programů v základní neomezené nabídce. To je již deset programů navíc oproti maximální programové nabídce v pozemní digitální síti.

Jde vidět, že s přibývajícím časem zároveň roste i chuť a hlad po žánrové různorodosti a možnosti většího výběru. Set-top-box pro příjem DVB-T se přesto i nadále nemusí vůbec obávat o své místo u druhé a třetí televizní obrazovky v domácnosti, přinejmenším ne do doby, než stávající CRT skleněná televize odejde do sběrných surovin. Jelikož se tyto starší televizory vyráběly min. na dvojnásobnou životnost oproti současně vyráběným plochým televizorům, pár let si tak zde samostatný set-top-box ještě možná pobude. Pro usínání v ložnici či jako doprovod v kuchyni stávající programová nabídka set-top-boxu bohatě splní svůj účel.

BRAND24

Ferguson Ariva 200 přední panel

Na pohovce v obývacím pokoji však divák hledá svou prioritu a vzhledem k delšímu strávenému času zde by jí měl i nalézt. V satelitní nabídce programů dnes již tedy rozhodně nalezne. Často se v poslední době setkávám i s rodinami, které přeskočili období vlastnictví zemského set-top-boxu a laborování s anténou pro bezproblémový příjem a přechod z analogové televize řeší satelitem hned. V polovině případů dokonce satelitním kompletem pro dva účastníky (dva televizory), což je zajímavé vzhledem i k vyšším pořizovacím nákladům. Zároveň také stoupá i poptávka po příjmu satelitních programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Ono logicky vzato s tím potichoučku do blízké budoucnosti počítá už skoro každý nový kupec ploché – min. HD Ready televize.

Ceny sat.receiverů s možností příjmu tohoto rozlišení stále pomalu klesají a nabídky takto orientovaných programů současně stoupají – nejen těch českých, ale i dostupných zahraničních. Pomalu si musíme zvykat na to, že nové technologie v televizním příjmu budou nastupovat mnohem rychleji, jako je tomu např.v počítačovém odvětví. Toto vše umožňuje digitalizace. Ani jsme se nestačili vzpamatovat z přechodu na digitální vysílání a už nás oslovuje HDTV či dokonce 3D. Výrobci televizorů se předhánějí s technologiemi (např. LED) a standardní zákazníci se už začínají orientovat ztěžka. Přesto obyčejný set-top-box pro volný zemský televizní příjem zůstane v našich srdcích navždy, nastartoval novou éru zábavy, která se snoubí s kvalitou obrazu a bohatší programovou nabídkou. Přesto, jak se zdá, chceme víc a děláme pro to vše.

Zdá se vám nabídka programů v DVB-T dostatečná pro hlavní televizor v domácnosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Maloobchodní prodejce DVB-T přijímačů....
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).