Hlavní navigace

Televize Sony v roce 2010? Důraz na design, bezdrátový internet a video přes USB

12. 4. 2010
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 115393
I Sony se připojilo k ostatním světovým výrobcům televizorů a v rámci jarní všeobecné televizní obměny zrušilo vše staré a přišlo se zcela novými modelovými řadami, i když se loňské modely vesele doprodávají dál. Ústředním motivem letošního roku je podle Sony design zvaný Monolithic, použití kvalitních materiálů, přístup do světa internetu u vyšších modelů a 3D u těch nejvyšších. Vedle toho i podpora přehrávání videa přes rozhraní USB, která značce Sony doposud citelně chyběla. Vyznat se v nabídce však není příliš jednoduché a web Sony tomu právě nepomáhá.

Televizory bez tradičního rámečku

Koncepce Monolithic Design (nebo také Monolith, jak se někdy nazývá) využívá minimalistického funkčního stylu bez tradičního rámečku. Plastová deska kryjící panel jde prakticky od kraje do kraje a na úplném konci naráží jen na pár milimetříků (to doslova) černého plastu přesahujícího ze zadní strany. Dobře je to vidět na detailu rohu níže. Rám tak vlastně tvoří černá obruba pod deskou, která je v rozporu se současnými trendy plných 60 mm široká, a to ze všech stran. Teprve od ní pak začíná panel. Dojem kupodivu není tak špatný, jak by se mohlo zdát a co jsem zatím viděl, designérům se podařilo dosáhnout pozoruhodného dojmu, že se obrazovka nejeví menší.

Sony Bravia Monolith NX8-Serie 09

I takto naprosto úchvatně může vypadat Monolithic Design. Jde prý o sérii NX8, ale i když jsem opravdu snažil, nikde jsem v této řadě takovýto televizor nenašel. (Foto: Sony)

Kulatý stůl DigiZone.cz 200

Zúčastněte se první konference o 3D televizi v Česku

Chcete se zúčastnit vůbec první konference na téma 3D televizorů a stereoskopického televizního vysílání v České republice. Server DigiZone.cz pořádá ve čtvrtek 22. dubna 2010 v hotelu Jalta na Václavském náměstí v Praze odborný kulatý stůl se zástupci světových výrobců televizorů, televizních stanic, operátorů vysílacích sítí i státních regulačních orgánů. Na místě si můžete vyzkoušet dva typy 3D televizorů, určených pro český trh. Podívejte se na program konference a registrujte se jako účastník prostřednictvím online formuláře.

Monolithic Design a Full HD nejsou všude

Co se týká rozlišení panelů, prakticky všechny nové televizory jsou ve Full HD s výjimkou modelů BX200, BX20 a EX300 ze základní řady BX/EX (Essential). Sony bohužel také u těchto modelů (a možná i některých dalších nejlevnějších) omezilo multimediální kompatibilitu jen na přehrávání fotografií a hudby. Design Monolithic (někdy také nazývaný Monolith) pak není použit u základní řady Essential, což jsou modely označené jako BX a EX a začíná tedy od řady Bravia NX (řada Presence). I když by se mohlo podle některých zpráv zdát, že je všude, není tomu tak.

V každém případě televizory velice dobře vypadají i vypnuté – teď mluvím o těch s Monolithic Design – i když model KDL-32NX500 (viz recenze z minulého týdne), který jsem měl před nedávnem na vyzkoušení, se v celé své ploše nebývale leskl. Panely některých přístrojů jdou naklonit o šest stupňů dozadu, abyste je mohli optimálně sledovat, i když jsou umístěny na nižším stolku, než na jakém by měly být – tady se zjevně sledují nábytkářské trendy.

V duchu Monolithic Design, na kterém si Sony dosti zakládá, mají být provedeny i Blu-ray přehrávače a systémy domácího kina, k jejichž řízení by pak měl jít využít i přepracovaný dálkový ovladač. Stále však mluvíme o ovládání přes systém HDMI (CEC), který je pořád trochu těžkopádný. Externí zařízení také musejí být připojena přes rozhraní HDMI poplatné systému tzv. společného ovládání (CEC). Jaká verze HDMI je zabudována v nových řadách, se mi nepodařilo zjistit, nepochybně však půjde minimálně o 1.3a. Všechna kina i BD přehrávače má rovněž doprovázet obdobně vypadající a obdobně se chovající menu XrossMediaBar (opět viz test televizoru KDL-32NX500 z minulého týdne).

Sony Bravia Internet Video

Sony Internet video…

Internetové služby

U televizorů vybavených přístupem na internet můžete očekávat známé webové servery, zadat adresu podle všeho nepůjde (alespoň co je zatím zastoupení Sony známo). Rozhraní zajišťuje obvyklý systém widgetů – malých specializovaných prográmků, které si můžete dodatečně stáhnout do televizoru. Ty pak zajišťují přístup na konkrétní servery. Jeden je tak například vytvořen pro přístup na YouTube, další pro Twitter a jiný pro třeba Facebook. To je obvyklý přístup, který používají i další výrobci.

Dostat se na internet bude nyní možné pouze bezdrátově přes Wi-Fi. Prošel jsem parametry všech právě uváděných modelů a rozhraní Ethernet (LAN) neměl zabudováno žádný z nich. To je poněkud překvapivé. U výrobků označených jako „Wi-Fi ready“ (týká se to pouze většiny řady BX/EX s výjimkou těch nejnižších) bude možné dokoupit USB adaptér, který však bude pracovat pouze s danými typy televizorů Sony. Adaptér od třetí firmy použít nepůjde.

Sony Bravia Monolith NX8-Serie 11

Edge LED dělá hezká těla… i u modelu NX800 (Foto: Sony)

Nové funkce – video a rozpoznání obličeje

Jednak je to tzv. „Inteligentní prostorový senzor“ u modelu LX900, který dokáže rozpoznat obličej. Jakmile se nikdo nedívá, televizor sníží jas obrazovky nebo obrazovku úplně vypne. Jindy třeba vaše děti budou sedět příliš blízko k televizoru a nikdo nebude poblíž, aby je na to upozornil. Nevadí – zajistí to sám televizor. Pozná, i když nesedíte přímo naproti obrazovce a provede optimalizaci obrazu a zvuku. Výsledkem má být nejen obraz a zvuk ušitý na míru, ale i úspora energie.

U přehrávání videa přes rozhraní USB, které má nyní – s výjimkou nejlevnějších modelů BX a EX – každý televizor, je potvrzena následující kompatibilita: vedle MP3 a JPG půjde o MPEG-1, MPEG-4, DivX a AVCHD. U jednotlivých modelů se však může lišit; viz test KDL-32NX500, u kterého AVCHD nebylo uváděno. Mám rovněž potvrzeno, že nejsou podporovány titulky a HD verze zmiňovaných formátů s výjimkou AVCHD. Takzvaný „Ambient Sensor“ dovoluje některým přístrojům automaticky zjistit jas a teplotu barev světla v místnosti a obraz podle toho optimalizovat. Novinkou je i podpora 3D, samozřejmě v režimu Full HD. Opět vyžaduje aktivní brýle s a infračervený vysílač pro synchronizaci mezi brýlemi a televizorem, respektive vysílaným záznamem ve 3D.

A jak je tomu s podsvícením obrazovky? Klasika, řekl bych – kombinace tradičních trubic CCFL a LED v rámu, tedy Edge LED. Některé vyšší modely pak používají technologii, kterou Sony označuje jako „Dynamic Edge LED“ a která dovoluje lokální ztlumení podsvícení. Jsem zvědav, jak to bude udělané u Edge LED, protože jsem doteď žil v domnění, že to jde udělat pouze u plošného LED podsvícení, kdy jsou diody přímo na zadní straně televizoru za panelem. Na poslední chvíli jsem zjistil, že by nemělo jít o práci s LE diodami, nýbrž o jakési doplnění jednoho černého snímku do vybraných scén. Opravdové „lokální zhášení“ by měl mít jen model HX900 s celoplošným LED podsvícením. Ten snad přijde na náš trh v červnu. Uvidíme – nechme se překvapit.

Nové řady – rychlý přehled

V případě jmen panuje u Sony mírný zmatek. Vedle názvu Bravia a jedno- či dvoupísmenných označení, přichází nyní firma i se jmény, která přidělila čtyřem novým modelovým řadám. Odspodu jsou to: Essential, Presence, Cinematic a Signature. Je to docela zvláštní přístup v době, kdy se všichni snaží zachovat názvy a nabídnout modely, u kterých jsou jasné vlastnosti za jasné peníze. Pokud to však půjde, v tomto přehledu na ně zapomenu a budu se orientovat podle dvoupísmenové zkratky. Na webu Sony při vyhledávání dalších parametrů ostatně můžete učinit totéž.

V nedaleké budoucnosti budou televizory Bravia vypadat takto:

  • Bravia BX a EX (řada Essential)
  • Bravia NX (řada Presence)
  • Bravia HX (řada Cinematic)
  • Bravia LX (řada Signature)

To, co bude řečeno níže, se pak bude týkat konkrétně českého trhu, protože na jiných může být situace, co do úhlopříček a výbav, jiná.

Sony KDL-40EX40B s BD přehrávačem

Dva televizory označené jako EX40B nabízejí i zabudovaný Blu-ray přehrávač, což je určitě velice šikovné (cena kolem 24.000 Kč)

Bravia BX a EX: Pall Mall všeho možného

Základní řada označená jako EX s výjimkou nejnižších úhlopříček 48 a 51 cm, které nesou označení BX, nevychází z Monolithic (Monolith) Design. Je to taková směsice nesoucí někdy stovkové označení (EX500, EX700…) jindy desítkové (EX40B). Momentálně nabízí úhlopříčky od 48 do 102 cm, většina modelů je však Full HD (s výjimkou těch nejnižších) a jsou také „WiFi ready“, tedy připraveny spolupracovat s firemním WiFi adaptérem připojovaným přes USB (s výjimkou BX a EX400 a nižších).

Najdete tu i 100 Hz modely (např. KDL-32EX700), výrobky s podsvícením Edge LED (KDL-32EX600) a kupodivu i přístroje kombinované s přehrávačem Blu-ray disků a technologií Ambient Sensor (KDL-32EX40B a KDL-40EX40B – na snímku). Ty jsou nepochybně z celé řady nejzajímavější. Navíc málokdo je má v nabídce. Nejvyšší modely EX700 jsou pak vybaveny tenkou LCD obrazovkou s podsvícením typu Edge LED (v rámu) a 100 Hz elektronikou.

Obecně vzato jsou zabudovány tunery DVB-T pro zemskou digitální a DVB-C pro kabelovou digitální televizi, a to i ve verzích pro příjem HDTV (MPEG-4). U výrobků končících na „5“ jako například KDL-32EX505, či KDL-40EX705, k nim přibude ještě i satelitní tuner (DVB-S), a to i ve verzi MPEG-4. Pokud jde o cenové relace, například KDL-26EX302AEP s úhlopříčkou 66 cm přijde na 8 899 Kč a KDL-32EX402AEP (81 cm) na 15 390 Kč. Televizor se satelitním tunerem KDL-32EX705AEP bude v 81 cm stát 26 390 Kč, a to vskutku není málo. Jak ovšem uvidíme níže, za Monolithic Design požaduje firma ještě více a ceny jsou mírně řečeno nadnesené.

Sony KDL-32NX500 - Monolithic design 1
Sony KDL-32NX500 - Monolithic design 2

Minimalistický design zvaný Monolithic nebo také Monolith. Plast kryjící zadní stranu panelu je protažen až k přednímu okraji, kde se potkává s krycím plastem LCD panelu. Celek působí – i přes nebývale tlustý rámeček – velice vyrovnaně a klidně. (Foto: Sony)

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Bravia NX: trubice i LED a už i Monolithic Design

Tyto televizory představují střední třídu a přicházejí ve třech modelových řadách NX500 (klasické podsvícení CCFL trubicemi), NX700 (100 Hz, LED) a NX800 (200 Hz, LED). Všechny mají Full HD panel a s výjimkou jediného modelu o úhlopříčce 81 cm (už několikrát zmiňovaného KDL-32NX500) jsou všechny zbývající na našem trhu o 102 cm. Modely patřící k NX700 jsou tři a všechny už mají zabudovaný bezdrátový přístup na internet (Wi-Fi). Základní KDL-40NX700 s Edge LED má mít spotřebu 81 wattů, v pohotovostním režimu 0,2 W. Tady je jasně vidět rozdíl ve spotřebě ve srovnání s klasickým podsvícením u KDL-40NX500 s ohlašovanou spotřebou 110 wattů a stejnou úhlopříčkou.

Nejvyšší Bravia NX800 nabídne dvojici modelů s Wi-Fi, 200Hz technologii, podsvícení Edge LED a podstavec ze skla a kartáčovaného hliníku na němž se panel nejen otáčí ale dá se i o šest stupňů sklopit. U tohoto modelu je ohlašováno napojení na domácí síť, avšak – stejně jako ostatní – ani on není vybaven rozhraním Ethernet (LAN), nýbrž „jenom“ Wi-Fi. Pokud to půjde, půjde to tedy pouze takto. Všechny modely řady NX nabídnou dvojici tunerů DVB-T a DVB-C, oba včetně podpory HDTV (MPEG-4). U modelů končících na „5“ jako například KDL-40NX705 k nim přibude ještě i satelitní tuner DVB-S, a to nejspíše rovněž ve verzi MPEG-4. To si však ještě raději před případnou koupí ověřte – údaje v tomto směru nebyly jasné.

Bravia KDL-40NX500AEP (102 cm) se bude prodávat za 22.990 Kč a na DigiZone.cz testovaný KDL-32NX500 s 82 cm za 17.590 Kč, což je trochu silná káva. Cenová politika Sony pro přístroje s Monolithic Design vypadá hodně… odvážně.

Sony KDL-40HX805 - 3D

Ultratenká Sony KDL-40HX805 (asi 39.000 Kč) je už připravena na 3D i když tuner pro 3D vysílání tu nečekejte. Tato verze, tedy s pětkou na konci, má zabudován i DVB-S. Pohled z boku najdete výše. (Foto: Sony)

Bravia HX: už i se 3D, v červnu snad i plošné LED

Tato řada má momentálně ve svém sortimentu pro český trh čtyři modely s úhlopříčkou 102 cm a 200 Hz elektronikou. Zřejmě v červnu nejspíše ještě přibude HX900 se 400Hz elektronikou a plošným LED podsvícením s lokálním tlumením v závislosti od scény. Toto by měl být jediný takto vybavený model z letošní kolekce firmy. Nabízet se má ve velikostech 117 a 132 cm. Tak na tu jsem hodně zvědav… HX700 je podsvícena trubicemi, HX800 už úspornějšími LE diodami v podobě Edge LED. Dva vyšší televizory – KDL-40HX800 a KDL-40HX805 (na snímku) – pak už také podporují 3D.

Tunery by měly být jak ve verzích MPEG-2, tak MPEG-4 a půjde o DVB-T a DVB-C u výrobků končících na „0“. U těch, které končí na „5“, tj. KDL-40HX705 (45.690 Kč) a KDL-40HX805 (na snímku), k nim přibude ještě tuner satelitní (DVB-S) nejspíše i ve verzi MPEG-4. Ale to si raději ještě před případnou koupí ověřte.

Sony KDL-40LX905
Sony KDL-40LX905 - bok

Nejvyšší model KDL-40LX905 se satelitním tunerem, plnou připraveností na 3D a „senzorem přítomnosti“ přijde na asi 54.000 Kč (Foto: Sony)

BRAND24

Bravia LX: pouze ve 3D

Řada s podsvícením LED (Edge LED) plně věnovaná 3D přijde k vám domů v kompletní dodávce, včetně brýlí. Samozřejmostí je zde 200Hz elektronika, napojení na internet přes Wi-Fi a také novinky jako např. prostorový senzor s detekcí obličeje, o kterém jsem se už zmiňoval. U nás se zatím objeví v podobě jediného modelu LX900 o úhlopříčce 102 cm. Později by se mohly přidat i verze se 132 a 152 cm. Co se týče tunerů, opět si budete moci vybrat buď mezi kombinací DVB-T/C nebo trojkombinací s DVB-S, vše pochopitelně u této nejvyšší řady i ve verzi MPEG-4 pro příjem HDTV. Cenové relace jsou následující: KDL-40LX900 (102 cm) – kolem 50.000 Kč, KDL-52LX900 (132 cm) – kolem 80.000 Kč a KDL-60LX900 (152 cm) – asi 90.000 Kč.

Co stávající řady Sony?

Na webu jsem v době dokončování tohoto článku pár dnů před jeho vydáním našel informaci, že vedle výše zmiňovaných nových řad zůstávají v prodeji i řady E, L, S, V, W, WE, Z, ZX. Nicméně podle Sony jde pouze o doprodej u partnerů. Pro vás je to dobré znamení v tom, že nastávají výprodeje, kdy je možné za výhodnější ceny zakoupit modely loňské. A protože se inovace rozhodně nepohybuje ani ve spirále, ani v přímce mířící odspodu nahoru, to, že jsou loňské, neznamená, že jsou horší. Někdy je tomu spíše naopak!

Jaké novinky z letošních modelových řad televizorů Sony vás zaujaly nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).