Hlavní navigace

Televizory Philips pro rok 2013: hodně zajímavá výbava i design

17. 4. 2013
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

TP Vision letos nabídne řadu novinek nejen na úrovni technologické, ale i aplikační. Změna je znát například i na cenách a přístupu k Ambilight.

Populární osvětlení pozadí Ambilight, které si získalo řadu příznivců, letos poprvé míří i do střední třídy, takže ho najdete i v řadě 5000. Vezměme to ale úvodem trochu obecněji. Momentálně se pro český a slovenský trh počítá se sedmi řadami plus DesignLine, která stojí poněkud stranou a TP Vision ji zcela správně prezentuje jako exkluzivní a výjimečnou (není divu, viz foto níže). Navíc tento výrobce – na rozdíl od jiných masových značek – i letos hodlá vyrábět malé televizory a za tímto účelem uvádí dvě řady: 2900 a 4000. Začínají na 48 cm a jsou povětšinou provedeny s obrazovkou v rozlišení HD Ready i když výbava je někdy na špičkové úrovni (DVB-S).

Výše zmiňovaných osm řad v červnu (možná o chvíli dříve) doplní řada 3000 o níž zatím informace chybí. Naopak v září, možná v říjnu, přijde na trh i nejvyšší modelová řada 9000, kterou se vše završí.

Obecně vzato, aneb Zatím „jednotunerový“ přístup

Pod značkou Philips letos nenajdete žádné dvoutunerové stroje (zcela určitě nikoli do podzimu), podporováno nebude ani DVB-C2, a co se týče DVB-T2, to bude pro Česko a Slovensko k dispozici momentálně pouze u řady 8000. I když je tento tuner – obecně vzato – k mání už od řady 4000. Naopak velice široká je podpora satelitního DVB-S/S2, který je zastoupen ve všech řadách od 4000 výše, a to je co říci! I z toho je vidět, že TP Vision letos opravdu hodně sází na výbavu, takže vedle zásadní změny přístupu k osvětlení Ambilight je tu i posunutí segmentu chytrých televizorů do nižší střední třídy, resp. s budoucí řadou 3000, do třídy pomalu základní.

Ta sice ještě nejspíše nebude mít zabudované WiFi, nýbrž přístup na internet přes konektor Ethernet (LAN) a možná dokoupitelný bezdrátový adaptér, ale ani zde nebude chybět přístup na otevřený web s možností zadat libovolnou adresu, a také přístup widgetový, tedy ve stylu jedna aplikace, jeden server. Takto jsou ostatně dělány i široce podporované videopůjčovny TopFun a Filmbox Live (Voyo zatím chybí). Patřičný widget nyní najdete ve všech chytrých televizorech (Smart TV) Philips a nabízí se i bonus pro TopFun – 150 filmů si můžete po maximální dobu tři měsíců vypůjčit zcela zdarma! Výběru napomůže i přehledné třídění, například podle žánrů.

Výbornou zprávou je i to, že každý chytrý televizor má podporu HbbTV a umí nahrávat. Po potížích s některými loňskými modely, které pro nahrávání vyžadovaly přístup k internetu, to s modely 2013 má vypadat tak, že od řady 5000 výše by připojení k internetu pro nahrávání zapotřebí být nemělo, je však možné, že u řad 3000 a 4000 to nutné bude. Není to zatím potvrzené, takže pokud tuto funkci vyžadujete, ověřte si to před koupí.

S tím souvisí i zabudované WiFi, které najdete od řady 4000 výše a také podpora WiFi Miracast (viz dále), kterou najdete od řady 5000.

TP Vision se rozhodl změnit i přístup k prostorovému obrazu, takže nyní 3D najdete od řady 4000 výše a střídá se 3D aktivní s 3D pasivním, které najdete v řadách 5000, 6000 a 7000. U nejvyššího modelu 8000 bude ale 3D aktivní a v ceně mají být i dvoje brýle.

Nahoře vidíte klasický dálkový ovladač určený nejen pro řadu DesignLine, dole je druhý dálkový ovladač dodávaný k nejvyšším modelům a dovolující ovládání kurzoru a lepší zadávání například adresy webové stránky.

Dálkový ovladač dodávaný k nejvyšším modelům a dovolující ovládání kurzoru a lepší zadávání například adresy webové stránky.

Pozoruhodné technologie…

Vedle osvícení pozadí Ambilight, který letos poprvé míří i do střední třídy jde  především o Miracast a MultiRoom. Nejprve Philips, a nyní i TP Vision, jsou na technologii Ambilight patřičně hrdí. A že mají být na co, potvrzují i nezávislé studie včetně té poslední od Blauwovy výzkumné agentury. Ta uvádí, že 87 % spotřebitelů obvykle mění osvětlení místnosti, jestliže sledují televizi se zapnutým Ambilightem. Nejčastěji tak, že zhasnou všechna světla (36 %), ztlumí je (32 %) nebo zhasnou jen některá (31 %). Kolem osmdesáti procent stávajících majitelů televizorů s Ambilight rovněž podle jednoho staršího výzkumu počítá s tím, že se k nim v budoucnu vrátí. Tomu se říká loajalita!

Ambilight má v televizorech dvě podoby – dvoustranný začínající ve střední třídě v řadě 5000, a třístranný od řady 7000, včetně.

Ambilight – srovnání spotřeby energie s jiným osvětlením okolí televizoru.

Ambilight – srovnání spotřeby energie s jiným osvětlením okolí televizoru.

„Wi-Fi Miracast“, zkráceně řečeno Miracast, je název nové technologie Wi-Fi Alliance postavené na klasické bezdrátové WiFi 802.11, včetně její nejnovější verze „ac“. Pracuje jak na frekvenci 2,4, tak na 5 GHz a pro svou funkci využívá řadu dalších technologií této organizace, včetně Wi-Fi Direct. V praxi pak dovolí totéž, co úzce firemně zaměřené a nejrůznějšími podmínkami svázané Intel WiDi, tedy bezdrátový přenos HD obrazu a HD zvuku, resp. přenos celé pracovní plochy počítače na televizor. Nejlepší na tom je to, že v televizoru si prý vystačíte s běžným adaptérem Wi-Fi, což je proti WiDi pořádný rozdíl, nemluvě o tom, že na straně počítače není podmíněn specialitkami Intelu.

Miracast pro přenos obrazu využívá kodeku H.264, pro audio jich může použít několik, včetně AAC a LPCM. Stejně jako u řady ostatních technologií Wi-Fi Alliance i zde bude fungovat certifikační program (WiFi Certified Miracast), takže kompatibilita by měla být zaručena. Miracast je navíc kompatibilní s Intel WiDi od verze 3.5 výše, televizory Philips budou touto technologií vybaveny od řady 5000 výše a aplikace Philipsu běžící na chytrých telefonech a tabletech jim budou uzpůsobeny; pokud již nejsou.

Druhou letošní zásadní novinkou bude aplikace MultiRoom, která se očekává po aktualizaci firmwaru někdy v druhé čtvrtině roku. Je určena pro přenos obrazu a zvuku z libovolného digitálního tuneru jednoho televizoru na televizor druhý, například v pracovně či ložnici (obraz či zvuk z nějakého vstupu či z USB zatím odeslat nejde). V každém případě ale má být tato aplikace hodně zajímavě dělaná! Televizory se totiž od řady 6000 výše chovají jednak jako server, ale i klient, tj. mohou obraz přijmout i odeslat. Televizory z řad 4000 a 5000 jsou pak pouze klienti, tzn., že obraz mohou pouze přijmout. Nicméně díky funkci MultiRoom máte možnost zkombinovat si přístroje ve vaší domácnosti tak, abyste například v obýváku měli televizor i se satelitním tunerem a obraz si mohli odeslat do ložnice, kde je pouze DVB-T. Navíc při potřebě pouze jedné přístupové karty a placení jednoho poplatku. To se mi hodně zamlouvá!

I letos máte možnost odeslat obraz z televizoru s použitím aplikace Philips MyRemote např. na chytrý telefon či tablet s operačními systémy iOS či Android 4.0 a vyšší. V případě Androidu musí mít zařízení i odpovídající výkon.

U výrobků TP Vision můžete narazit i na pojem „Catch-up TV“, ale u nás ho bohužel žádná z televizních stanic nepodporuje. Jde vlastně o to, že stanice dává k dispozici svůj denní archiv, takže si přes běžné DVB-T můžete opožděně přehrát pořad, který jste nestihli. Hodně zajímavá funkce!

Zmínit se ještě musím o technologii Micro Dimming, kterou najdete v některých vyšších modelech, protože ta je letos o něčem úplně jiném. Není to – jako dříve – lokální regulace podsvícení (na něj tato funkce vůbec nesahá), nýbrž jde pouze o kontrolu obrazu v až 6 400 zónách v nichž se následně podle algoritmu upravuje jas a kontrast.

Než přijde řada 3000, je „chytrá“ „čtyřtisícovka“ první s nahráváním a zabudovanou Wi-Fi. Spoustu zájemců potěší i zabudovaným satelitním tunerem.

Než přijde řada 3000, je „chytrá“ „čtyřtisícovka“ první s nahráváním a zabudovanou Wi-Fi. Spoustu zájemců potěší i zabudovaným satelitním tunerem.

Řady 2900 a 4000: i jako doplněk k notebooku

Tyto televizory míří nejen tam, kam se větší nevejdou, ale jsou zamýšleny i jako druhý, či třetí, televizor do domácnosti. Nechybí, resp. nebude jim chybět, klasický počítačový vstup (VGA D-sub), takže jdou využít i jako alternativa k monitoru či přímo jeho náhrada typicky při doplňku notebooku.

I když jejich úhlopříčky nejsou nijak velké, najdete u nich nejen nahrávání, ale i TimeShift, tedy zastavení živého televizního vysílání, jemuž Philips říká Pause TV.

Drtivá většina přístrojů má zabudovány obrazovky v rozlišení HD Ready, které je – kupodivu – provedeno v PC rozlišení 1 280×720 bodů (i to napomáhá rozumnému zobrazení počítačového signálu). V každé z obou řad je však i jeden přístroj ve Full HD.

Pokud jde o dostupnost, PFL2908 v černé barvě se už prodává, PFL4008 (na snímku výše), která bude ke koupi i v bílé, se objeví ve druhém čtvrtletí. Vedle těchto řad se postupně objeví i různě vybavené televizory (4200 či např. 4300) ve speciálních nabídkách a také verze pro různé obchodní řetězce.

Jak vidíte, s prvními 3D televizory, tedy řadou 4500 (nahoře) a 5000, nám už začíná atraktivnější design s ultratenkými rámečky z leštěného hliníku, resp. černěné oceli. Řada 5000 pak nabídne hliníkový stojan ve tvaru „U“ a poprvé ve své historii i osvětlení pozadí Ambilight.

Jak vidíte, s prvními 3D televizory, tedy řadou 4500 (nahoře) a 5000, nám už začíná atraktivnější design s ultratenkými rámečky z leštěného hliníku, resp. černěné oceli. Řada 5000 pak nabídne hliníkový stojan ve tvaru „U“ a poprvé ve své historii i osvětlení pozadí Ambilight.

Řady 4500 a 5000: prostorový obraz, resp. Ambilight

Řada 4500 patří sice k nižší střední třídě, ale už má o poznání atraktivnější design. Je tu tenký rám z leštěného hliníku a také elegantní stojan z naopak tmavě stříbřitého hliníku. Pokud jde o řadu 5000 (střední třída), tak ta je, co do designu, ještě jiná. Je postavena na subtilním rámu z leštěné černé oceli, který doplňuje stojan ve tvaru „U“ ze stříbřitého hliníku. Navíc má – poprvé v typické střední třídě – i osvětlení pozadí Ambilight. Oběma pak nechybí zabudované Wi-Fi a certifikované Wi-Fi Miracast pro přenos HD obrazu a zvuku a také podpora softwarového dálkového ovládání Philips MyRemote. Připojit lze i kameru pro telefonování přes Skype.

Prostorovému obrazu můžete u obou systémů nastavit hloubku a je tu i možnost využít celoobrazovkový režim pro dva hráče, kteří tak mohou hrát 2D hru současně. Vše doplňuje reprosoustava se zesilovačem o výkonu 2× 10 W s důrazem, jak uvádí TP Vision, na reprodukci basů.

Televizory z obou řad už postupně přicházejí na trh, zbytek bude k dostání v rámci druhého čtvrtletí.

Zástupce vyšší střední třídy, řada 6000, už nabízí procesor s dvojím jádrem a tudíž i řádově vyšší výkon zaměřený v tomto případě i na zpracování obrazu. Díky technologii MultiRoom, která zde poprvé funguje jako klient i server, může televizor obraz z jiného přístroje přijímat anebo na něj obraz naopak odesílat. Jak vidíte, design se od řady 5000 opět výrazně odlišuje a rozdíl více než patrný.

Zástupce vyšší střední třídy, řada 6000, už nabízí procesor s dvojím jádrem a tudíž i řádově vyšší výkon zaměřený v tomto případě i na zpracování obrazu. Díky technologii MultiRoom, která zde poprvé funguje jako klient i server, může televizor obraz z jiného přístroje přijímat anebo na něj obraz naopak odesílat. Jak vidíte, design se od řady 5000 opět výrazně odlišuje a rozdíl více než patrný.

Řada 6000: vyšší střední s kompletním MultiRoom

Tak trochu jiný televizor, což je myslím dobře vidět z fotografie výše. Výrobce o něm říká, že nabízí „správně vyváženou směs příjemného designu, vynikající kvality obrazu, uživatelsky přívětivého prostředí Smart TV a konektivity“. Onen přeošklivý anglicismus vyjadřuje propojitelnost televizoru s okolím, tedy napojení na internet, na prostý počítač, ale také třeba na chytrý telefon či tablet (Miracast). Vedle toho řada 6000 nabízí i pasivní 3D, procesor s dvojím jádrem a také velice dobrý dálkový ovladač s vestavěnou klávesnicí na opačné straně, který jste už mohli vidět v recenzi modelu 60PFL9607S (viz foto výše).

Televizory budou k dispozici ve čtyřech úhlopříčkách od 107 do 152 cm a dvoujádrový procesor mají kvůli zvýšení kvality zpracování obrazu zabudován poprvé. Podporovány jsou i aplikace Philips MyRemote, Wi-Fi Miracast a SimplyShare umožňující bezdrátové vyslání pořadu přijímaného digitálním tunerem do mobilních zařízení, navíc pak práci se sociálními médii, aniž byste museli přerušit sledování pořadu.

„Šestitisícovka“, která právě přichází na trh je také první s kompletní podporou technologie MultiRoom dovolující obraz na další kompatibilní televizor vysílat i přijímat.

Opět jiný design, tentokráte stříbřitý, doplněný třístranným Ambilightem a zvukovým podstavcem. Řada 7000 je k dispozici v úhlopříčkách 107, 119 a 140 cm.

Řada 7000: designové varianty

Existují dvě designová provedení – PFL7008 a PFL7108 – tentokráte vždy s třístranným osvícením pozadí Ambilight, které je u nižších řad umístěno pouze na dvou stranách. Je tu i oboustranný dálkový ovladač s „ukazovátkem“ a vestavěnou klávesnicí a také – kupodivu – integrovaná kamera pro Skype. Vraťme se ale k designu. Ten je postaven na vysoce kvalitních materiálech a na výběr bude mezi černo-stříbrným a bílým provedením. Vše doprovázejí poslední technologie, včetně bezdrátového přenosu obrazu z tuneru a samozřejmě nechybí ani podpora aplikace MultiRoom. Tu si televizor automaticky stáhne a nainstaluje, jakmile bude k dispozici aplikace i on sám, což v praxi znamená někdy v průběhu druhého čtvrtletí, většina televizorů přijde nejspíše už v dubnu. Déle se možná bude čekat na větší úhlopříčky.

Philips 8000, který je momentálně těsně před vrcholem (na něm je na podzim uvedená 9000), má zvukový výkon zvýšen na 2× 15 wattů. Samozřejmostí jsou dva dálkové ovladače a zvukový podstavec. Navíc je tu – jako u jediné řady – i tuner DVB-T2.

Řada 8000: nerez a aktivní 3D

Tvarově podobné provedení jako u předchozí řady se stejným, třístranným Ambilightem nicméně v nerezovém designu. Ten doplňuje stojan ve tvaru „U“ z leštěného chromu a integrovaná kamera pro Skype zakomponovaná do loga pod obrazovkou. Aktivní 3D dovoluje propracovanější nastavení hloubky, než je zvykem u předchozích řad.

Televizory budou ke koupi ve 102, 117 a 140 cm opět někdy v průběhu druhého čtvrtletí roku, nejspíše ale už dubnu.


Jednolité čelní sklo se u letošních modelů opírá o zem.

DesignLine: solitérní a unikátní kousek

Na závěr jsem si nechal stylovou řadu, která stojí mimo obvyklé výrobky. Její design je opravdu nekonvenční, bez viditelného rámu a klasického podstavce, s integrovanými dotykovými tlačítky ve skleněném čele. Ostatně za design, kterému vévodí jednolitý skleněný panel s perleťově bílým, resp. černým zabarvením na okrajích, a jemným přechodem do průhledné části, získala verze 47PDL6907 i cenu Red Dot.

DesignLine bude v základní verzi 117 cm k dostání nejspíše ve druhém čtvrtletí či na přelomu druhého a třetího, model se 140 cm úhlopříčky přijde na trh nejspíše až v září.

Tabulka – Televizory Philips 2013 – LCD by Lukáš Polák

Základní vize televizorů Philips pro rok 2013

– Důraz na design, ekologii (energetické třídy A a vyšší) a výbavu.

– V modelech pro Česko a Slovensko velice široká podpora satelitních tunerů.

– V nabídce jsou nyní pouze televizory s podsvětlením LED diodami umístěnými v rámu (Edge LED).

– Výraznější podpora osvětlení pozadí Ambilight, která už nyní začíná ve střední třídě (od řady 5000).

– I letos se střídá podpora pasivního a aktivního 3D, přičemž to první najdete už v nižší střední třídě (4000).

– Důraz na komunikaci s okolím prostřednictvím technologie Wi-Fi Miracast, která je kompatibilní s Intel WiDi (od verze 3.5).

– Funkce MultiRoom zajistí odeslání obrazu z digitálního tuneru jednoho televizoru, na televizor jiný. Nižší modely mohou obraz přijímat, vyšší přijímat i odesílat, i když nikoli současně.

– I letos jdou některé přístroje ovládat přes aplikaci pro chytrá zařízení, a to včetně možnosti odeslat na ně obraz z televizoru.

– Každý chytrý televizor má podporu HbbTV a umí nahrávat. Je jen otázkou, jestli k tomu jako loni, bude zapotřebí připojení na internet (od 5000 výše zřejmě ne).

– Nedočkali jsme se dvoutunerových televizorů s opravdovým obrazem v obraze (PiP), podpora DVB-T2 bude u nás pouze v řadě 8000, za to DVB-S/S2 najdeme už od 4000 výše!

BRAND24

– Televizory budou na trh přicházet postupně až do září tohoto roku. Na podzim (září, říjen) také budou uvedeny nové výrobky pro řadu 9000.

foto: Philips

Uplatníte u vás doma Wi-Fi Miracast?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).