Hlavní navigace

Televizní tipy na pondělí: 451 stupňů Fahrenheita, Dopisy z Iwo Jimy a Albín

9. 7. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

UVNITŘ VIDEA Pokud se chystáte strávit dnešní večer před televizní obrazovkou, nabízíme vám několik programových tipů v naší každodenní rubrice.

Každý den vám nabízíme výběr pěti zajímavých pořadů, které by vám neměly ujít. Výběr je čistě individuální a neomezuje se jen na neplacené, volně šířené programy. Tipy pro vás vybíráme z česky a slovensky vysílajících televizí. Pokud chcete sami ostatním doporučit nějaký pořad, můžete tak učinit v diskusi pod touto zprávou.

  • Film Europe Channel, 20:20 – film Albín jménem Noi - Je to blázen, nebo génius v přestrojení? Mladý Noi driftuje po celý život na vzdáleném fjordu na severu Islandu. V zimě je fjord odříznutý od okolního světa, obklopen horami a zlověstně pohřben pod krytem sněhu. Noi sní o úniku z této bílé zemi s Iris, dívkou, která pracuje v místním metru. Dramatická komedie (Island, Velká Británie, Německo, Dánsko; 2003)
  • Film+, 21:00 – film Nowhere Boy - Dobové drama přináší pravdivý příběh problémového dětství Johna Lennona. Malý John je bystrý, ale jízlivý kluk, žijící v 50. letech v Liverpoolu se svou tetou Mimi a strýcem Georgem. Johnův otec opustil rodinu a přestože jeho matka Julie stále žije, byla jeho výchova svěřena Mimi. Přestože Mimiina pedantská povaha často koliduje s Johnovou neukázněnou osobností, mají se zjevně rádi, domácnost se ovšem po Georgeově náhlé smrti ocitá vzhůru nohama. Na pohřbu se dospívající John setká s Julií a překvapeně zjistí, že bydlí jen pár bloků od Mimi. Její osobnost je Johnovi daleko bližší než Mimiina, Julia podporuje jeho lásku k psaní a hudbě a učí ho hrát na banjo. Hudební životopisné drama (Velká Británie, Kanada; 2009)
  • ČT 2, 21:05 – film 451 stupňů Fahrenheita - Adaptaci stejnojmenného románu Raye Bradburyho o společnosti, kde pro knihy není místo, nemohl režírovat nikdo povolanější než Francois Truffaut, který měl knihy rád skoro stejně jako filmy. Snímek 451 stupňů Fahrenheita divákovi ukazuje totalitní konzumní společnost budoucnosti, v níž panují přísná pravidla. Každý člověk, který projeví odklon od skupinového myšlení a tato pravidla poruší, je zavržen. V tomto zřízení je zakázáno číst literaturu a požárníci, kteří kdysi likvidovali požáry, pálí knihy. Scifi drama (Velká Británie, 1966)
  • Nova Cinema, 21:50 – film Dopisy z Iwo Jimy - Před jedenašedesáti lety se na Iwo Jimě utkaly americká a japonská armáda. O několik desetiletí později bylo v lávové půdě ostrova objeveno několik stovek dopisů. Tyto dopisy pojednou dávají anonymním šikům bojujících vojáků tváře a hlasy. Japonští vojáci, kteří jsou odveleni na Iwo Jimu, si uvědomují, že pravděpodobnost návratu z bitevního pole je mizivá. Velitelem obrany je generál Tadamichi Kuribayashi, jehož cesty po Americe mu ukázaly nemilosrdnou tvář války, ale vedly jej i k pochopení toho, jak Američanům v Tichomoří zabránit v další expanzi. Historické válečné drama (USA, Japonsko; 2006)
  • Prima family, 22:35 – film Něco na té Mary je - Mary je prostě úžasná! Kdo už ji nemiluje, brzy do toho spadne. Láska k hezké, chytré, milé a bohaté Mary je nevyhnutelná. Ted o ní snil už na střední škole a i když mu rovnátka na kráse zrovna nepřidala, vybrala si Mary jako doprovod na maturitní ples právě jeho. Jenže Ted má vedle obludných rovnátek i obludnou smůlu. Po sérii trapasů, které jej potkaly v předvečer té velké události u Mary doma, se Ted rozhodl svou vyvolenou raději už nikdy nespatřit. Uběhlo však třináct let a jeho srdce je stále zraněné nenaplněnou láskou. Romantická komedie (USA, 1998)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).