Hlavní navigace

Televizně-informační embargo na multiplex 4 a lehká panika Českých Radiokomunikací

3. 6. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Návrat Vladimíra Železného do médií všechny televize ve svých zprávách zcela ignorovaly. Nezajímaly se ani o narušení monopolu Českých Radiokomunikací na šíření televizního signálu.

Čtvrteční tiskovou konferenci Radima Pařízka a Vladimíra Železného, nových provozovatelů televizního multiplexu 4 i chystané dětské televize Pohoda, sledovali velmi bedlivě všichni z oboru. Tandem dvou protřelých mediálních manažerů, doplněný o někdejšího strůjce televizní digitalizace v dresu Českých Radiokomunikací Martina Roztočila, dává tušit, že se chystá něco opravdu zajímavého. Je-li na pořadu dne pokus o narušení faktického monopolu Českých Radiokomunikací na provoz celostátních sítí pro pozemní digitální televizi, neměl by k němu zůstat lhostejný asi nikdo z branže.

O to zajímavější je přístup velkých českých televizí k téhle události. Dokonce ani veřejnoprávní Česká televize nezmínila byť jen v ekonomickém bloku na ČT 24, že po letech snahy o liberalizaci televizního trhu k ní asi opravdu dojde (tedy v oblasti šíření signálu) a že by na tom mohly vydělat všechny televize, které dosud byly tak či onak závislé na službách a cenících jediné firmy (České Radiokomunikace provozují multiplex 2, prostřednictvím dceřiné firmy Czech Digital Group multiplex 3 a mají smlouvu s Českou televizí na technický provoz jejího multiplexu 1).

Těžko říct, zda ČT nevyslala na místo štáb jenom proto, že jí teď šéfuje Petr Dvořák, který kdysi Vladimíra Železného vyprovodil z Novy. Pokud by to tak bylo, asi je s veřejnoprávní televizí něco v nepořádku. Že tiskovku ignorovala Nova s Primou, je pochopitelnější. Přeci nebudou dělat reklamu televizní síti, v níž budou časem vysílat jejich konkurenti. A Nova by určitě do zpráv nezařadila naprosto nic, co by se byť jen okrajově týkalo Vladimíra Železného, protože ten prostě pro majitele téhle televize, bermudskou skupinu CME, jednou provždy skončil.

Pařízek s Železným a jejich multiplex 4 se tak musí spokojit s mediálními výstupy v tisku, na internetu a v rádiu. Je to sice dost velký handicup, protože televize stále ještě dokáže oslovovat nejširší publikum, ale musíme být realisté. Kromě televizí, které uvažují o vstupu do multiplexu 4, nebudou o této síti dnes ani nikdy jindy informovat ani Televizní noviny na Nově, ani Zprávy FTV Prima, ani Události České televize – byť u těch by to asi bylo na stížnost k Radě ČT. Pařízek s Železným nemusí být zrovna vaše krevní skupina, ale momentálně se pokoušejí o dobrou věc: narušit letitý monopol jednoho velkého provozovatele televizních vysílačů. Taková aktivita si pozornost zkrátka zaslouží.

Že nejde o žádnou malichernost, prozradilo i chování Českých Radiokomunikací. Několik dní před tiskovkou provozovatelů multiplexu 4 oznámily, že pro svůj multiplex 3, jemuž bude Pařízkova a Železného síť konkurovat nejvíce, získaly dalšího klienta z řad regionálních televizí (jihočeskou Gimi). A v den tiskovky rozeslaly jen tak tiskovou zprávu se stěžejním sdělením, že jejich multiplex 3 už teď pokrývá signálem 95,7 procenta obyvatel České republiky, což je mimochodem informace známá asi tak dva roky. Jistěže tím lehce panikařící manažeři ČRa reagovali na čerstvě zveřejněné plány rozvoje multiplexu 4, které počítají s pokrytím 85,9 procenta populace.

Železný s Pařízkem se ovšem nenechali zaskočit a na tiskovce prohlásili, že pokud o to televize budou mít zájem, mohou v příštím roce pokrytí multiplexu 4 rozšířit až na 98 procent populace, tedy na víc, než nabízí multiplex 3. A dodali, že konkurenční síť 3 stejně čeká postupný zánik, protože kvůli uvolňování kmitočtů pro tzv. druhou digitální dividendu přijde do pěti až šesti let o tři čtvrtiny vysílacích kanálů, aniž by za většinu z nich stát měl adekvátní náhradu. To už je dost těžký kalibr i na České Radiokomunikace. Bohužel, Železnému a Pařízkovi dává za pravdu Český telekomunikační úřad a problém s náhradními kmitočty pro multiplex 3 v nedávném rozhovoru pro DigiZone.cz přiznal i Jiří Vykydal z Českých Radiokomunikací.

Tipy C

Takže si to shrňme. Chystá se tu nová vysílací síť pro televize, která chce nabídnout ceny výrazně nižší než České Radiokomunikace. Žádná z televizí o téhle aktivitě ve svých zprávách neinformovala, byť o konkurenčním boji v jiných oblastech telekomunikačního trhu vysílají zprávy běžně (třeba o potenciálních čtvrtém mobilním operátorovi). Všechny tyto televize vysílají v sítích Českých Radiokomunikací a kvůli neexistenci konkurenčního prostředí jim platí za šíření signálu nekřesťanské peníze (a samy to v neformálních rozhovorech přiznávají). Nový operátor by se jim tedy hodil – minimálně jako stimul pro úpravu ceníku Českých Radiokomunikací.

Někdy ty televize opravdu nechápu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).