Hlavní navigace

Televizi přes satelit přijímá 24 % českých domácností

8. 4. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
8. 4. 2009

Necelá čtvrtina českých domácností má televizní příjem vyřešený i po skončení terestrického analogu. Přibližně 24 procent českých domácností již přijímá televizní vysílání přes satelit. Vyplývá to z dat Národní koordinační skupiny.

PŘÍLOHA: Satelitní vysílání v České republice

Již několik let je standardem digitální satelitní vysílání, které se začalo u nás rozmáhat po roce 2000. Výraznou oblibu má zejména díky placeným platformám, především UPC Direct a Digi TV. Důležitým impulsem ale bylo i zařazení všech terestrických stanic do neplacených platforem Skylink a CS Link. Česká televize a Prima začínaly v nabídce bývalého Czech Linku před mnoha lety, Nova se přidala až v roce 2007. Satelitní příjem nabídl i výhodu příjmu některých televizí ze Slovenska, zejména veřejnoprávní STV, a dokonce i TV Joj v testovacím režimu.

K TÉMATU: Zastupitelé v Bystřici nad Pernštejnem chtějí zabránit rozmachu satelitu

BRAND24

Satelit se jako alternativa příjmu rozmáhá i v místech, kam zatím nedorazil terestrický signál DVB-T, tedy zejména na Moravě. Některé města a obce ale chtějí zabránit většímu rozšíření satelitního přijmu, protože paraboly na oknech prý škodí vzhledu sídlišť. Paradoxně, investice do společných televizních antén, které by kombinovaly satelitní a terestrický příjem, jsou ze strany samospráv minimální.

DOPORUČUJEME: Chytrá společná televizní anténa

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).