Hlavní navigace

TechniStar SIR: německá kvalita za rozumnou cenu od TechniSatu

11. 4. 2012
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

TechniStar SIR s funkcí PVR je nový HD satelitní PVR set-top-box s integrovanou čtečkou Irdeto PI-sys pro karty Skylink Irdeto/ICE, CS Link Irdeto, nebo freeSAT by UPC Direct a jedním CI+ slotem.

Tento jednotunerový přijímač je vyráběn v černém provedení. Je přizpůsoben pro českého a slovenského spotřebitele a již na začátku mohu říci, že se opravdu povedl nejen spolehlivostí a funkcemi, ale má také příznivou cenou. Malé zdržení uvedení na náš trh, které způsobilo ladění firmware, se opravdu vyplatilo. Dnes již přijímač získal certifikaci Skylink Ready a zdá se, že splňuje téměř všechny podmínky, aby mohl být takto označen. Umožňuje příjem volně vysílaných i kódovaných satelitních programů v normách DVB-S a DVB-S2 včetně komprese MPEG-4/H.264. Pracuje v rozlišení 1920×1080i, 1280×720p, 720×576p, 720×576i. Přijímač je menších rozměrů (280×155×37) což je dáno tím, že jeho síťový napáječ je umístěn mimo přijímač. K dispozici má paměť pro 5000 televizních a rozhlasových programů.

Přední panel

Na předním panelu vlevo je umístěno tlačítko pro zapnutí/vypnutí ze StandBy, což je indikováno zeleným/červeným kruhovým podsvícením. Vedle něj je do většího kruhu situováno ovládání se šipkami a potvrzovacím tlačítkem OK v jeho středu. Čtyřmístný světle zelený LED displej indikuje stavy přijímače a čísla předvoleb. Ve Standby zobrazuje přesný čas.

‘

Zcela vpravo je odklopné víčko, kde se ukrývá jedna štěrbina pro Integrovaný dekódovací systém Irdeto se čtečkou karet Smartcard pro příjem předplacené nabídky televizních a rozhlasových programů.

Nad štěrbinou pro přístupovou kartu Irdeto je rozhraní Common Interface (CI+), které ve spojení s modulem CI+ (nebo jiným modulem) a příslušnou kartou SmartCard umožňuje přístup ke kódované programové nabídce placených televizních nebo rozhlasových programů.

Rychlost přepínání kódovaných programů závisí na použití karet nebo modulů. Nejrychleji se přepínají programy při použití karet Irdeto vložených do štěrbiny, nebo Irdeto karet vložených do modulu CI+. Při použití jiných modulů například Cryptoworks/Ir­derto, nebo karet ICE je prodleva o něco delší. V opravdu výjimečných případech se může stát, že budete muset přepnout na jiný kanál a zase zpět, aby se modul s kartou opět inicioval. Nemohl jsem vyzkoušet všechny možné kombinace, ale s kartami našich poskytovatelů nebyl žádný problém. Nebyl problém ani s moduly.

Zadní panel

Zadní panel je odleva osazen těmito porty: DC IN pro připojení externího konektoru napáječe, F port LNB IN pro připojení satelitního konvertoru (výstup Loop Out není instalován), 1× 100Mbit LAN, 1× rozhraní USB 2.0 A k různým přístrojům a rychlému digitálnímu datovému přenosu rychlostí až 480 Mbit/s., 1 x HDMI výstup s podporou HDCP, 1× SCART (TV), 2× audio cinch výstup, 1 x video cinch výstup, digitální koaxiální audio výstup pro připojení do vašeho AV receiveru pro přehrávání digitálního prostorového zvuku v systému Dolby Digital (AC-3).

Externí adaptér 12V/1,5A

Přijímač je napájen pomocí černého externího adaptéru 12V/1,5A s dostatečně dlouhým kabelem. Přijímač tedy můžeme využít i s pomocí alternativního napájení z autobaterie například v karavanu, nebo na chatě, kde není zavedena elektrická síť, ale máme k dispozici jiný zdroj stejnosměrného napětí 12V.

Dálkové ovládání

Skvělé dálkové ovládání reaguje, ať jej nasměrujete kamkoliv – do země, do stropu, na protější zeď atd. Je vyrobeno z černého plastu o rozměrech 205×45×25mm. Gumová tlačítka jsou velice chytře rozmístěna a brzy si na ovládání zvyknete. Napájeno je dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí dodávky. Tlačítko PIP není na dálkovém ovládání u tohoto modelu přijímače funkční.

Instalace

Po zapnutí vás zaujme velice zdařilé menu přijímače, které již bylo použito i v modelech TechniStar. Je však výrazně přizpůsobeno pro diváky v České a Slovenské republice. V úvodu instalace pouze volíte z nabízených možností podle vašich potřeb a nastavíte DiSEqC 1.0, 1.2 nebo USALS. Přednastavené volby jsou pro družice Astra 1 (19,2° V) a Astra 3A/3B (23,5° V).

Díky funkci FastScan je naladění přijímače bleskové a jednoduché. Naladí se výhradně kanály operátora Skylink/CS Link (M77 Group) a volné programy z družice Astra 1 bez zahraničních mutací.

Přijímač má funkci automatického doplňování nových kanálů, které ukládá na konec seznamu programů při jakékoliv změně ve vysílání Skylink nebo CS Link tak vše naladí za vás. Aktualizace seznamu programů je prováděna v nočních hodinách, a tak neruší uživatele. Mezi další funkce patří Silicon Secure (příprava na párování s kartou).

TechniMatic je aktualizační služba společnosti TechniSat, která udržuje software přístroje vždy aktuální. Jakmile jsou k dispozici aktualizace pro rozšíření nebo vylepšení obslužného softwaru, přístroj sám provede v zadaném čase (nastavitelném v menu přístroje) aktualizaci softwaru. Automatická aktualizace softwaru se provádí přes družici Astra 3B (OTA). V seznamu programů si však můžete upravit vše podle vašeho přání, například vymazat nepotřebné kanály, nebo je přesunout, přejmenovat apod. Může vám také kanály automaticky seřadit podle vámi zvolených kritérií.

Přijímač samozřejmě umožňuje manuálně naladění programů i dalšího našeho poskytovatele freeSAT by UPC Direct, nebo zahraničních, ke kterým vlastníte příslušnou přístupovou kartu.

V Menu najdete i dětskou pojistku. Podporuje také titulky. Teletext OSD s pamětí na 800 stránek se zobrazuje se správnou českou i slovenskou diakritikou. Je zobrazován na popředí programu ve velmi zúžené podobě. To není na závadu, protože použitý font je dobře čitelný. TXT lze zobrazit i v průhledné formě na popředí programu. Přes analogový port SCART zobrazíte i VOB teletext.

Na obrazovce se může objevit upozornění na zprávu od vašeho poskytovatele služby. Může vám tak sdělit změny, nebo informace potřebné k provozu služby. Jiná možnost na kterou vás také upozorní obrazovka je poslání pošty do schránky Irdeto. Tyto zprávy mohou být rozeslány pro všechny uživatele hromadně, nebo pouze pro majitele příslušní přístupové karty.

TechniSat TELTRONIC USB-WLAN Adapter

Umožňuje integraci přijímacího zařízení přes bezdrátovou domácí síť WLAN, nebo LAN. Sdílíte a přehráváte jednoduše uložené obrázky, nebo soubory mp3. S jeho pomocí můžeme také programovat nahrávání. Má výkonnou anténu, která zaručuje stabilní a rychlé bezdrátové připojení s velkým dosahem.

Adaptér lze použít pro přijímače TechniSat DigiCorder HDS2X (plus), Digit HD8SX, TechniStar S1, DIGIT ISIO, DigiCorder ISIO a TechniStar SIR prostřednictvím USB portu do vaší domácí WLAN sítě. Operační systémy: Windows 7 (RTM), Windows Vista x64, Windows XP Professional x64 (SP2).

Kompatibilita se standardy IEEE 802.11b a 802.11g pro 2,4 GHz Wireless LAN. Možnost šifrování WEP, WPA a WPA2 do úrovně 256 bit , rychlost přenosu do 54 Mbit/s. LED indikace pro diagnostiku adaptéru a vestavěná anténa. Jednoduchá instalace a konfigurace.

Tento adaptér bohužel není součástí dodávky a jeho cena je přibližně 870 Kč.

Český návod na instalaci v PDF je zde: http://www.tvdi­gitalne.cz/fi­les/1328/Navod_Tel­tronic_USB-WLAN_CZ.pdf

Web produktu: http://www.tvdi­gitalne.cz/techni­sat-teltronic-usb-wlan-adapter.html

EPG

Opravdu graficky příkladné je česky lokalizované EPG. Je zobrazováno v několika režimech. Základem je sedmidenní EPG, nebo zobrazení jednoho programu na celý den. Lze zobrazit i podrobnosti ke zvolenému programu. V menu EPG se můžeme pohybovat horizontálně po dnech i vertikálně po programech. Z graficky zobrazeného průběhu vysílaných pořadů zjistíte, v které části vysílání se právě daný program nachází. V EPG můžeme programovat jednoduše nahrávání, pouze zvolíme požadovaný program a stiskneme tlačítko REC.

Pokud je požadovaná nahrávka v konfliktu s jiným již uloženým nahráváním, budete na to upozorněni. Tento přijímač také umožňuje programování časovače přes Internet (SiehFern).

Informační lišta se zobrazí při přepnutí programu, nebo po stisknutí tlačítka (i). Opětovným stisknutím tohoto tlačítka se dostaneme na podrobnější popis programu a dalším stisknutím na následující program.

PVR Ready

K přijímači lze připojit USB HDD nebo USB flash disk. Je doporučeno používat pouze prověřená záznamová média. HDD nebo flash disk je vhodné formátovat v přijímači. Každou změnu nastavení PVR, formátování apod. nesmíme zapomenout uložit. Jinak nebudou změny akceptovány! Pokud si nejste jisti, zda je disk dostatečně rychlý pro záznamy, je k tomu určena jeho kontrola. Přijímač disk prověří a sdělí vám, zda je schopen uskutečnit požadované záznamy. Výrobce doporučuje použít USB disk „TechniSat Streamstore24“. Přijímač je schopen nahrávat jeden program, a to pouze ten, který současně sledujete. Při nahrávání nelze přepnout na jiný kanál ani v rámci jednoho multiplexu!

Funkce časového posunu TimeShift je další bezproblémová aplikace, kterou přijímač zvládá bez potíží. U této užitečné a oblíbené funkce provádění záznamu je možné záznam přehrávat již v době, kdy je záznam ještě nahráván. Současně tak probíhá záznam i přehrávání. Probíhající přehrávání je možné kdykoliv zastavit a později opět spustit. Stejně tak je možné si opakovaně přehrát libovolné scény nebo přeskočit nedůležité pasáže. Začátek a průběh vysílání si může každý stanovit sám.

Tento přijímač disponuje i funkcí Secure Silicon, což je vyspělé zabezpečení komunikace karty s přijímačem, které mj. zabraňuje nežádoucímu pořizování kopií některých nahrávek mimo přijímač. Ty pak přehrajete pouze v přijímači, a to po omezenou dobu. Tato zabezpečení fungují pouze v případě, kdy je přístupová karta vložena do čtečky. Pokud vložíte kartu do modulu, nahrávky můžete použít i mimo přijímač bez omezení. Secure Silicon také umožňuje párování karty s přijímačem. Přehrávání vašich hudebních souborů MP3 v tomto přijímači a prohlížení fotografií ve formátu JPEG je bezproblémové.

Při nahrávání z programů s podmíněným přístupem za použití modulu s příslušnou kartou se vyskytuje softwarová chyba. Zobrazuje se chybové hlášení, které však nemá vliv na nahrávku. Zůstává však po celou dobu nahrávání na obrazovce i s informační lištou, což nelze odstranit do doby vypnutí záznamu.

Zde vidíte, jak se nahrané soubory ukládají na disk. Nahrávky lze také přímo v přijímači editovat. Soubor můžete například přejmenovat nebo vystřihnout nepotřebné záběry. Upravenou nahrávku lze přijímačem překopírovat a starou vymazat. Ušetříte tak místo na disku a při přehrávání nebudete otravováni reklamou apod. V záznamech si můžeme uložit záložky, které nám příště usnadní vyhledávání. Player přijímače nám umožní přehrávat záznamy mimo normální rychlosti ještě zrychleně tam i zpět:4×, 16× , 64× nebo skokově po 10 minutách. Nahrávky můžeme i zpomalit na 1/4, 1/16 a 1/64. Plynulost přehrávání v různých rychlostech je perfektně vyladěna včetně HD záznamů.

Takto se prezentují vaše záznamy v Menu přijímače. Zde je můžete i editovat. Najetím na kterýkoliv název se rozjede náhled záznamu ve zmenšeném okně vpravo nahoře. Vpravo dole máte kontrolu stavu zaplnění disku, uprostřed je délka příslušného pořízeného záznamu (zde pouze 19 vteřin).

V tomto Menu pomocí virtuální klávesnice můžeme přejmenovat názvy uložených videozáznamů. To se hodí hlavně po úpravách záznamu střihem a upřesnění názvů tam, kde byly kráceny.

Výrobce doporučuje používat rychlé a spolehlivé disky. Většina nových disků tyto požadavky splňuje. Osobně mám velice dobré a více jak roční zkušenosti s externím USB diskem 2,5“ HDD Western Digital My Passport 320 GB, který se napájí přímo z přijímače. Používám tyto disky i jako cestovní a nikdy nezklamaly. Pozor si však musíte dát na flash disky, které v mnoha případech pokulhávají v rychlosti zápisu.

Jak je vidět ze dvou předešlých screenshots, záznamy z tohoto přijímače přehrajete ve většině playerů, které umí přehrávat *.ts video soubory. Nahoře je VLC Media Player pod ním KMPlayer. Disk s nahrávkami jsem zkoušel přehrát i v TV Samsung bez sebemenších problémů. Pořízené záznamy lze také editovat. Osobně k editaci používám osvědčený program DVR-Studio HD, který si můžete stáhnout ve zkušební verzi i na našem sesterském serveru Slunečnice: http://www.slu­necnice.cz/sw/dvr-studio/dvr-studio-pro-english/, nebo na stránkách německého výrobce Haenlein software v sekci download: http://www.ha­enlein-software.com/in­dex.php?PHPSES­SID=09cf03ff4c4414e47f3b­707f29f0b06a&RE­MARK=newSessi­on. Verze Pro umožňuje také vypalování formátu DVD i s tvorbou menu.

Připraveno pro TechniRouter

Tento přijímač je kompatibilní se všemi výrobky TechniRouter. Podporuje funkci SCR s rozšířeným protokolem DiSEqC dle evropské normy EN 50494. SCR (Satellite Channel routing) je technika, díky níž dochází k přenosu mnoha satelitních programů v jednokabelovém systému přes nezaměnitelnou frekvenci na určitý přístroj.

Závěr

Z přijímače mám velice dobrý pocit. Je vidět, že se vyvíjel pro potřeby evropského spotřebitele a ctí jeho požadavky. Tato věc byla výrobci vytýkána u dřívějších modelů, které byly přizpůsobeny víceméně pro německý trh. Lokalizace pro českého a slovenského diváka se u tohoto modelu podařila doladit i díky spolupráci s testovacím pracovištěm Skylinku. Kromě jedné chybičky v překladu v menu přijímače, výše popsané hlášky při nahrávání a mírně nepřesného Manuálu není co přijímači vytknout. Přijímač proto o chloupek unikl hodnocení DigiZone „Umí dobře česky“.

V přijímači byla instalována softwarová verze: 2.46.44.1 (2111) UL2.17–6BLO (360) z 23. února 2012. Upgrade je možní pomocí OTA ze satelitu Astra 3B. Přimlouval bych se, aby bylo možno v budoucnu upgradovat software také pomocí USB.

Přístroj také splňuje kritéria EU na odběr v pohotovostním stavu, který má být < 1 W.
Střeba energie tohoto přijímače bohatě tuto normu splňuje a navíc i v provozu je přijímač velice úsporný : provoz 8W / maximální provoz 18W / StandBy LED 0,55W / Standby s hodinami 0,7W. Jak již bývá u TechniSatu zvykem, je možno zákonnou záruku prodloužit na 3 roky. K tomu je třeba pouze registrovat přijímač na stránkách výrobce: TechniSat.cz.

Tento přijímač se vyrábí také s modifikovaným software pro německý a rakouský trh. Není to však již SIR, ale pouze IR.

Balení obsahuje:

· Přijímač TechniStar SIR
· Dálkové ovládání
· HDMI kabel cca 70 cm
· 2 x AAA baterie
· Český a slovenský manuál

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
web přijímače: http://www.tvdi­gitalne.cz/techni­sat-technistar-sir.html

Orientační cena: 3 590 Kč včetně DPH

Tipy C

Web společnostiTechni­Sat Digital GmbH, výrobce, který v tomto roce slaví 25 let: http://www.techni­sat.com/cs_CZ/

Foto a screenshots autor s použitím firemní grafiky a prezentace TechniSatu.

Vítáte neustálé rozšiřování multimediálních funkcí u satelitních přijímačů?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).