Hlavní navigace

Technisat DigitRadio 210: přenosný digitální radiopřijímač DAB/DAB + a FM

12. 2. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V dosahu signálu přijímač zpracuje digitální rozhlasové vysílání v normách DAB/DAB+ a také analogové rozhlasové vysílání FM. Vyrábí se v černém a stříbrném provedení.

Přijímač o velikosti 230×115×53mm je vhodný jak pro využití v domácnosti pomocí externího zdroje (síťového adaptéru), tak v exteriéru na bateriový provoz. Do předvoleb si můžete uložit až 16 (8 DAB + 8 VKV) oblíbených kanálů.

Přední panel

Přední panel je prohnutý do oblouku směrem dopředu. Odleva se na něm nachází jeden reproduktor (1 W RMS) umístěný pod děrovaným krytem. V pravé části pod firemním logem a názvem přijímače najdeme Dot-matrix LCD dvouřádkový displej s modrým podsvícením, který zobrazuje stavy přijímače. Kromě kanálů a dalších programových informací může být na integrovaném displeji zobrazen také název muxu, čas, bitrate a codec, formát, datum, kanál, kvalitu signálu, stav nabití baterií a další. Informace o času jsou automaticky získávány z přijatých programů.

Pod displejem se nachází čtyři paměťová tlačítka označená 1/5, 2/6, 3/7 a 4/8, která slouží pro volbu uložených stanic. Dalším tlačítkem SHIFT se posouváme zpět a posledním v této řadě je tlačítko MENU. V další řadě je široké tlačítko TUNIG pro ladění nahoru/dolů. Dole vlevo je tlačítko pro přepínání DAB/FM a vpravo tlačítko SELECT (výběr).

Vrchní panel

Zde je tlačítko hlavního vypínače a teleskopická vysouvací anténa. Přijímač nemá port pro použití jiné externí antény ani další dnes používaná rozhraní, například USB, nebo čtečku paměťových karet, či možnost MP3 přehrávače.

Měl jsem možnost přijímač odkrytovat, a tak jsem zjistil, že je uvnitř dostatek místa na případné úpravy a doplnění o externí port antény pro III. pásmo a tím i možnost zlepšení příjmu ze vzdálenějších vysílačů. Případnou úpravou však přijdete o záruku, která je při zaregistrování na stránkách Technisatu ze dvou let rozšířena na tři roky.

Boční panel 

Na bočním panelu nahoře je potenciometr hlasitosti a pod ním výstupní port Jack pro sluchátka 3,5mm se stereo výstupem (sluchátka nejsou využívána jako náhražková anténa!). Dole je DC napájecí konektor pro připojení externího síťového napáječe 6Volt/500mA.

Zadní panel

Zadní panel má uprostřed odklápěcí opěrku pro položení přijímače do šikmé polohy. Dole pod posuvným krytem je prostor pro čtyři AA baterie.

Napáječ

K přijímači je dodáván malý síťový napáječ. Vstupní napětí 100 až 240 Volt ~ 50 až 60Hz, výstupní napětí 5 Volt / 500mA.

Instalace, OSD

Menu přijímače komunikuje v angličtině, němčině, italštině nebo francouzštině. Frekvenční rozsahy přijímače jsou: Digital Band III, DAB, DAB + (174–240 MHz), RDS PLL FM analogové rádio (87,5 – 108 MHz).

Při první instalaci tohoto rozhlasového přijímače je po úvodu na displeji možno zvolit automatické naladění. Přijímač proskenuje celé pásmo a uloží nalezené stanice z různých muxů (slabší identické muxy vyřazuje!). Zdlouhavé vyhledávání a nastavování rozhlasových stanic je tedy minulostí. Nicméně je možno samozřejmě naladit a uložit stanice i ručním laděním. Výhodou ručního ladění je, že na displeji můžete současně sledovat sílu signálu. 

Při provozu můžeme na druhém řádku displeje například sledovat informace o vysílaném pořadu (radiotext), nebo reklamní slogany. Při delším textu se informace zobrazují pomocí crowlu, který rotuje zprava doleva.

Při požadovaném výběru stanice stačí prolistovat seznam a pouze vybrat a potvrdit požadovanou stanici, protože TechniSat DigitRadio 210 zobrazí seznam všech dostupných digitálních rozhlasových stanic.

Přijímač umožňuje také příjem analogového VKV rozhlasu včetně informací RDS, pokud se na dané stanici vysílají. Jestliže si stanice neuložíte do paměti, můžete využít tlačítko SELECT, které po každém stisku automaticky naladí stanici na dalším vyšším využitém kmitočtu a po proladění celého pásma se ladění vrací opět na začátek pásma.

Závěr s hodnocením

Citlivost přijímače je v této cenové a velikostní kategorii velice dobrá. V Praze v bytě s výhledem na jih jsem naladil sice pouze zde vysílaný mux 11A TELEKO,…

Na obrázku displeje je plný signál nejsilnějšího muxu v Praze

Na obrázku displeje je plný signál nejsilnějšího muxu v Praze

…ale stačilo vzít přijímač na střechu domu bohnického sídliště, ale i na ulici před dům, a tam se již podařilo zachytit i mimopražské signály z muxů: 5D Teleko – Černá hora, 10A Teleko – Milešovka, Navíc se na displeji objevil i slabý neindetifikovaný signál na různých kmitočtech, což mohlo být nějaké rušení signály jiných služeb? V Praze je parazitních signálů mnoho.
Původně jsem se domníval, že na prutovou anténu zachytím i německý multiplex na kanálu 9C z vysílače Löbau, který má směrem do Čech velmi dobrý vyzařovací diagram. Bohužel signál nebyl pro prutovou anténu tohoto radiopřijímače dostatečně silný. Výhodu mají ti, kteří bydlí v dosahu zahraničních vysílačů s dostatečným signálem.

Přijímač při automatickém ladění a ukládání upřednostňuje nejsilnější signál z různých vysílačů se stejným obsahem. Ponechá a uloží nejsilnější muxy. Pokud chceme uložit slabší vysílač, který automatika neuloží, musíme použít ruční ladění a uložení.
Vadí nemožnost ztlumení podsvícení displeje při provozu na síť. V noci displej velice silně září a ruší. V bateriovém provozu se však jas displeje automaticky vždy po změně naladění po chvíli automaticky ztlumí.
Uvítal bych digitální nastavení hlasitosti pomocí tlačítek, místo použitého mechanického potenciometru, který může za delší čas jevit známky opotřebení.

Tento přijímač pro příjem DAB a VKV rozhlasových stanic je svojí koncepcí a malým výkonem reproduktoru určen pro nenáročný poslech jak v domácnosti pro možnost napájení ze sítě, tak na mobilní příjem pomocí baterií.

Co se kde u nás vysílá?

Stanice DAB/DAB+ multiplexu TELEKO:

• ČRo Dvojka – DAB (MPEG2)
• ČRo D-dur
• ČRo Jazz
• ČRo Junior
• ČRo Plus
• ČRo Radiožurnál
• ČRo Wave – DAB (MPEG2)
• Gama Rádio
• Radio Proglas
• Radio 1
• SeeJay Radio
• Radio Vaticana
• RTL 102,5
• RTL Classic
• RTL Groove
• RTL ItalianStyle
• Tip Rádio

Stanice DAB+ multiplexu RTI cz:

• Radio Proglas
• ČRo Plzeň
• ČRo Radiožurnál
• Gama Rádio
• SeeJay Radio

Stanice multiplexu L pásma České Radiokomunikace:

• Frekvence 1
• Impuls
• ČRo Radiožurnál

L-Band neboli L-pásmo je aktuálně využívané kmitočtové pásmo používané v ČR pro digitální rozhlasové vysílání v rozsahu 1452–1478 MHz. Toto kmitočtové pásmo je však využíváno jako dočasné řešení a je postupně nahrazováno III. pásmem. Přijímač TechniSat DigitaRadio 210 však L-Band nepodporuje. Uvádím jej pouze jako zmínku, že se v něm v České republice stále vysílá. Do budoucna bude pravděpodobně toto kmitočtové pásmo vyhrazeno datovým službám.
Bližší informace o obsahu jednotlivých multiplexů a pokrytí signálem v České republice najdete například na webech http://teleko.cz/http://www.rticz.com/.

Balení obsahuje

• Technisat DigitRadio 210
• Síťový napájecí adaptér
• Český návod k obsluze

BRAND24

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
Web přijímače Technisat DigitRadio 210: http://www.tvdigitalne.cz/technisat-digit-radio-210.html
Mail: info@tvdigitalne.cz
Orientační cena: 1 599 Kč včetně DPH
YouTube: http://www.youtube.com/wat­ch?v=lQY1s_Ynkj4

Pokrytí signálem: http://dtv.ctu.cz/

Zajímáte se o digitální rozhlasové vysílání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).