Hlavní navigace

TechniSat DigiCorder T1: digitální videorekordér

30. 1. 2006
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Největší a nejdražší ze členů rodiny set-top-boxů značky TechniSat přidává ke kvalitám levnějších modelů možnost záznamu pořadů na pevný disk. Přístroj umožňuje divákům jednoduše nahrávat digitální vysílání rozhlasu a televize bez nutnosti programovat další domácí elektroniku. DigiCorder nabízí početné množství konektorů, včetně obou typů výstupu digitálního zvuku, v programovém průvodci navíc umí správně rozluštit obě normy české diakritiky. Mezi nedostatky patří jen vysoká cena set-top-boxu, chybějící USB a drobná opomenutí v překladu menu.

Pokud přemýšlíte nad výměnou zastaralého videorekordéru za novější druh nahrávacího zařízení, možná se vám seznam uvažovaných výrobků po přečtení této recenze o jednu položku rozšíří. Logickým krokem pro moderní digitální záznam je na první pohled DVD rekordér, který vám dnešní analogové vysílání televize převede do jedniček a nul ve stopách blyštivého disku. Nespornou výhodou je jednoduchý přenos nahrávek mezi uživateli a také do počítače. Problémy však nastanou, pokud si chcete uložit pořady vysílané digitálně.

Většina (možná dokonce všechny) DVD rekordérů na českém trhu zatím neobsahuje tuner DVB-T, a tak vám nejpozději na Silvestra za šest let přestane být bez set-top-boxu k užitku. Absence digitálního ladicího prvku je poměrně těžko pochopitelný fakt, protože vysílání DVB-T i záznam na DVD využívají stejný formát: MPEG-2. Kdo si nahrává pořady z televize spíše jen pro vlastní potřebu a po jejich shlédnutí si je až na výjimky nepotřebuje ukládat do archivu, může zauvažovat nad set-top-boxem s pevným diskem, který mu dovolí zaznamenávat i po roce 2012 (a třeba už po 9. září 2009). Právě takovým zařízením je TechniSat DigiCorder T1.

TechniSat DigiCorder T1

Vzhled a výbava set-top-boxu

Balení přístroje vypadá na první pohled chudě, kromě digitálního přijímače a dvou návodů k obsluze není vidět nic dalšího. V bocích krabice se ale ještě ukrývá dálkový ovladač, dvě malé tužkové baterie a napájecí kabel. Český manuál má dobře přeložený text, ale schází mu obrázky z německého originálu – nabízí jen několik málo kvalitních reprodukcí fotografií set-top-boxu. Není však problém obě příručky kombinovat.

TechniSat DigiCorder T1 je oblečen do stříbrného kabátu, který narušuje jen design čelního panelu. Malá plocha v levé přední části slouží jako volič programů, v jehož středu je přepínač mezi plným provozem a režimem standby. Zbytek panelu je rozpůlen: dole najdou uživatelé šedý kryt, pod kterým je slot na kartu CI (možnost příjmu i placených programů – zemské digitální vysílání v ČR však zatím žádné nenabízí). Horní prostor vyplňuje displej, který může zobrazovat až 16 znaků s maticí 5×7 bodů. V pohotovostním režimu ukazuje displej hodiny, po zapnutí se na něm vypisují jména programů a informace o momentální činnosti: nahrávání, instalace atd.

TechniSat DigiCorder T1 zezadu

Na zadním panelu set-top-boxu objeví uživatelé téměř všechny potřebné a zajímavé konektory. Nechybí tu 2× SCART (pro televizi a videorekordér), levý a pravý stereo výstup, digitální zvuk S/P-DIF v optické i koaxiální podobě a kompozitní video výstup. Na aktualizaci ovladačů přístroje slouží rozhraní RS-232, zájemci mohou využít také výstup S-video. Samozřejmostí jsou koaxiální konektory pro anténní kabel, přičemž výstupní signál může set-top-box obohatit pomocí modulátoru také o program digitálního multiplexu. Jedinou významnější absencí je rozhraní USB 2.0, které by umožnilo snadný přenos záznamů do PC a jejich následné uložení např. na DVD.

Set-top-box je poměrně široký a těžký, ale hluboký jen nemnoho, a tak ho majitelé větších televizí můžou umístit i na jejich vrchní plochu. Rozměry přístroje jsou 37×6,5×22 centimetry, hmotnost zhruba 2,7 kg a jeho vstupní napětí může být 180 až 250 V při frekvenci 47 až 63 Hz. Spotřeba zařízení rozlišuje čtyři případy: s vypnutými hodinami je ve stanby maximálně 8 W, po jejich zapnutí až 10 W, v pohotovostním režimu s pevným diskem se nároky zvyšují na 14 W a při provozu nemá hodnota přesáhnout 22 W. DigiCorder je tedy poměrně hladový energetický jedlík, set-top-boxy bez harddisku spotřebují často až o polovinu méně.

TechniSat DigiCorder T1 ovladac

Instalace a provoz

První spuštění přístroje je prakticky shodné s modely DigitMod T1 a DigiPal 2, a tak ho zmíním jen stručně. Vyberete si jazyk uživatelské nabídky, zvuku a titulků, ve všech případech je zastoupena i čeština. Zvolíte si odchylku od standardního času GMT a necháte set-top-box naladit dostupné programy (všechny, nebo jen bezplatné). Vaše kroky bude DigiCorder komentovat textem na displeji předního panelu. I nový firmware z letošního ledna nedoplnil chybějící překlad některých pasáží, kde se místo českého popisu objevuje anglický text. Úvodní instalace se ale urychlila, protože set-top-box už netouží hledat aktualizaci ovladačů hned po prvním spuštění, stačí mu k tomu až pokyn z menu přístroje. Nastavení přijímače i vyhledání všech stanic televize a rozhlasu proběhlo bez potíží.

TechniSat DigiCorder T1 info

Po přechodu na první naladěný program mě DigiCorder uvítal hláškou: Napájení antény přetíženo, automaticky vypnuto. Používám aktivní anténu a set-top-box má na úvod pravděpodobně zapnuto pětivoltové napájení pro příjmový prvek – musel ho proto sám deaktivovat. Přístroj nabízí obraz ostrý a ořez, jak má být. Menu má i u nejdražšího modelu firmy TechniSat jednoduchý šedivý háv s černým textem. Základní funkce se přitom plně shodují s jednoduššími set-top-boxy stejné značky.

TechniSat DigiCorder T1 EPG II

DigiCorder pojme do paměti až 6000 programů, celá tisícovka z nich může patřit mezi oblíbené stanice rozhlasu a televize. Na osm televizních kanálů, které dnes DVB-T v České republice nabízí, je tedy místa víc než dost a ani únorové rozšíření programové nabídky přístroj nezaskočí. Rodiče mohou seznam televizí pro své potomky omezit dětským zámkem, který odemkne až správně zadaný čtyřčíselný PIN kód. Základní informace o pořadu se diváci dozví po přepnutí ze šedého pruhu ve spodní části obrazovky, další vysílání jim představí elektronický programový průvodce (EPG). Jeho hlavní předností je schopnost dekódovat obě používané normy české diakritiky, a tak se nemusíte obávat, že byste místo textů v češtině luštili nápisy plné podivných znaků. Teletext vkládá přístroj do obrazu, umožňuje jeho přepnutí do režimu Mix a pamatuje si až 800 stránek.

Digitální záznam

Testoval jsem model s pevným diskem kapacity 40 GB, stejné vlastnosti by měl mít ale i DigiCorder T1 80 GB – jen uživatel si za dvojnásobek místa připlatí 1500 korun. Řadič set-top-boxu podporuje disky až do velikosti 160 GB, ty si však musí už zájemci sehnat a nainstalovat sami.

TechniSat DigiCorder T1 HDD vyuziti

Záznam vysílání je na set-top-boxu možný několika způsoby. Pokud se jen na chvíli potřebujete vzdálit od televize, využijete funkce time-shifting. Po stisku pauzy se obraz zastaví a přístroj začne s nahráváním. Jakmile se vrátíte, dovolí vám tlačítko se symbolem Play pokračovat ve sledování od místa přerušení. Záznam si můžete krokovat, urychlovat a vracet se v něm zpět; skok na předem vybranou pozici DigiCorder sice nenabízí, ale přesun až po deseti minutách rychle projede i tříhodinový film. Nahrávání ukončíte tlačítkem Stop, po kterém se vás set-top-box zeptá, zda má záznam uložit.

TechniSat DigiCorder T1 EPG

Pokud vás zaujal pořad, na který se právě díváte, a chcete si ho nechat nahrát až do konce bez dohledu, pomůže vám EPG. Stačí označit si vysílaný pořad v programovém průvodci jako záznam pro pevný disk a zbytek vykoná po opuštění menu přístroj sám. Doporučuji ale přikázat časovači nahrávek, aby raději pár minut přetáhl, protože hodiny set-top-boxu řízené přes EPG nemusí být přesné. Můžete si samozřejmě programovat nahrávky dopředu, a to s denní a týdenní periodicitou nebo s opakováním jen ve všední den či naopak pouze o víkendu. Když přijímač přepnete do pohotovostního režimu, uvede se sám v pravý čas do chodu a po skončení záznamu se vrátí zpět do módu standby.

TechniSat DigiCorder T1 editace

Nahrávky si můžete dodatečně přejmenovávat, mazat je, ale také využít funkce jednoduchého střihu. Set-top-box vám sice nedovolí kombinovat více záznamů dohromady, ale z již existujících můžete např. odstranit reklamy nebo jiné přesahy. Stačí označit v záznamu vždy dvě záložky a úsek mezi nimi nechat smazat. Doplním jen, že časovačů si můžete nastavit až 124 nejvýš na rok dopředu a na 40 GB místa uložíte zhruba 22 hodin videa a přes 500 hodin vysílání rozhlasu. Maximální délka jednoho záznamu nesmí přesáhnout 26 hodin. Ve správě pevného disku můžete sledovat jeho obsazenost a v případě potřeby ho i zformátovat.

TechniSat DigiCorder T1 prehravani

Shrnutí

Umí dobře česky - pečeť

TechniSat DigiCorder T1 je set-top-boxem mnoha předností a kvalit. Pokud ve vašem rozhodování nehrají roli peníze a chcete se na digitální vysílání nejen dívat, ale také si ho nahrávat, je přístroj německého výrobce dobrou volbou. Mohl by mít ještě rozhraní USB a zásobovat svými záznamy počítač, ovšem i bez této vymoženosti se jedná o šikulu, který umí dobře česky a dovoluje kromě nahrávání také jednoduchou editaci záznamu. Starý videorekordér po koupi digitálního přijímače ale ještě pár let raději nevyhazujte. DigiCorder jednu věc bohužel nedokáže: uložit kromě nového digitálního i záznam dosluhujícího analogového vysílání.

TechniSat DigiCorder T1 (40 GB HDD)
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: DVBTShop.net

Databáze: TechniSat DigiCorder T1

BRAND24

Orientační cena: 6150 Kč (40 GB HDD – Koupit), 6940 Kč (80 GB HDD – Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Jaké zařízení používáte na záznam televizních pořadů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).