Hlavní navigace

TechniSat DigiCombo TS 1: pozemní a satelitní HD box s jedním CA+ a PVR funkcemi

31. 12. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Jde o combo přijímač, který přijímá satelitní a pozemní televizi (DVB-T/T2 ve standardu H.264). CI+ rozhraní umožňuje příjem kódovaných programů našich i jiných poskytovatelů.

S přehrávačem DVRready je DigiCombo TS1 připraven pro nahrávání digitálních programů přes rozhraní USB, včetně funkce TimeShift.

Přední panel

Přijímač je opatřen hliníkovým krytem v černém provedení. Jeho rozměry jsou (Š x V x Hl): 210 × 40 × 136mm. Vlevo je modře podsvícené tlačítko zapnutí/vypnutí do StandBy, následují do kruhu situovaná tlačítka pro základní ovládání. Čtyřmístný sedmisegmentový LED displej svítí ve světle zelené barvě a zobrazuje stavy přijímače. Vedle displeje se nachází ještě čidlo dálkového ovládání.

Po sklopení víka, které zabírá celou šíři předního panelu najdeme zcela vpravo rozhranní Common Interface (CI+ ) slot pro vložení modulu. Je to rozhraní, které umožňuje v kombinaci s CI + modulem a odpovídající přístupovou kartou sledování kódovaných služeb různých poskytovatelů.

Zadní panel

Odleva zde najdeme SCART, následují analogové audio výstupy L/R, dále port HDMI pro připojení televize, jeden USB 2.0, jeden S/PDIF digitální optický audio výstup. Pro případné dálkové ovládání přijímače je k dispozici IR port externího čidla, které bychom si museli přikoupit. Pro připojení satelitu F port LBN IN a smyčkový výstup na další přijímač LOOP OUT. Pro pozemní vysílání jsou zde také IEC konektory ANT IN a RF OUT.

Dálkové ovládání

Luxusní dálkové ovládání o velikosti (D x Š x V): 231×45×15/22 je v prostoru baterií zesíleno až na 22mm. Je napájeno dvěma AAA bateriemi. Disponuje 49 gumovými tlačítky. Ty jsou dobře popsány, odlišeny tvarem nebo barvou. Odezva na povely dálkového ovládání je však bohužel velice špatná. Přepínání kanálů je v průměru s prodlevou cca čtyř vteřin a dokonce jsem zaznamenal i prodlevy o hodně delší, což je neakceptovatelné! Pohyb v menu je někdy tak pomalý, že si myslíte, že dálkové ovládání vůbec nereaguje. Směrování dálkového ovládání na přijímač je ve velkém rozsahu, signál se odráží i od protilehlých stěn místnosti.

Síťový napáječ

Externí napájení pro DigiCombo TS1 zajišťuje tento napáječ 100 – 240Volt, 50/60Hz s výstupním stejnosměrným napětím 12 Volt/200mA. Přijímač je tedy předurčen i pro napájení v karavanu, nebo všude tam, kde není k dispozici elektrická síť, ale pouze 12voltový bateriový zdroj stejnosměrného napětí.

Instalace

DigiCombo TS1 je vybaven jedním tunerem pro příjem pozemního vysílání v DVB-T/T2 H.264. Přijímá tedy všechny programy které jsou v pozemním vysílání u nás i na Slovensku šířeny. Příjem ve standardu DVB-T2/HEVC není tímto přijímačem podporován. S ním se u nás počítá ale až okolo roku 2016. Druhým tunerem je satelitní DVB-S/S2.

Přijímač je nastaven na téměř automatickou instalaci tzv. AutoInstall. Při první instalaci přijímače nastavujeme tedy pouze některá základní nastavení vztahující se k místním podmínkám. K dispozici je intuitivní průvodce instalací a nastavení, takže jsou potřebné konfigurace provedeny rychle a bez námahy.

TechniMatic je automatická aktualizace software od společnosti TechniSat, udržuje přijímač v aktuálním stavu. Kdykoliv je k dispozici nový software, je v určeném čase (nastavitelné v menu přístroje) provedena automaticky aktualizace softwaru.

Můžete také aktualizovat ručně pomocí tohoto Menu

EPG

Integrovaný EPG nabízí přehled aktuálních programů…

nebo přehled jedné stanice s podrobným programem na celý týden s možností programování událostí.

DVRready a multimedia

Přijímač nahrává na externí pevné disky USB. Doporučená verze disků pro bezproblémový záznam je 3.0. Disk můžete formátovat přijímačem. Záznamy jsou na disk ukládány v souborech *.TS.

Negativní je u tohoto modelu například prodleva při ručním zapnutí nahrávání. Nejdříve se totiž začne iniciovat disk, což trvá několik vteřin, a poté se objeví na obrazovce okno s nabídkou délky nahrávky. Po jejím zvolení trvá opět několik vteřin, než se teprve nahrávání spustí. Při přehrávání záznamů se často objevuje v liště hlášení „CI+ práva na užití tohoto záznamu uplynula", za chvíli se ale záznam rozjede a hlášení zmizí. Záznamy pořízené tímto přijímačem samozřejmě nepřehrajete na jiném zařízení. Některé záznamy jsou limitovány časem od doby nahrání a poté jsou zcela zablokovány. Po uplynutí tohoto času již záznam nepřehrajete ani v tomto přijímači.

Několikrát se při ručním ukončování záznamu stalo, že přijímač sice zobrazil hlášení o vypínání záznamu ale prosil o posečkání.

Pokud se vám stane, že toto okno nezmizí a přijímač přestane reagovat, počkejte pro jistotu několik minut, zda se záznam přeci jen neuloží. Většinou však již nereagují jakákoliv tlačítka dálkového ovládání, a to máte jistotu, že jste o svůj záznam přišli.

Musíte tedy přijímač vypnout od sítě! Po opětovném zapnutí se v seznamu nahrávek sice objeví ikona záznamu, ale bez identifikace s nulovou velikostí, jako je vidět nahoře na přiloženém obrázku, kde jsou dva nepodařené záznamy.

Při přehrávání záznamu se také objevovalo chybové hlášení, ačkoliv záznam, jak je patrné z obrázku, normálně běžel.

Disk můžete přijímačem také naformátovat souborovým systémem FAT32.

Volitelné příslušenství

Dekódovací modul TechniSat TechniCrypt Irdeto CI+ pro satelitní přijímače s CI/CI+ sloty. Dekóduje pomocí karet IRDETO (ICE) Skylink, CS Link a freeSAT by UPC Direct programy v novém kódovacím systému IRDETO PI-sys. Tato nová verze modulu je s funkcí DualDecrypt.

Nový modul TechniSat TechniCrypt Irdeto CI+ V2 (Skylink Ready):
cena 999Kč.

Aktualizace software tohoto modulu bude možná přímo přes družici – funkce OTA. Od předchozího modelu TechniCrypt je doplněn o funkci DualDecrypt, možnost nezávislého nahrávání a sledování různých programů v rámci jedné frekvence. Jedná se například o frekvenci 12 525, kde vysílají ČT1, ČT2, ČT Sport, ČT24, ČT :D, ČT art, Prima a TV Noe. Můžete tedy sledovat např. ČT a ve stejném čase nahrávat z Prima TV i v jedno tunerovém přijímači.
Přijímač při použití tohoto modulu dekódoval karty všech našich poskytovatelů, mimo Cryptoworks. Tento modul je možno bez problémů použít i v jiných přijímačích.

Nejpoužívanější tlačítko bude pravděpodobně Navigátor. S jeho pomocí se dostaneme k dalším volbám.

Ne vždy jsou všechny kódované stanice v seznamu označeny symbolem klíče.

Závěrečné hodnocení

Menu a instalace jsou maximálně zjednodušeny a na úrovni včetně grafiky, obraz je u SD programů standardní u HD je výborný. Výtku bych však směřoval do rychlosti zpracování příkazů z dálkového ovládání. Vše velice dlouho trvá. Na vše dlouho čekáte a někdy se ani nedočkáte a přístroj zamrzne. Pak nezbývá nic jiného, než přijímač odpojit od sítě a restartovat. Nejvíce vadí prodleva při přepínání kanálů a nahrávání.

Český uživatel může být zmaten překladem OSD menu do češtiny. Například zde na obrázku se nazývá satelit zprostředkovačem a o něco níže je průběh prohledávání nazván pokrokem! Navíc tento baragraf nevykazuje zjevně žádnou činnost. Nahrávání na disk je nazváno snímáním atd. Chybí také některé akcenty. Je to nepochopitelné, protože dřívější modely disponovaly velice dobrou češtinou. Přijímač také několikrát zcela zamrzl a musel být odpojen od napájení, protože na příkazy z dálkového ovládání, ani příkazy z tlačítek na předním panelu nereagoval.
Také bohužel ještě není vybaven hybridní televizí HbbTV. Tento standard by již měl být u terestrických i satelitních přijímačů běžně k dispozici.

Model DigiCombo TS1 byl pravděpodobně uveden na letošní vánoční trh předčasně, ne se zcela vyladěným software. Doufejme, že se to rychle změní, aby nebyla zbytečně poškozována značka, která byla vždy zárukou kvality. Jakmile bude vše opraveno, okamžitě tuto recenzi rád doplním. Přijímač byl testován se software ve verzi 1.05P.

Spotřeba přijímače při plném provozu je 9 W, ve StandBy s LED <0,5 W; s hodinami 1,3W.

Balení obsahuje

BRAND24

• Přijímač DigiCombo TS1
• Dálkové ovládání
• 2 x AAA baterie
• Německý podrobný manuál

TechniSat prostřednictvím IPON s.r.o. se se sídlem v Rokycanech
Web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/technisat-digicombo-ts1-black.html
Mail: info@tvdigitalne.cz
Cena 4 749 Kč včetně DPH

Koupili jste si letos:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).