Hlavní navigace

TechniSat CE 4HD: terestrický HD přijímač MPEG-2/4, H.264 s podpo­rou PVR

15. 1. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Malý a šikovný je tento pozemní přijímač nabízený německým Technisatem. Nabízí bezproblémový provoz a dobrý obraz.

Přední panel

Tento terestrický přijímač se vyrábí v černém provedení a je velice malý. Jeho rozměry jsou 180×130×40mm. (Š x H x V). Má zaoblené tvary a na předním panelu se nenachází žádný displej ani základní tlačítka ovládání. Za polopropustným plexi je zde pouze LED dioda, která svítí střídavě zeleně (plný provoz) a červeně (ve StandBy), což ke kontrole stavů přijímače stačí. Nachází se zde také senzor dálkového ovládání. Vlevo na předním panelu je ještě firemní logo s typovým označením přijímače.

Boční panel

Jeden USB port pro připojení externích disků je šikovně umístěn na boku přijímače. Usnadňuje se tím výměna externích USB disků.

Jeden USB port pro připojení externích disků je šikovně umístěn na boku přijímače. Usnadňuje se tím výměna externích USB disků.

Zadní panel

Zadní panel přijímače je odleva osazen jedním IEC vstupním portem pro pozemní anténu a jedním smyčkovým výstupem pro připojení případného dalšího přijímače (v některých technických specifikacích by měl být v přijímači modulátor, ale ten jsem neobjevil). Následuje jeden koaxiální audio výstup SPDIF, a dále jeden digitální HDMI výstup pro připojení televizoru. Je zde také jeden SCART pro připojení starší analogové televize nebo PVR. Posledním portem je zásuvka pro připojení napájecího kabelu z externího zdroje.

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání klasické velikosti se vyrábí v černém provedení s imitací metalízy. Napájí se dvěma AAA bateriemi. Velice tenké provedení ovládání je v místě baterií zesíleno. Disponuje 43 tlačítky. Ta jsou dobře rozmístěna, popsána nebo odlišena barvou a tvarem. Přepínání programů je bez prodlevy. Malou poznámku bych měl pouze k tlačítku REC, které je černé. Uvítal bych jeho odlišení i barvou.

Napáječ

Přijímač je napájen z externího napáječe 5Volt., který připojujeme pomocí dostatečně dlouhého kabelu. Přijímač můžeme napájet také například z autobaterie pomocí převodníku 12V/5V. Využití přijímače se tak může rozšířit i na místa bez síťového napětí (chaty, karavany atd.).

Menu a instalace

Přijímač má pro Technisat netypické menu vzhledem k tomu, že se nejedná o výrobek této firmy ale převzatou upravenou značku vyrobenou v Polsku.

Přijímač má pro Technisat netypické menu vzhledem k tomu, že se nejedná o výrobek této firmy, ale převzatou upravenou značku vyrobenou v Polsku.

Kanály lze ladit v režimu AUTO nebo manuálně. Po naladění si je můžeme uspořádat do skupin, mazat apod. V Menu lze také zapnout napájení po anténním svodu k případnému zesilovači signálů. Aktualizace software je možná přes USB port. V současnosti však aktualizace software není k dispozici.

V průběhu ladění máte přehled o nalezených programech, které se po skončení automaticky uloží.

V průběhu ladění máte přehled o nalezených programech, které se po skončení automaticky uloží.

Pokud se vysílá audio stopa i v jiných mutacích, je možnost ji pro každý kanál přepnout v tomto okně, které nalezneme pod tlačítkem AUDIO

Pokud se vysílá audio stopa i v jiných mutacích, je možnost ji pro každý kanál přepnout v tomto okně, které nalezneme pod tlačítkem AUDIO

Velkou výhodou pro majitele starších analogových televizorů, nebo VHS je, že se televizní signál nepřenáší pouze přes HDMI port, ale současně přes SCART, i když samozřejmě v analogové kvalitě. Na obrázku vlevo je televizor s HD programem připojen přes HDMI port, na televizoru vpravo současně přes SCART v SD rozlišení 576i.

Editace programů

Editace programů

Informační lišta

Informační lišta

Informační lišta

Teletext

Teletext se zobrazuje na celé ploše obrazovky na popředí programu se správnou diakritikou. Načítání stránek je okamžité.

PVR

Přijímač disponuje na bočním panelu jedním portem USB 2.0. Zde můžeme připojit externí Flash disk nebo pevný disk. Pevné disky vyžadují dodatečné napájení pomocí adaptéru DC 5V/1,5A! Disky musí být formátované souborovým systémem FAT32 nebo NTFS. Doporučuje se disky přeformátovat zvoleným systémem v přijímači. Přijímač umožňuje záznam vždy jednoho programu, přičemž můžeme ze stejného transpondéru další program současně sledovat. Záznamy se na disky ukládají v transportním toku *.mts a lze je přehrávat a bez problémů editovat i mimo přijímač!

I během nahrávky můžeme zkontrolovat velikost ukládaného videa a velikost volného místa na disku. Toto okno zobrazíme stiskem tlačítka INFO.

I během nahrávky můžeme zkontrolovat velikost ukládaného videa a velikost volného místa na disku. Toto okno zobrazíme stiskem tlačítka INFO.

Z připojeného disku můžeme také přehrávat své vlastní záznamy vestavěným playerem ve formátech XVID, VOB, MOV, AVI, TS, MP4, MKV, 3GP, DIVX, audio soubory MP3, WMA, WAV, obrázky JPEG a BMP a některé další. Přehrávání video souborů lze také zrychlovat vpřed i vzad (2×, 4×, 8×, 16× a 32×), nebo krokovat a přecházet také na zadanou časovou pozici. Přijímač má i funkci Timeshift.

Menu nahrávek s náhledem videa ve zmenšeném okně. Celoobrazovkový režim spustíme stiskem červeného tlačítka.

Menu nahrávek s náhledem videa ve zmenšeném okně. Celoobrazovkový režim spustíme stiskem červeného tlačítka.

Takto se zobrazují nahrávky v PC. Pokud disk formátujete souborovým systémem NTFS, jako v tomto případě, budou nahrávky vcelku v jednom souboru. Při formátování ve FAT32 budou delší záznamy děleny po 1GB. Záznam obsahuje mimo videa, popisu programu i všechny audio mutace a Teletext.

Například v Media Playeru Clasic Home Cinema se zobrazuje přehrávání v PC takto. Je možné však použít i jiný Player, který máme v PC nainstalován. Pokud budeme chtít připojit disk s nahrávkami k přehrávání například k televizoru, budeme muset někdy přejmenovat soubor z *.mts na *.ts, což je nutné vyzkoušet.

EPG

Elektronický programový průvodce zobrazuje programy sedm dnů dopředu. Můžeme zde programovat nahrávání a to až devět událostí najednou.

Elektronický programový průvodce zobrazuje programy sedm dnů dopředu. Můžeme zde programovat nahrávání, a to až devět událostí najednou.

Závěr recenze je optimistický

Čtenáře bude jistě zajímat i kvalita citlivosti tuneru. K tomu mohu uvést pouze to, že jsem byl při instalaci s citlivostí spokojen. Přijímač naladil stejný počet kanálů, které naladím i na jiných i dražších přijímačích, a to ukazuje na slušnou citlivost.

Spotřeba přijímače ve Standby je menší než 0,5Watt, v plném provozu cca 8 Watt.

Tento přijímač po uvedení na trh před několika měsíci zaznamenal značnou poptávku, a to nejenom pro nízkou cenu, ale také pro jednoduchost obsluhy a výbornou obrazovou kvalitu. Proto jsem jej zahrnul i do našich testů na DigiZone.

V současné době Německo přehodnotilo postoj některých televizních společností z loňského roku k útlumu vysílání v DVB-T a zvolilo novou strategii pozemního vysílání na další období. V plánech je hlavně rozvoj tohoto vysílání ve standardu DVB-T2, včetně PAY placených programů. Doufám tedy, že se i firma Technisat brzy přizpůsobí a inovuje terestrické přijímače na tento standard. Pro placené programy bude také v budoucnu nutné přijímače osadit slotem pro modul nebo pro čtečku karet, případně řešit příjem softwarově. Uvítal bych také u nových modelů těchto přijímačů připojení na síť a tím možnost přijímat i hybridní vysílání Hbb TV a další služby, například sdílení záznamů. Takový přijímač by ale musel být o něco dražší.

Balení obsahuje:

• Přijímač Technisat CE 4HD
• Dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• Externí síťový napáječ
• Český manuál společně v jednom sešitě s dalšími jazykovými mutacemi

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON, s.r.o. se sídlem v Rokycanech.
email: info@tvdigitalne.cz
Web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/technisat-ce-4hd.html#
Doporučená maloobchodní cena 999 Kč včetně DPH

BRAND24

V Polsku se tamější verze tohoto přijímače prodává pod označením Dekoder TechniSat CE-T. U nás se jedná o verzi Technisat CE 4HD International Edition.

Obrázky autor s použitím několika oficiálních fotografií výrobku

Jak řešíte terestrický příjem na druhém přijímači v domácnosti, nebo na chatě?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).