Hlavní navigace

STV 2 odvysílala jako první na Slovensku živý přenos v nativním HD ze studia

15. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Slovenská televize si tak připsala další prvenství u vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Premiéry se zhostila diskusní relace Večer pod lampou.

Premiéru živého vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) z televizního studia si ve čtvrtek odbyl druhý program veřejnoprávní Slovenské televize. Stalo se tak vůbec poprvé mezi televizemi na Slovensku. “Další pořady, které bude Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) také vyrábět ve studiu ve vysokém rozlišení, jsou diskusní ring 5 minut po dvanácté v sobotu na Dvojce a nedělní diskusní pořad Za 5 minut 12 na Jednotce,” informoval mluvčí RTVS Richard Šümeghy.

K TÉMATU: V HD kvalitě už vysílají oba programy Slovenské televize, na satelitu ani jeden

Slovenská televize si tak připsala další prvenství v zavádění HD vysílání na Slovensku. V roce 2008 nabídla jako první HD přenosy z Letních olympijských her v Pekingu a využila k tomu tehdy založený a dnes již neexistující program STV 3. V roce 2010 pak odvysílala jako první původní HD přenos z vyhlašování výsledků anekty Osobnost televizní obrazovky, slovenské obdoby českých cen TýTý. “STV měla také jako první dočasně svůj HD kanál na satelitu během mistrovství světa v hokeji v roce 2011 (konalo se na Slovensku, pozn. red.) a Jednotka HD vysílá jako první v digitálním terestrickém multiplexu DVB-T,” dodal Šümeghy.

Z ARCHIVU: STV zařazuje do slovenského DVB-T „natrvalo“ kanál Jednotka HD

BRAND24

Tento týden RTVS zahájila nativní HD vysílání programu STV 2 u vybraných kabelových a IPTV operátorů na Slovensku. Překonfigurovala kvůli tomu vysílací pracoviště druhého programu. Ve vysokém rozlišení nyní slovenská Dvojka nabízí například pořady Anjeli strážni, Família, A3UM, Slovenské kino, Umenie 2012, Ovce.sk, dokumenty z tvorby nezávislých producentů, zahraniční dokumenty, ale i Romský magazín. “RTVS v roce 2013 počítá i s výrobou dalších původních pořadů v HD,” dodal její mluvčí.

Kromě výroby pořadů RTVS připravuje jednotné řešení nabídky streamů pro všechny kabelové operátory, aby se programy RTVS v HD kvalitě dostaly k co největšímu počtu diváků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).