Hlavní navigace

Šťastné a veselé (výpovědi) z Dvojky

25. 12. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Ve čtvrtek večer mi pípla na mobilu esemeska. Jestli prý vím, že výkonný ředitel druhého programu České televize Jan Mrzena a jeho zástupce Vlastimil Ježek byli odvoláni. Nevěděl jsem to. Popravdě řečeno jsem už nějakých pět hodin nebyl na internetu a myslel spíš na Vánoce a mediální mumraj okolo státního smutku za zesnulého Václava Havla. Na internetu se ale o žádném odvolávání nic nepsalo a esemeska přišla od důvěryhodného zdroje, tak jsem se pustil do ověřování, jak to tedy je.

Jako prvnímu logicky volám mluvčímu České televize Ladislavu Štichovi. Je něco po osmé hodině večer, ale co se dá dělat – v pátek ráno budou mít všichni jiné starosti okolo státního pohřbu a speciálního vysílání. Nedozvídám se ale vůbec nic. Ladislav Šticha prý o žádných personálních změnách neví a musel by se prý zeptat. Slibuje, že pokud se něco dozví, zavolá hned zpátky. Nezavolal.

Zkouším tedy Milana Fridricha, ředitele programových okruhů ČT, který je podle organizačního pavouka ČT přímým nadřízeným šéfů jednotlivých televizních okruhů. Ani u toho ale nepochodím, pouze mě odkazuje na novou ředitelku komunikace Danielu Němcovou, s níž jsem se sice seznámil na nedávném neformálním setkání generálního ředitele ČT Petra Dvořáka s vybranými novináři, ale nemám na ní mobil. Fridrich mě ale ujišťuje, že Mrzena coby výkonný ředitel ČT 2 spadal přímo pod Dvořáka (ano, byl tam minulý čas, což mě navnadilo k dalšímu pátrání).

Píšu tedy ještě dvěma lidem z ČT, kteří by mi mohli odvolání šéfů ČT 2 potvrdit alespoň anonymně. Od nich dostávám informaci až v pátek ráno a oba odvolání potvrzují. V půl jedenácté dopoledne tedy vydávám na DigiZone.cz zprávu, že Mrzena s Ježkem ve vedení Dvojky končí. Informaci přebírá agentura ČTK, od které ji krátce po čtvrté hodině odpoledne bere zpravodajský server iDnes.cz. Ten ještě volá mluvčímu ČT Štichovi, aby získal oficiální vyjádření z Kavčích hor.

Tipy C

O žádných personálních změnách nic nevím, říká Šticha ve zprávě, kterou iDnes.cz vydává v pátek v 16:32 hod. (toto vyjádření je později ze zprávy stáhnuto a nahrazeno jiným). Ve stejnou dobu ale vychází informace o odvolání Mrzeny s Ježkem i na zpravodajském serveru Aktuálně.cz, a tam už Šticha říká něco jiného: Výkonný ředitel programového okruhu ČT 2 Jan Mrzena společně s manažerem komunikace stejného okruhu Vlastimilem Ježkem končí ve svých funkcích k 31. prosinci 2011. A v 17:29 to už Šticha rozesílá v oficiální tiskové zprávě všem novinářům.

Myslel jsem si, že když už ne žádná jiná, tak alespoň veřejnoprávní televize by neměla vědomě lhát a zatajovat informace, které jsou zřejmé. Ale aspoň vím, komu můžu příště věřit, a komu už ne.

Vítáte odvolání Jana Mrzeny a Vlastimila Ježka z vedení programu ČT 2?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).