Hlavní navigace

Startuje Smíchov, čtvrtý neplacený kanál Novy. Kde všude ho naladíte?

23. 12. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Den před Štědrým dnem nadělila televize Nova divákům příjemný dárek. Spouští svůj další neplacený kanál. Naladíte ho v pozemním vysílání a kabelovkách, na satelitu zatím chybí.

Smíchov jako smích, nikoliv pražská čtvrť

Čtvrteční Snídaně s Novou byla mimo jiné věnována i novému televiznímu programu Smíchov, který skupina Nova spouští právě dnes v 18 hodin. Jde o čtvrtý neplacený kanál a zároveň šestou televizi z této rodiny celkově. Nova doposud kromě hlavní televize provozovala také filmovou Novu Cinema a na muže orientovaného Fandu. Všechny tři programy jsou šířeny také v pozemním vysílání. Placené kanály zastupuje Nova Sport a lifestylově-hudební MTV ve verzi pro Českou republiku a Slovensko.

Název je odvozen od slova smích. Smíchov je komediální televizní kanál. Je to o smíchu, je to o zábavě, o dobré náladě, o pohodě, uvedl ve čtvrteční Snídani generální ředitel televize Nova Jan Andruško, který mimo jiné prozradil, co jemu osobně se na novém programu bude líbit. Jsem konzervativnější, takže osobně budu vyhledávat filmové komedie, filmy se zábavnou tématikou. Těch je tam připravena celá řada. Budou tam kultovní komediální seriály, sitcomy a pro nejmenší diváky bude připraveno animované pásmo pohádek pod názvem Smíškové, konstatoval Andruško.

O spuštění nového kanálu se ve Snídaní s Novou rozpovídal generální ředitel Jan Andruško
Autor: repro foto Voyo.cz

O spuštění nového kanálu se ve Snídaní s Novou rozpovídal generální ředitel Jan Andruško

„Nejsnazší cesta“ je přes pozemní příjem

Hlavním způsobem distribuce kanálu Smíchov bude pozemní vysílání.  Šéf Novy ho zdůraznil i v ranním interview, ovšem informace o distribuci působily z jeho strany trošku zmateně. Andruško totiž vůbec neuvedl, v jakém multiplexu bude program šířen. Smíchov je celoplošná televize, čili měl by být dostupný všude, ve všech domácnostech. V současné době už je dostupná smyčka. (…) Kdo má doma set-top-box nebo televizor, který umožňuje příjem pozemského digitálního vysílání, tak už může ladit. Smyčka na té pozici Smíchova už dnes je, uvedl generální ředitel Novy.

S pozemním šířením to ale není tak jednoduché. Program je sice vysílán v rámci DVB-T, ovšem jde o multiplex 4, pro jehož příjem není řada domácností vůbec vybavena. Největším kamenem úrazu mohou být takzvané společné televizní antény (STA) v některých domech, kde zjednodušeně řečeno nebyla provedena úprava, díky níž vysílací kanál do domácnosti „proleze“. V praxi tak budou tento program chytat pouze ti diváci, kde už úprava STA proběhla, případně ti, kteří mají na domě umístěnou vlastní anténu. Pokojová anténa vám postačí pravděpodobně jen pár kilometrů od vysílače. Podrobnosti o multiplexu 4 najdete v naší stálé příloze.

Také společnost RTI cz předpokládá, že signálem z Klínovce pokryje významnou část Čech.
Autor: Roman Kropáček, RTI cz

Smíchov budou šířit i zemské vysílače. Nepůjde ovšem o objekty Českých Radiokomunikací.

UPC Smíchov zařadila, v O2TV a u RIO Media chybí

Nova zveřejnila na webových stránkách Smíchova seznam operátorů, kteří ho nabídnou prostřednictvím kabelových rozvodů a také IPTV. Například největší společnost v tomto směru u nás, UPC Česká republika, zařadila tuto stanici do všech služeb digitální kabelové televize a naleznete ji na pozici 118. V nabídce Mini je Smíchov podle webu Novy na pozici 23. UPC zařadilo tuto televizi také do jednoho ze svých DVB-T multiplexů, které šíří jako součást své kabelové sítě.

V nabídce Nej TV mohou Smíchov sledovat všichni zákazníci se základní programovou nabídkou. Zákazníci Elsatu naladí tuto stanici prozatím pouze v Českých Budějovicích, v ostatních lokalitách si budou muset počkat do ledna. V rámci základní programové nabídky šíří Smíchov také IPTV operátor Smart Comp., který je provozovatelem služby Netbox. Ve všech nabídkách ho najdou také klienti Moravianetu a služby HD Signal. Smíchov naopak chybí prozatím v tuto chvíli v nabídce největší IPTV služby O2TV od Telefóniky, u RIO Media a služby Grape SC, a.s.

BRAND24


Autor: archiv

UPC reaguje na start nových českých kanálů pružně. Do kabelu zařadila i Smíchov.

Na satelitu stanici (zatím) nehledejte

Zařazení Smíchova do nabídky některého ze satelitních operátorů se prozatím nepodařilo dohodnout. Některé weby sice v minulých dnech zaspekulovaly a některé dokonce i fabulovaly, že stanice se na družici hned v den startu objeví, ale je to nesmysl. Nemálo k těmto zprávám přispěly i některé „zaručené informace“ na diskusních fórech, které jsou vždy bohatým zdrojem „potvrzených faktů“. Diváky mohlo zmást i vyjádření Jana Andruška ve Snídani s Novou, když uvedl: Můžeme ladit v kabelových i satelitních příjmech a IPTV. Tam všude je Smíchov určen k volnému šíření.

Předseda představenstva M77 Group Jaromír Glisník serveru DigiZone.cz minulý týden sdělil, že operátoři CS Link a Skylink program nezařadí, jelikož s nimi Nova o tomto kroku zatím nejednala. Podobně jsou na tom i další operátoři, například freeSAT by UPC Direct, který na Facebooku uvedl, že nepočítá ani se zařazením celoplošné stanice Pětka. Smíchov nezařadila překvapivě ani Digi TV. Fandu se podařilo zařadit do její nabídky hned od prvního dne vysílání. Diváci, kteří tedy přijímají signál prostřednictvím družice, mají prozatím smůlu. Je ale pravděpodobné, že se to časem změní.

Webová stránka chystané televize Smíchov.
Autor: repro foto smichov.nova.cz

Smíchov zatím nezařadila žádná satelitní služba.

Kde si budete moc naladit nový kanál Smíchov?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).