Hlavní navigace

Stačí Jihlava-Javořice k pokrytí Třebíče vysíláním ČRo Plus?

9. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přechod vysílání ČRo Plus ze středních vln na VKV s sebou podle pozorování našeho čtenáře nese nedostatečné pokrytí v okrese Třebíč.

Jeden z našich čtenářů nás upozornil na nevyřešené pokrytí stanice ČRo Plus v okrese Třebíč. Od začátku ledna jeho vysílání na AM po 16. hodině nahradila ČRo Dvojka, která je ale dostupná i v FM pásmu. Jihlavská VKV frekvence ČRo Plus pak podle praktických zkušeností na území Třebíče nedosáhne. Je to stejné, jako by ČT přestala vysílat ČT24 v Třebíči a vysílala by na dvou kanálech ČT2, píše ve svém mailu citovaný čtenář Radim.

Podle lednového vyjádření prozatímního ředitele Českého rozhlasu Karla Zýky opustil ČRo Plus střední vlny a definitivně se přesunul na FM s jedinou výjimkou, kterou je Ostravsko. Podle Zýky měla stanice Plus střední vlny pouze „vypůjčené“ od stanice ČRo Dvojka, a to jen do té doby, než získá vlastní pokrytí na VKV. K tomuto kroku skutečně v minulém roce došlo, Parlament ČR stanici Plus umožnil další rozvoj, a Plus tak mohl 2. listopadu zahájit vysílání na VKV. Frekvence na středních vlnách pak vrátil zpět stanici Dvojka, uvedl ve své reakci na citovanou stížnost Zýka.

BRAND24

Po další dva měsíce existovalo souběžné vysílání stanice Plus na středních vlnách i VKV. Pokud jde o Třebíč, v této lokalitě poskytuje vysílač stanice Plus z Jihlavy-Javořic o výkonu 20 kW a vysílající na frekvenci 95,4 MHz elektromagnetické pole s intenzitou přibližně 56 dbµV/m. Tato intenzita pole je dostatečná pro monofonní příjem, popisuje místní situaci Zýka. Na čtenářovu připomínku, že vysílání na uvedené frekvenci nenaladí v okrese Třebíč ani během cesty autem, Zýka připouští, že pro stanici ČRo Plus vyhledává další dokrývací kmitočty. Jednou z priorit je i dokrývač v Třebíči, dodává Zýka.

V případě příjmu v budově na přenosný přijímač nebo minivěž podle Zýky hodně záleží na orientaci oken budovy, citlivosti přijímače, umístění antény a dalších věcech, které mají na příjem vliv, včetně členitosti terénu. V případě špatného signálu je pak nezbytné použití vnější (nejlépe směrové) antény. Stanici Plus je možné naladit i v systému DVB-T nebo poslouchat vysílání přes internet na počítači nebo pomocí mobilní aplikace iRadio.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).