Hlavní navigace

Spuštění kanálu Digi Sport se blíží. Bude to příští měsíc?

17. 7. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
TÝDENNÍ REVIZE - Satelitní platforma Digi TV spustí jako jediná ve svém paketu kanál Digi Sport. Hlavní tahákem by měla být anglická Premier League, kterou se programu podařilo získat. O jeden ze svých taháků tak přišel kanál Nova Sport. Ten bude nyní sázet mimo jiné na fotbalovou ligu ruskou. Digi Sport lokalizovaný pro Českou a Slovenskou republiku sice termín svého startu zatím oficiálně neoznámil, ale jako nejpravděpodobnější termín se jeví 14. srpen, tedy právě doba, kdy začíná další ročník Premier League.

Start Digi Sportu pravděpodobně 14. srpna

Česko-slovenská verze televizního programu Digi Sport, která přebrala Nově Sport vysílací práva pro anglickou fotbalovou Premier League, by měla začít vysílat 14. srpna. Právě v tento den začíná další ročník Premier League. Program Digi Sportu by měly doplnit také přenosy italské fotbalové Serie A, informoval deník Sport, který se odvolává na nejmenovaného zaměstnance chystaného kanálu. Kanál by měl začít vysílat právě 14. srpna. Takový je plán, doufám, že to vyjde, protože hodně věcí se dokončuje, sestavují se týmy a podobně, citoval list svůj zdroj. Razvan Amarandi, ředitel Digi Sportu, který už vysílá v Rumunsku a Maďarsku, Sportu řekl, že by televize měla start Premier League stihnout. Už jsme v České republice požádali o vysílací licenci, dodal. Digi Sport bude vysílat ze studia v Bratislavě a podle deníku Sport nabídne z každého kola Premier League pět až šest zápasů. Stanice také nabídne komentáře z televizního studia. Digi Sport by měl být dostupný výhradně v placené satelitní službě Digi TV, kterou s ním pojí stejný majitel.

Jan Potůček: Digi Sport by měl zahájit vysílání 14. srpna. Tvrdí to jeho rumunský ředitel

Českou televizi čeká restrukturalizace

Generální ředitel Jiří Janeček na středečním veřejném zasedání Rady České televize oznámil jména manažerů, kteří posílí tým tohoto veřejnoprávního média. Ředitelem zpravodajství ČT bude nově bývalý zpravodaj ČT ve Spojených státech Roman Bradáč, dosavadní šéf zpravodajství Milan Fridrich se posune na nově vytvořený post šéfa nových médií. Oddělení nových formátů povede Andrea Majstrovičová a nejdůležitějším mužem v ČT se ihned po Janečkovi stane Radek Žádník, ředitel programových okruhů. Tým též posílí bývalý ředitel Českého rozhlasu Vlastimil Ježek a opustí ho programová ředitelka Kateřina Fričová. V roce 2011 by měla mít Česká televize celkem sedm ředitelů na prvním stupni řízení plus ředitele studií v Ostravě a v Brně. Ředitelem výroby zůstane nadále Václav Myslík, ředitelem techniky Rudolf Pop a na dalších funkcích se také nic nemění s výjimkou funkce výkonného (provozního) ředitele. Vladimír Karmazín, který ji vykonává, se nově stane vedoucím kanceláře generálního ředitele ČT a zůstane na prvním stupni řízení.

Jiří Janeček 500

Generální ředitel České televize Jiří Janeček objektivem fotografky DigiZone.cz Ivany Dvorské.

Lukáš Polák: Jiří Janeček jmenoval ředitele jednotlivých programů ČT. S čím přicházejí?

Óčko ukončilo neautorizovaný příjem v platformě Digi TV

Hudební televize Óčko byla v pondělí odpojena z původního kódování Nagravision 2 v satelitní platformě Digi TV. V praxi to znamená, že všichni diváci, kteří tento program sledovali prostřednictvím přijímačů s takzvanou emulací, už mají, lidově řečeno, smůlu. Óčko už je v současné době kódováno pouze v novějším systému Nagravision 3, který využívají legální zákaznické karty Digi TV spárované s přijímačem. Spolu s hudební televizí z portfolia společnost Mafra media ukončila neautorizovaný příjem také programy Zone Reality Central Europe, Animal Planet a Eurosport 2 North East Europe (dříve Eurosport 2 Bundesliga). Výměna zákaznických karet, která má zabránit nelegálnímu sledování platformy, proběhla již ve všech zemích, nyní probíhá postupné odpojování původního kódovacího systému. Čeští černí diváci už nemohou také sledovat dvojici programů Minimax/Animax.

Óčko - grafika 2010

Diváci neplatiči už signál Óčka v Digi TV nevidí. (Foto: Óčko)

Lukáš Polák: Óčko a další stanice v satelitní platformě Digi TV už není možné sledovat pirátsky

Stručně

Nedělní inovované Zprávy TV Prima z nového studia a v širokoúhlém formátu 16:9 předčily ve sledovanosti Události České televize. Zatímco hlavní zpravodajskou relaci Primy sledovalo 718 tisíc dospělých diváků, Události ČT zaujaly v průměru jen 526 tisíc diváků starších patnácti let. Vyplývá to z výsledků elektronického měření sledovanosti českých televizí, které má server DigiZone.cz k dispozici.

Jan Potůček: Nové Zprávy TV Prima s přehledem porazily Události České televize
FOTOGALERIE: Nové studio Zpráv TV Prima, z něhož televize vysílá od 11. července 2010
VIDEO: Podívejte se na start nových zpráv televize Prima

Do satelitní platformy UPC Direct ve čtvrtek přibyly stanice Discovery Travel&Living, Discovery World a Discovery Science. Další novinkou se pak stal HDTV program Discovery HD Showcase. První tři programy byly doposud pouze součástí rumunské multiregionální platformy Digi TV, poslední stanici pak nabízel jen česko-slovenský paket Skylink.

Lukáš Polák: Platforma UPC Direct se rozšířila o čtyři programy Discovery včetně HD

Největší satelitní službě na Slovensku, Skylinku, hrozí, že bude muset ukončit vysílání nebo dostane vysokou pokutu od tamní Rady pro vysílání a retransmisi. Rada totiž zjistila, že Skylink vysílá bez registrace pro převzaté televizní vysílání, takže fakticky porušuje zákon. Slovenskému deníku Pravda to řekl ředitel kanceláře Rady Ľuboš Kukliš. Radní se proto obrátili na provozovatele Skylinku, společnost Towercom, aby se k situaci vyjádřila a zjednala nápravu.

Jan Potůček: Skylinku na Slovensku hrozí konec, není registrovaný u vysílací rady

Test EPG - kódování

Takto se jeví Test EPG v multiplexu 3. (Foto: Čestmír Polák)

Pozice označovaná jako Test EPG začala v terestrickém multiplexu 3 provozovaném společností Czech Digital Group (CDG) vysílat s příznakem kódování. Tato drobná změna znamená, že pokud si nastavíte prohledávání pouze na volně šiřitelné stanice (FTA – free-to-air), kanál se vám vůbec nenaladí. Zajímavostí je, že k tomuto kroku došlo pouze u vysílačů v republikové síti, pražský Test EPG na 46. kanálu zůstal bez příznaku.

Lukáš Polák: Test EPG v multiplexu 3 s příznakem kódování

Fanoušci českého fotbalu budou moci každý týden sledovat živé přenosy čtyř zápasů Gambrinus ligy. Vůbec poprvé je ale nenabídne pouze Česká televize, nýbrž i Nova a placený kabelový program Sport 2. Také veřejnoprávní televize ale rozloží své dva přenosy týdně mezi dva programy: ČT 2 a ČT 4. Tři ze čtyř přenosů tak bude možné vídat do konce srpna na neplacených, volně dostupných televizních stanicích.

Jan Potůček: Začíná fotbalová Gambrinus liga. Poprvé na třech televizích najednou

BRAND24

Letní hit Ostrava od komika Rudy z Ostravy a zpěvačky Martiny Pártlové mizí z playlistů českých rádií i nabídky hudebních televizí. Proti jeho vysílání se totiž ohradili vlastníci práv k originálnímu hitu o New Yorku od amerického rappera Jay-Z a zpěvačky Alicie Keys. Píseň Ostrava je českou coververzí tohoto hitu, jeho autoři ale neměli svolení ji přezpívat do češtiny a pozměnit text.

Jan Potůček: Rádia a televize stahují písničku Rudy z Ostravy, Jay-Z si na ni stěžoval

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).