Hlavní navigace

Spokojený penzista Kučera

2. 3. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Vždycky mě fascinovala drzost lidí, kterým se podařilo udělat nějaký ten kiks a není jim blbé ho veřejně obhajovat, nebo dokonce poučovat ostatní. Tak trošku se za ně stydím. Stejně jsem se styděl i při vystoupení exposlance Miloslava Kučery (ČSSD) na čtvrtečním semináři v Poslanecké sněmovně, kde mu nebylo trapné kritizovat představitele šesti připravovaných digitálních televizí za to, že dopředu nepočítali s obstrukcemi okolo vypínání analogového vysílání.

Byl to totiž právě Kučera, kdo před šesti lety prosadil zákon o rozhlasovém a televizním vysílání s formulací o automatickém prodloužení licence. Díky němu může Nova analogově vysílat do roku 2017 a Prima ještě o rok déle. Pokud si to tedy obě televize usmyslí, můžou tak dlouho blokovat analogové kmitočty, na kterých by se jinak mohlo rozjet digitální vysílání. Kvůli tomuto zákonu musí současná vysílací rada prodlužovat platnost analogových licencí regionálních televizí a stát vyjednávat o takzvaných kompenzačních licencích pro Novu i Primu.

Co to vlastně Kučera vymyslel? Každému, kdo už jednou získal od vysílací rady licenci, zákon zaručoval právo na jedno automatické prodloužení platnosti na stejné časové období jako u té první. U celoplošných komerčních televizí na dalších dvanáct let. Na tom by nebylo ještě nic zvláštního, ale Kučera do zákona nezapracoval žádné podmínky ohledně uvolňování analogových kmitočtů a jejich výměny za pozice v digitálních multiplexech.

Těžko říct, jestli to byl záměr, nebo fatální pochybení. Z dnešního pohledu je to už jedno. Žádný jiný stát takové ustanovení v mediálním zákoně nemá. I na Slovensku, kde rovněž platí automatické prodlužování licencí, si do zákona napsali, že nově získané analogové kmitočty musí provozovatel opustit, pokud by bránily v rozvoji pozemního digitálního vysílání. Televize za ně získá prostor v digitálním multiplexu na území, které pokrývala z odebrané analogové frekvence.

Miloslav Kučera, jenž se dnes označuje na spokojeného penzistu, se může těžko vymlouvat na to, že v roce 2001 o žádné digitalizaci netušil. Při podrobném studování stenozáznamů z tehdejších jednání Poslanecké sněmovny můžete vyčíst, že digitalizaci v souvislosti s připravovaným zákonem dokonce výslovně zmiňoval (DigiZone.cz se k nim vrátí příští týden). O to šílenější byl jeho čtvrteční výstup na semináři o digitalizaci.

BRAND24

Kučera přítomným zástupcům chystaných digitálních televizí vyčetl, proč se hlásili do licenčního řízení, když dobře věděli, že podle platného zákona nemůžou počítat s rychlým rozvojem digitálních sítí. Jinými slovy, že frekvence pro digitální vysílání jsou blokované automaticky prodlouženými licencemi pro analogové vysílání Novy, Primy a regionálních stanic. Pak je prý jenom jejich chyba, že do takového licenčního řízení šli, a teď se dožadují dobrého pokrytí digitálním signálem.

Chtělo se mi nad Miloslavem Kučerou plakat. A ještě víc nad tím, že takový člověk stále pracuje pro ministerstvo kultury, a může tak ovlivňovat přípravu dalších mediálních zákonů. Čímpak nás asi překvapí příště?

Měli by autoři zákona, který Nově s Primou umožnil prodloužit licence bez dalších podmínek, nést nějakou odpovědnost?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).