Hlavní navigace

SPIR lobuje u poslanců proti blokování nelegálních sázkových služeb

18. 2. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Sdružení pro internetový rozvoj oslovilo poslance, kteří mají rozhodovat o vládním návrhu zákona o hazardních hrách. Vadí mu možná blokace internetových stránek.

Podle vyjádření Kateřiny Hrubešové, výkonné ředitelky Sdružení pro internetový rozvoj, je zablokování přístupu k internetové stránce, které plánuje zavést vládní návrh zákona o hazardních hrách, závažným zásahem do ústavně zaručených práv uživatelů internetu vyhledávat informace. Podle Listiny základních práv a svobod, na kterou SPIR odkazuje, je toto právo možné omezit pouze tehdy, jde-li o opatření nezbytné pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.

Zablokovat přístup na stránky, jak je to uvedeno v návrhu zákona, není podle SPIR nezbytné. Stejného cíle lze dosáhnout i způsoby, které do základního práva občanů zasahují méně, například blokováním platebních transakcí, na což ostatně návrh zákona pamatuje, píše se ve vyjádření SPIR. Možnost zablokování internetové stránky s neoprávněně provozovanou loterií navíc podle Hrubešové v českém právu existuje již dnes – na základě předběžného opatření soudu.

PSALI JSME: SPIR vyhodnotil nabídky na crossmediální měření, postaví na nich tendr na NetMonitor

Podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského je ale blokace vybraných stránek v zájmu eliminace ilegálního internetového hazardu nezbytná. V plánovaném znění zákona jsme nastavili natolik restriktivní opatření pro legálně působící subjekty, že pokud zároveň maximálně neomezíme nelegálně působící subjekty, je celá reforma zbytečná, uvedl pro DigiZone Závodský a upozornil třeba na navýšení daňových odvodů, které nový zákon zavádí.

Podle Závodského sice Listina základních práv a svobod stanovuje právo na informace, ale na točící válce a kurzy sportovních utkání se vztahuje jen těžko. A i právo na informace lze zákonem omezit, upozorňuje Závodský. Stávající možnosti boje proti nelegálním sázkovým kancelářím na českém internetu podle něj nestačí. Je potřeba nasadit všechny dostupné páky, abychom ochránili ty subjekty, které v České republice reálně odvádějí daně, dodává Závodský.

Ustanovení § 82 návrhu zákona o hazardních hrách podle názoru SPIR představuje neproporcionální zásah do ústavně zaručeného základního práva, a je tedy v rozporu s ústavním pořádkem České republiky. Z tohoto důvodu je SPIR připraven iniciovat návrh, aby Ústavní soud problematická ustanovení zrušil se všemi důsledky, které takový krok bude pro osud zákona mít.

Podle vyjádření SPIR je jediným novým prvkem návrhu zákona přenesení blokační pravomoci z nezávislé justice na ministerstvo financí, což považuje za nadbytečné, nesystémové a těžko pochopitelné opatření, které zavdává příčinu k důvodným pochybám o skutečných úmyslech předkladatele. Hrozí tak vznik nebezpečného precedentu pro ostatní orgány státní správy, aby rovněž usilovaly o pravomoc blokovat přístup k internetovým stránkám ve sféře své působnosti, píše se v citovaném vyjádření.

Navrhovaná úprava může mít podle SPIR existenční dopad na neprávem zablokovaného provozovatele, zatímco subjekty pohybující se za hranicí práva mohou blokaci snadno technologicky obejít. Navíc jak upozorňuje SPIR, vůči průměrně zkušeným uživatelům, kteří se rozhodnou využít triviální anonymizovaný přístup k internetu, se úprava zcela míjí účinkem.

BRAND24

Podle výkonného ředitele Asociace provozovatelů kursových sázek Marka Hermana je největším problémem v oblastí loterií existence černého trhu. Každá druhá sázka uzavřená v České republice je podle něj nelegální, a státu tak uniká miliarda korun ročně na daních. Standardním nástrojem, jak zabránit nelegálům v jejich činnosti, je kromě blokace bankovních účtů právě blokace webových stránek. Je to postup, který doporučuje Evropská komise a je to dobrá zkušenost sedmnácti zemí Evropské unie, které tuto obranu proti nelegálům zavedli, říká Herman. Podle názoru APKURS, pokud někdo spáchá trestný čin, je to pořád trestný čin trestný, i když je to „jen“ na internetu.

Jak upozorňuje Herman je zákon o hazardu, který předložilo ministerstvo financí, notifikován Evropskou komisí a případná změna by znamenala nutnost další notifikace a další odložení účinnosti zákona. Jediný, kdo by na tomto odložení profitoval, by byli opět nelegálové. SPIR tak sehrává roli užitečného idiota, myslí si Herman. SPIR navíc podle něj musí z interních jednání vědět, že blokace webu je čistě preventivní opatření, v reálném životě půjde o blokaci tří, čtyř zločineckých webů, většina firem přestane provozovat nelegálně. Ti, kteří chtějí skutečně podnikat, si požádají o licenci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).