Hlavní navigace

Sony KDL-40CX520: dostupný, výborný a excelentně vybavený televizor

31. 8. 2011
Doba čtení: 15 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Před časem jste si na těchto stránkách mohli přečíst o televizoru EX520, a tak se jako první nepochybně nabízí otázka, jak se vlastně tyhle dva přístroje z modelové řady 2011 liší. V základu především jiným podsvícením panelu, které je v našem případě klasické, tedy CCFL trubicemi. V praxi to nebylo nijak na závadu a oproti srovnatelně vybavenému modelu s podsvícením LED (EX520) navíc ušetříte nějakých 3000 Kč. „Srovnatelně“ znamená: nahrávání přes USB, připojení na internet přes Ethernet (LAN) či WiFi, přehrávání multimédií a řadu dalšího.

CX520 patří mezi přístroji s tradičním podsvícením k nejvyšší řadě. „Nad ním“ je už jen podsvícení LED, včetně zmiňovaného EX520. Píši to v uvozovkách záměrně, protože si s těmi srovnatelnými v obrazu a zvuku nijak nezadá. Není sice tak tenký (panel má 71 mm), ale není o nic méně elegantní a v solidních obchodech ho seženete pod 16 000 Kč. To už je při úhlopříčce 102 cm něco!

A protože televizor byl původně zapůjčen pro časopis stereo & video a pro rozsáhlé zkoušení DLNA, měl jsem možnost ho nejen vyzkoušet tímto způsobem, ale měl jsem k dispozici i několik WiFi adaptérů pro napojení na síť. Mohl jsem se tedy trochu důkladněji podívat na kompatibilitu směrem k WiFi a také na to, jak zvládá některé populární webové stránky.

Sony KDL-40CX520 s fotkou

Kryt obrazovky je matný, spodní část rámu, která je o něco širší, „přibíjí“ televizor k zemi a dělá ho kompaktnějším. Zájemce z oblastí s horším signálem potěší subjektivně nadprůměrně citlivý DVB-T tuner.

Tenhle test tedy bude méně o klasických televizních vlastnostech, kterými je ostatně – stejně jako složením vstupů a výstupů – podobný KDL-40CX520, a více o internetu, WiFi a domácí síti.

Mimochodem pokud byste ho chtěli využít i pro Skype, stačí za 2400 Kč dokoupit sadu složenou z mikrofonu a kamery. Jak vidíte, i zdánlivě nemoderní obrazovka nabízí to, co dnes tolik populární tenké „LED“.

Sony KDL-40CX520 Skype

Ovládání je stejné jako loni, až na přesunutí celého menu do pravého dolního rohu, což je rozhodně přehlednější. Vedle excelentní výbavy, což je na snímku i vidět, nabízí televizor připravenost na WiFi Direct. Více zařízení poplatných tomuto novému standardu se dočkáme zřejmě v koncem roku.

Instalace, ovládání, WiFi

V instalaci vás – s výjimkou zcela rozloženého podstavce a inbusových šroubů s příliš mělkými hlavami – nic zásadnějšího nečeká a překvapení neočekávejte ani v ovládání. Sony se pochlapilo solidním dálkovým ovladačem, který má sice trochu diskutabilní rozložení tlačítek (kurzorový kříž s OK uprostřed je notně vzdálen od postupné volby kanálů a ovládání hlasitosti), ale za to tu máte kompletní sadu samostatných tlačítek pro ovládání multimédií, takže se nemusíte při rychloposuvu trápit s těmi vícefunkčními. Sdružení „převíjení“ a přeskoku například na další film opravdu nejsou funkce, které by se měly mixovat dohromady na jedno tlačítko. A přece tomu tak v současné době většinou je. Nechybí ani tlačítko i-manual pro vyvolání elektronické příručky, která je tak kdykoli po ruce.

Jinak je ovládání průhledné a jasné a ukotvení poskakujícího menu do pravého dolního rohu vneslo do celého systému konečně nějaký pořádek. Používal jsem ho v tomto případě opravdu hodně a oproti ovládání modelové řady 2010, kde mi oči přeskakovaly sem a tam, je opravdu o dost přehlednější.

Co se týče funkce WiFi Ready, tu raději zmiňuji ještě předtím, než se dostanu k samotnému internetu. Kabelové připojení nemám jak vyzkoušet, a tak jsem byl hodně rád, když se k originálnímu USB WiFi adaptéru Sony UWA-BR100 (1800 Kč) přidaly další dva, zapůjčené z Alza.cz. Bohužel ani na krásný miniaturní Edimax EW-7811Un (330 Kč), ani Patriot Box Office Wireless 802.11 b/g/n (350 Kč), oproti modulu Sony v menší než poloviční velikosti, se v KDL-40CX520 nechytl. Televizor jen napsal, že není zasunut žádný USB WiFi adaptér a hotovo.

Ti, co se potřebují připojit přes WiFi, tudíž neušetří. Pokud byste ale o nějakém kompatibilním modulu pro jakoukoli TV věděli, neváhejte a podělte se.

Sony KDL-40CX520 EPG

EPG je jedním slovem ukázkové a tady by si měly vzít příklad i takové firmy jako je třeba Philips či Technisat. Obraz a zvuk pochopitelně zůstává k dispozici.

Výtečné EPG

Je klasicky postavené, obraz a zvuk se po vstupu nepřeruší a nabízí program na osm dnů. Na výšku pak vidíte osm stanic, zobrazení v horizontální rovině si můžete upravit buď na interval 30 min nebo na 2 hod. Pořady v EPG si také můžete filtrovat podle mnoha žánrů, na pořad se můžete nechat upozornit či zapnout časovač nahrávání pro pevný disk připojený na USB.

Televizní program se vždy stahuje pro multiplex, na kterém se nacházíte, základní popis v hlavním okně má tři řádky, rozšířený se zobrazuje do dalšího okna.

Celkově vzato je EPG – až na způsob stahování programu – dělané naprosto ukázkově.

Sony KDL-40CX520 nastavení prohlížeče

Možnosti nastavení prohlížeče webových stránek, včetně volby velikosti písma.

Internet, internet

K dispozici je dvojí – buď přes widgety, které zde zastupují například v menu přímo zařazené ikony pro Facebook a Twitter, nebo přes zcela otevřený přístup, do kterého můžete zadat libovolnou webovou adresu. Vše doplňují volby přímého vyhledávání videa či hudby a také tzv. „Galerie widgetů“ i když v ní jsem nenarazil na nic jiného, než na zmiňovaný Facebook a Twitter. Další widgety však najdete pod samostatnou volbou „Internetový obsah“, což se mi zdá trochu matoucí.

Volbu „Internetový prohlížeč“ – ve skutečnosti jde pochopitelně o webový prohlížeč – doprovází mj. i Skype, ke kterému je třeba dokoupit mikrofon a kamerku a také aktualizovat firmware. Alespoň podle příručky.

Mezi widgety najdete mj. klasiku typu AXN, nějaké to počasí, fotografie a sport, avšak žádný speciálně český tu není. Zřejmě se předpokládá, že si snadno vytvoříte svou vlastní sadu v otevřeném webovém prohlížeči, kde si stránku lehce můžete nechat uložit mezi záložky.

Sony KDL-40CX520 zadání adresy

Ze zadávání adresy webové stránky nemusíte mít obavu. Stačí k tomu šipkové klávesy a OK. Není třeba zadávat ani www…

Při zadávání adresy nemusíte psát „www“, stránku lze otevřít do nového okna a můžete zapnout i JavaScript, i když flash obsah podporován není, a tak se vám na stránce objevují prázdné boxy s žádostí o stažení plug-in, který pochopitelně stáhnout nejde.

V kódování znaků máte na výběr mezi automatickým režimem, Latin-2, UTF-8 či UTF-16, zvolit si lze také velikost písma na stránce a mj. můžete stránku znovu načíst. Nikde jsem však nenarazil na volbu domácí stránky. Tu si zřejmě Sony rezervuje pro sebe a také mi vždy takto naběhla.

Prakticky všechny stránky, které jsem navštívil, byly dobře viditelné i pro mě brýlatého, pokud vám však nevyhovuje standardní velikost písma (nastaveno je střední), lze ho ještě výrazně zvětšit, nebo naopak zmenšit. Pro listování na výšku můžete použít teletextových tlačítek, což je velice šikovné a rychle jsem si na to zvykl.

Sony KDL-40CX520 internet s navigací

Na tlačítku Options máte základní ovládání webových stránek (využít můžete např. i teletextová tlačítka) a také seznam otevřených oken a záložky.

V rámci zkoušení jsem projel několik základních stránek, a tak se podívejme, jak si na nich televizor vedl:

– aktualne.cz – při standardním nastavení (střední velikost zobrazovaných znaků) působí velice zhuštěně a poměrně nepřehledně. Typ perexového písma, který je na monitoru na hlavní stránce dobře čitelný, vypadá kupodivu i na metrovém televizoru méně čitelně, nicméně pokud vstoupíte do článku, vše se výrazně zlepší. Pokud si přepnete na velké znaky, čitelnost se dramaticky zvýší. Ovládání není ale příliš snadné, což je zapříčiněno informační, resp. odkazovou přehuštěností stránky.
– facebook.cz – volba je přímo v menu a po jejím odmáčknutí se objeví přihlašovací stránka v češtině. Na ní můžete jít rovnou například i na prohledávání podle jména, či na volbu „Najít přátele. Dál jsem nezkoumal, neboť na facebooku nic neprovozuji. Dá se však předpokládat, že vše bude v pohodě, pokud nenarazíte na nějakou tu specialitu vyžadující flash.
– google.cz – objeví se v klasické jednořádkové podobě, výsledky se objevují tak, jak jste zvyklí z počítače a tudíž si můžete vybrat obrázky, zvolit jen výpis českých stránek apod. Celkově vzato je to bezproblémově ovladatelná a pohodová stránka.
– hry.cz – tady se s televizorem nechytáme, stejně jako např. s videi na seznam.cz. Zkoušel jsem velice oblíbený Slovní fotbal a např. i šachy a pokaždé se ukázal jen chybějící plug-in. V tomto ohledu by se u této či nějaké obdoby, možná vyplatilo udělat widget. Je to hodně populární stránka a na televizoru by se hrálo jedna báseň…
– iprima.cz – přehledná jasná a bohužel na Full HD opět příliš široká stránka, která se někdy zobrazuje vskutku dlouho, a to jsem na 4 Mb/s, takže si dovoluji říci, že tím to nejspíše nebude. Když si nalistujete televizní program, budete mít možná stejně jako já potíže s ovládáním – stránka také poměrně často padala. Inu, to je ta přemíra objektů, flashe atd. atd. a obdobné potíže znám občas i z webového prohlížeče v počítači. Pořady z archivu si opět nepustíte, neboť vyžadují flash.
– lide.cz – jednotlivé fotografie se zobrazují bez potíží, nicméně zvukový doprovod u profilů nehrál a drobné potíže jsem zaznamenal u prohlížení fotogalerií, kde si kurzor někdy skákal, jak chtěl. Zajímavé je, že na metrovém televizoru působí podstatně lépe, než na sebevětším monitoru.
– novinky.cz – bez problémů, jen s omezeními v oblasti plug-inů, což zase na druhou stranu dovoluje zbavit se reklam. V tomto ohledu není a nemůže být ani tato stránka výjimkou. To platí všude.
– seznam.cz – tradičně bezproblémově viditelná a svižně se natahující stránka, což už seznam doprovází od samého založení. Taktéž bezproblémové ovládání přes ovladač televizoru, samozřejmě se vším, co k tomu patří.
– tn.cz – tady se s volbou velkých znaků na hlavní stránce příliš nechytáte. Některé boxy jsou tak malé, že z nich text okamžitě vyjede. Zde jsem také poprvé viděl – při snaze vstoupit do některých článků – hlášení „K zobrazení této stránky je třeba příliš mnoho paměti“. Pak vše pokračovalo hlášením v angličtině „Please view another page.“ Nikde jinde jsem na takovéto potíže nenarazil.

Sony KDL-40CX520 z boku

Tloušťka televizoru, nebo spíše hloubka, je bez podstavce 71 mm, což zapříčiňuje především typ podsvícení. Tlačítko úplného vypnutí chybí a je tu jen elektronický spínač. Vzhledem ke kategorii nic překvapivého.

Nastavení? Spousta!

I zde možnosti odpovídají KDL-40CX520, poměrů stran obrazu je šest a vedle automatiky tu najdete i 4:3, 14:9, 16:9, Zoom a Titulky. Co jsem mohl posoudit, televizor přepínal poměry stran správně, ale pozor, abyste si nepřepnuli volby v tzv. „Výchozím nastavení“, kde můžete ještě natvrdo nastavit 4:3, Smart nebo Vypnuto.

Co se zvuku týče, je to klasika sama – nastavujete hloubky a výšky a také zapínáte či vypínáte prostorový zvuk. Zvuk – stejně jako obraz – si můžete nezávisle nastavit pro různé vstupy a v přednastavených volbách najdete Dynamický, Čistý hlas a Standardní.

Přednastavené volby pro obraz jsou jako u ostatních letošních modelů Sony rozděleny na Režim obrazu (standardní, živý, personální), který opět můžete nastavit i pro konkrétní vstup, a Volbu scény. Ta zahrnuje úpravy obrazu a někdy i zvuku, a najdete v ní Auto, Obecná, Kino, Sport, Hudební, Animace, Fotografie, Hra a Grafika.

V individuálních volbách pak mimo jiné upravíte podsvícení, barevnou sytost a odstín, barevnou teplotu a k dispozici je i několikero redukcí šumu a filmový režim.

V Pokročilém nastavení jsou pak korekce černé, gama korekce, automatické omezení jasu, zjasnění a vyvážení bílé, a zvýraznění obrysů a detailů.

V nastavení nahrávání si můžete nechat váš přes USB připojený pevný disk otestovat co do výkonnosti a také zaregistrovat. Jako obvykle vám pak nepůjde použít nikde jinde.

Pro rozhlas jde zvolit Spořič obrazovky, dále je tu Rodičovský zámek a ve volbě Síť vedle samotného připojení k lokální síti či internetu (drát či bezdrát), najdete i volbu s názvem Nastavení domácí sítě. V ní si pak pro její nadstavbu DLNA můžete aktualizovat napojené servery (všechna napojená zařízení s úložným prostorem), nechat si je diagnostikovat a také si zvolit zařízení pro funkci Render, tedy pro převzorkování videa na konkrétní zařízení s nižším rozlišením.

V tomto ohledu mohu už z krátkých zkušeností s DLNA říci, že zvláště aktualizaci serverů potřebujete pomalu každou chvíli a hodilo by se jí zařadit rovnou do volby Média, kde přistupujete na fotografie, hudbu a video. Takto musíte docela náročně odbíhat na úplně jiný konec menu a propracovávat se jím.

Práce s DLNA byla bez potíží, přehrál jsem všechny základní kodeky ze specifikace a některé v tomto ohledu i nestandardní. K tomu se dostaneme záhy.

Sony KDL-40CX520 štítek

Sony dbá na dodržování pravidel EU, byť některá ještě nejsou závazná. Energetický štítek je pro kupujícího velkou pomocí! Tady vidíte roční spotřebu 175 kWh, při průměrném sledování televizoru 4 hodiny denně.

Měření spotřeby

Nastavení z výroby představuje obraz v režimu Standardní, volbu scény Obecná, spořič energie a čidlo přítomnosti byly vypnuty, senzor snímající hladinu okolního osvětlení naopak zapnut.

Tlačítko úplného vypnutí televizor nemá stejně jako samostatné tlačítko pro úsporu energie na dálkovém ovladači. Ta kupodivu chybí i ve volbách na tlačítku Options, takže pokud chcete změnit režim šetření energií, nezbývá než se vydat do menu. Vedle nízké, vysoké a zcela vypnuté úspory, můžete nechat puštěný pouze zvuk a obrazovku zcela vypnout, což při měření vedlo k velice rozumným 26 wattům.

Sony pro KDL-40CX520 se 102 cm úhlopříčky udává za provozu 120 W, já se však po hodině měření dostal na hodně zvláštní rozmezí 11–97 wattů (93 W), i když jsem nezapomněl na to, že musím zapnout měření až v okamžiku, kdy televizor plně naběhne. Spotřeba při přepnutí na rozhlasovou stanici byla 63 W, ale tady je v chodu jen šetřič obrazovky. Nic vám však nebrání obrazovku zcela vypnout a ponechat pouze zvuk. V každém případě na podsvícení CCFL trubicemi jsou to hodnoty rozhodně solidní. Zvláště při vypnuté obrazovce, a tady jsem už zažil podstatně horší výsledky u modelů s podsvícením LED.

Sony KDL-40CX520 multimedia
Sony KDL-40CX520 multimedia - video

Do multimédií, ať už přes domácí ethernetovou síť a DLNA, či rozhraní USB se dostanete přes položku Média a příslušnou volbu. Teprve pak si vyberete, odkud je chcete spustit. Výběr ze serverů DLNA, což je vlastně jakékoli síťové zařízení s úložným prostorem, třebas i telefon se systémem Android, se dělá stejně jednoduše, jako konečný výběr toho, co chcete spustit. Zobrazení dlouhých názvu a informovanost o druhu souboru je vždy perfektní.

Multimédia přes USB i z DLNA

Základem pro přístup je výborný souborový manažer s podporou dlouhých, velice dlouhých, názvů v češtině. I když firma ani na webu kompatibilitu směrem k multimédiím neudává, neměl jsem větší problémy. Vyzdvihnout je třeba bezproblémové přehrávání záznamů z HD kamer a fotoaparátů čehož bohužel v poslední době nebývám častým svědkem. Ať už bylo H.264 v souboru s koncovkou MTS či M2TS, přehrávání bylo bez chybičky, a tak jediné, co se z mých testovacích souborů nepřehrálo, bylo MOV z fotoaparátu Nikon L110.

Sony si sice neporadí s „transport streamem“ (TS), ale kupodivu přehrálo i záznamy z 3D kamery Panasonic HDC-SDT750, pochopitelně výškově rozdělené protože nejde o 3D televizor, a u fotografií nezaváhalo dokonce ani před 3D formátem MPO. Tady navíc zjevně televizor zobrazoval jen jednu jeho složku, takže fotka byla k vidění ve 2D. Pokud byste navíc měli k dispozici fotoaparát s GPS, umí také snímky ukázat s jejich umístěním na mapě a zjevně budu muset nějaký takový zařadit mezi testované soubory.

Sony KDL-40CX520 nastavení DLNA serveru

Diagnostika DLNA serveru se – stejně jako jeho aktualizace, což je na DLNA síti poměrně častá funkce – dělá v menu Nastavení domácí sítě. V tomto okamžiku je jedno, zda je zařízení připojeno přes Ethernet (LAN) nebo přes bezdrátové WiFi, jako třeba v případě „chytrého mobilu“.

V případě filmů v DivX televizor bez problémů navazoval při přerušení, a to včetně přístupu po DLNA, kde je to vůbec obecně zvykem. V případě USB jsem však nesměl pustit ani jeden jiný film.

Titulky pracovaly v sub i v srt, a to s češtinou v CP1250, a byly by zcela bezproblémové, nebýt velice nevhodně zvoleného typu písma. To je velice tenké a i když je poměrně dobře čitelně (je na lehkém transparentním podkladu), někomu bude nejspíše způsobovat problémy. Nepůsobí také příliš esteticky a profesionálně.

Pokud jde o ovládání multimédií jako takové, to je jak při přístupu přes USB i přes DLNA vynikající, čemuž dopomáhá kompletní tlačítková výbava, včetně samostatného rychloposuvu a bezproblémově fungujících tlačítek OK a Return. S těmi – a šipkovými klávesami – si zde zcela vystačíte.

Sony KDL-40CX520 detailní zpráva

Sony KDL-40CX520 není sice – z dnešního pohledu – nejtenčí, ale rozhodně vypadá elegantně pod což se podepisuje zejména dvojí provedení povrchu rámu.

Poměr cena/výkon? Rozhodně na výši!

Obraz byl vzhledem k cenové relaci televizoru velmi dobrý. Dokonce i na ČT 24 obecně spíše proslulém „ne-kvalitou“ svých záznamů než jejich kvalitou, a dokonce i velice špatným vysílání ze studia, byl v tomto případě překvapivě solidní. Ne, že by tedy nebyly vidět nějaké ty artefakty, zbytečný šum, problematické stranové a výškové posuny a podprůměrná grafika. Prakticky tohle všechno je v tomto případě vidět i na špičkových a drahých přístrojích. U tohoto byl ale často lepší, než u některých televizorů o deset tisíc dražších a nadprůměrné mi přišlo i resamplování z DVB-T. Pokud připojíte Blu-ray přehrávač, pomalu neuvidíte na BD discích chybičku stejně, jako když si pustíte nějaké ty hry z konzole Playstation 3, kterou jsem měl taktéž k dispozici. Celkově vzato je HD obraz bez problémů, nízké rozlišení je pak poplatné datovému toku méně, než bych očekával, i když někdy rychlejší posuny zaregistrujete více. Výborný je zvuk, který patří v rámci kategorie k nadprůměru s někdy citelným rozšířením báze v okamžiku zapnutí toho pseudoprostorového.

V multimédiích mě Sony zvláště potěšilo bezchybnou podporou většiny video nahrávek z HD kamer a fotoaparátů, k čemuž zjevně nepotřebujete specializovanou krabičku. Na DLNA se chovalo solidně, i když v tomto ohledu bych se přimlouval za přesunutí volby Aktualizace serveru přímo do menu spouštění videa, muziky a fotek tak, jak to má uděláno Playstation 3.

Sony KDL-40CX520 se ukázalo ve výtečném světle. Někdo možná namítne, že „zastaralé“ podsvícení, které pochopitelně – ve srovnání s LED – doprovází vyšší spotřeba, a 50 Hz není nic pro něj, ale mě u plochého televizoru této ceny a velikosti vadí jiné vlastnosti a už jsem si zvykl, že často souhra panelu a elektroniky znamená podstatně víc. Navíc tyto 50 Hz a CCFL automaticky neznamenají horší televizor, což se ukázalo i v tomto případě. Ušetřené zhruba 3000 Kč za podsvícení LED u obdobně vybaveného televizoru pak z mého úhlu pohledu znamenají ještě lepší kombinaci cena/výkon. A to je pro mě v drtivé většině případů to nejdůležitější.

V každém případě je opravdu dobře, že někteří výrobci myslí i na ty, kdo dají přednost výbavě před módně tenkým designem, či stylovým podstavcem a nevadí jim, že nebudou mít poslední obrazové vychytávky. Ty se ostatně v této kategorii ani neseženou…

Pokud tedy hledáte excelentně vybavený televizor s úhlopříčkou 102 cm za rozumnou cenu a s více než odpovídajícím obrazem a zvukem, tento mohu jen doporučit. Některé by mohl potěšit i subjektivně nadprůměrně citlivý DVB-T tuner.

Sony KDL-40CX520 tabulka

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– natáčitelný podstavec
– napájecí kabel (napevno přidělaný, dvoužilový)
– uživatelská příručka je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)

foto: autor a Sony

Znamená pro vás více výbava nebo druh podsvícení?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).