Hlavní navigace

Sněmovna bude zítra volit členy Rady ČT

5. 5. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
5. 5. 2009

Poslanci budou zítra odpoledne vybírat pět nových členů Rady České televize. Informuje o tom server Česká média. Na uvolněná místa v Rade ČT se nabízí několik desítek kandidátů, kromě jiných i bývalá moderátorka Televizních novin Eva Jurinová, analytik Vladimír Pikora nebo současní radní Jiří Voráč, Milan Badal, Dobromil Dvořák a Jan Prokeš, kterým se končí mandáty.

K TÉMATU: Do Rady ČT kandiduje 38 lidí, uvolní se pět míst

Patnáct kandidátů pro volbu sněmovny by měli volbou vybrat členové Volebního výboru sněmovny zítra dopoledne. Prvním nejdůležitějším úkolem nových členů rady bude volba nástupce generálního ředitele České televize Jiřího Janečka, kterému končí mandát 16. července.

BRAND24

ROZHOVOR: Jiří Baumruk: Za současného složení asi Rada ČT ředitele nezvolí

Členy rady volí poslanci na návrh společenských organizací, například občanských sdružení. Ani tento systém ale nezaručuje politickou nezávislost rad veřejnoprávních médií. Nominace na členy mohou podávat i účelově založená sdružení a konečné rozhodnutí ohledně volby je na politicích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).