Hlavní navigace

Slovenský rozhlas má další digitální licenci: pro SRo 9 - Rádio Junior

24. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
24. 3. 2010

Licenci pro třetí digitální stanici, Rádio Junior pro děti a mladé posluchače, získal v úterý veřejnoprávní Slovenský rozhlas. Podle rozhodnutí slovenské Rady pro vysílání a retransmisi půjde oficiálně o devátý okruh veřejnoprávního rozhlasu. SRo již provozuje digitální stanice Rádio Litera s dramatickou tvorbou a Rádio Klasika s vážnou hudbou, které lze naladit prostřednictvím satelitu, kabelové televize a na internetu.

K TÉMATU: Slovenský rozhlas spustí program pro děti

Rádio Junior zahájí zkušební vysílání 1. června prostřednictvím satelitní služby Skylink a na internetu. Program budou připravovat tři zaměstnanci odpovědní za dosavadní dva digitální kanály Slovenského rozhlasu a zpočátku půjde o pořady z archivu. Už v příštím roce by ale podle generální ředitelky Miloslavy Zemkové mělo Rádio Junior vysílat původní pohádky a vlastní vzdělávací pořady.

ČTĚTE TAKÉ: Digitální stanice Slovenského rozhlasu se probouzí k životu

BRAND24

Rádio Junior je ojedinělým projektem v celé Evropě, tvrdí o chystané digitální stanici Zemková. Kromě jiného i tím, že na něm budou moderovat rovněž děti. Slovenský rozhlas chce svoje digitální programy zařadit do připravovaného veřejnoprávního multiplexu Slovenské televize, podobně jako Český rozhlas šíří svoje programy v digitální síti České televize. Rozhlasová digitalizace je totiž na Slovensku v podobné situaci jako v Česku – bez strategie a jakýchkoli termínů.

Veřejnoprávní multiplex má na Slovensku začít vysílat 30. června letošního roku. Jeho startu ale musí předcházet vypnutí analogových vysílačů těch televizí, které využívají kmitočty přidělené digitální síti Slovenské televize. Komerční televize ale odebírání analogových frekvencí napadly u soudu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).