Hlavní navigace

Slovenský parlament odvolal šéfku RTVS Miloslavu Zemkovou. Opozice nehlasovala

26. 6. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pro odvolání bylo 82 z 85 přítomných poslanců vládní strany Směr – sociální demokracie. Zemkovou zvolil minulý parlament, v němž měla většinu pravice.

Veřejnoprávní rozhlas a televize na Slovensku (RTVS) je bez generální ředitelky. Miloslavu Zemkovou dnes po několikadenním bouřlivém projednávání odvolal parlament, v němž se však hlasování zúčastnili pouze poslanci vládní strany Směr – sociální demokracie. Pro odvolání zvedlo ruku 82 z 85 přítomných poslanců, opoziční zákonodárci jednací sál ještě před tajným hlasováním opustili (Směr má v parlamentu pohodlnou většinu), informoval zpravodajský server Sme.sk.

K TÉMATU: Generální ředitelce Rozhlasu a televize Slovenska hrozí odvolání

Oficiálním důvodem odvolání Zemkové mělo být zveřejnění výzvy na předložení nabídek na pronájem prostor pro mediální komplex veřejnoprávních médií, které Zemková učinila ještě předtím, než o tom informovala Radu RTVS. Podle šéfa parlamentního mediálního výboru Dušana Jarjabka z vládní strany Směr tak Zemková učinila krok ke vstupu do smluvního závazku, jehož plnění mělo přesáhnout sumu 100 tisíc eur, na což nemá ředitelka RTVS bez projednání s Radou RTVS právo.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Slovenská média spekulují o odchodu ředitelky RTVS Miloslavy Zemkové

Opoziční poslanci ale zveřejnění výzvy na podávání nabídek za krok ke smluvnímu závazku nepovažují a důvod k odvolání Zemkové byl podle nich pouze zástupný. Faktem je, že generálního ředitele RTVS volí a odvolává parlament a že Zemková se stala šéfkou veřejnoprávního rozhlasu a televize ještě za jeho minulého složení, kdy v něm převládali pravicoví poslanci, kteří jsou nyní v opozici. RTVS nyní dočasně povedou statutární zástupci Zemkové, než nového ředitele zvolí parlament.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).