Hlavní navigace

Slovensku chybí „multiplex 4“. CME už v DVB-T nové kanály spouštět nechce

29. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

CME se nelíbí, jaké ceny si na Slovensku za pozemské šíření účtuje telekomunikační operátor Towercom. Markíza chce v blízké době uvést novou stanici pouze na satelitu a v kabelu.

Společnost Central European Media Enterprises (CME), která působí se svými programy mimo jiné i v České republice, už nechce své nové kanály, jež hodlá uvést na trh u našich východních sousedů, spustit v rámci pozemního digitálního vysílání (DVB-T). Serveru Živé.sk to potvrdil PR manažer Markízy Lukáš Kočišek. Podle jeho slov je důvodem k tomuto kroku vysoká cena za šíření pozemní cestou u společnosti Towercom a nízký podíl domácností přijímajících DVB-T.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Šok pro německé diváky s DVB-T: RTL plánuje odchod z pozemního vysílání

Na Slovensku v současné době chybí digitální pozemní síť, která by byla vhodnou alternativu k dominantnímu postavení telekomunikačního operátora Towercom. Naši východní sousedé nemají žádný podobný multiplex, jako je například u nás ten od společnosti Digital Broadcasting. Na Slovensku fungují pouze jednotlivé lokální multiplexy, které jsou však na sobě nezávislé a většinou mají zanedbatelný výkon. Preferovat budeme kabelovou a satelitní distribuci, uvedl Kočišek.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Markíza Cinema, chystaný kanál slovenské Markízy, získala licenci pro DVB-T

Markíza Slovakia připravuje pro tamní diváky novou stanici s názvem Markíza Cinema. Její název se ale pochopitelně ještě může změnit. Stalo se tak i v případě předchozí stanice, které vznikala právě pod tímto označením, a nakonec se z ní stal program Dajto orientovaný na muže. Markíza Cinema získala pozemskou licenci na zasedání Rady pro vysílání a retransmisi (RVR) v polovině ledna. Server DigiZone.cz čtenáře nedávno upozornil na to, že podobná situace je i v Němesku, kde nad odchodem z DVB-T vážně uvažuje nejsilnější televizní skupina RTL.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).