Hlavní navigace

Slovensko se připravuje na spuštění placené pozemní televize, stejně jako Rakousko

29. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zatímco Rakousko se rozhodlo pro pozemní placenou televizi využít moderního standardu DVB-T2, Slováci signál budou šířit v původní normě DVB-T, avšak standardu MPEG-4.

Slovensko bude další sousední zemí, ve které bude v dohledné době spuštěné pozemní digitální vysílání (DVB-Tv kódované podobě. Vyplývá to z testů, které před několika dny zahájil telekomunikační operátor Towercom. Ve čtvrtém doposud neobsazeném multiplexu je už v tuto chvíli připraveno deset programových pozic, jejich obsah je však kryptován, a to včetně dat elektronického programového průvodce (EPG). Není tedy možné poznat, o které stanice půjde.

BLOG LUKÁŠE POLÁKA: Na Slovensku vše směřuje k zavedení pozemní placené televize

Diváci pozemního vysílání se mohou těšit na rozšíření programové nabídky dostupné přes běžnou anténu už v nejbližší době, uvedl pro server Živé.sk marketingový manažer Towercomu Michal Šuran a dodal: Technologické testy už probíhají na reálné programové nabídce. Signál čtvrtého multiplexu je zachytitelný i na území Moravy, jak potvrzují naši čtenáři v diskusním fóru, a to z česko-slovenského vysílače Velká Javorina. Ten využívá pro tuto síť kanál 23.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: DVB-T2 v Rakousku odstartuje už 15. dubna, dostupné bude pro 89 % obyvatel

Krok Towercomu ke zpoplatnění části pozemního digitálního vysílání, není překvapivý. Televizní diváci jeví na Slovensku o DVB-T minimální zájem, a operátor proto hledá jiné cesty, kterými by mohl zájem o tuto platformu částečně zrestartovat. Zpoplatnění nabídky pro něho bude znamenat pochopitelně přísun nových financí od předplatitelů. Na kódované pozemní vysílání se připravuje i sousední Rakousko, kde 15. dubna odstartuje částečně placená DVB-T2 nabídka simpliTV.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).