Hlavní navigace

Slovensko otevírá diskusi o lokálních DVB-T multiplexech

3. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
3. 3. 2010

Veřejnou diskusi k problematice lokálního zemského digitálního televizního vysílání otevřel slovenský Telekomunikační úřad. Připravujeme přidělování frekvencí pro místní multiplexy, které jsou určené pro lokální DVB-T vysílání, sdělil mluvčí úřadu Roman Vavro. Ještě předtím ale chce úřad zohlednit připomínky odborné veřejnosti.

K TÉMATU: Slovensko udělilo digitální licence: regionální televizi a celostátnímu rádiu

Diskuse probíhá na webu telekomunikačního úřadu zde. Úřad sám na začátek pokládá pět základních otázek: zda by se lokální digitální multiplexy měly spouštět až po zavedení řádného celoplošného digitálního vysílání, jaký počet lokálních multiplexů pro konkrétní region by byl ideální a zda jich má být více než jeden, zda se frekvence pro provozování lokálních multiplexů mají přidělovat výběrovým řízením a pokud ano, zda se pro toto řízení mají použít stejná kritéria jako pro výběr provozovatele celoplošných multiplexů.

ČTĚTE TAKÉ: Slovenská Moooby TV a dvě regionální televize získaly licenci pro DVB-T vysílání

BRAND24

Úřad chce také vědět, jaká další kritéria by měl pro výběrové řízení na provozovatele lokálních multiplexů použít. Zájemci mohou svoje příspěvky poslat do 8. dubna 2010 na adresu Telekomunikačního úřadu, dodal Vavro. Na veřejnou diskusi bude navazovat odborný seminář na téma místních multiplexů, který zorganizuje úřad po zpracování veřejné diskuse.

O obsah pro lokální digitální vysílání na Slovensku zřejmě nebude nouze. Slovenská Rada pro vysílání a retransmisi již přidělila licenci pro toto vysílání společnost RTV Prievidza pro stejnojmenný program, společnost Termosat z Rožňavy pro program INFOTEX-Rožňava, a firma NFC z Veľké Lomnice pro program 3V.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).