Hlavní navigace

Slovenské televize chtějí blokovat digitalizaci, zlobí se regulátor

29. 1. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
29. 1. 2008

Telekomunikační úřad Slovenské republiky (TÚSR) se ostře ohradil proti společnému memorandu stávajících analogových televizí v zemi. TÚSR pracuje – stejně jako jeho český protějšek – na Technickém plánu přechodu na digitální vysílání (TPP) a dokument je nyní v připomínkovém řízení. Slovenská televize (STV), Markíza, Joj i TA 3 včera ale vydaly prohlášení, ve kterém zmiňují tři problémy TPP a požadují jejich nápravu. TÚSR je obratem obvinil z snah proces digitalizace zablokovat.

Navzdory slovním deklaracím analogových vysilatelů o podpoře procesu digitalizace se (televize) ve skutečnosti svými neúměrnými požadavky snaží tento proces zablokovat, uvedl TÚSR na adresu televize veřejné služby i komerčních celoplošných stanic na Slovensku. Pokud by úřad akceptoval požadavky vysilatelů, znamenalo by to odsunutí procesu digitalizace do ztracena, uvedl mluvčí úřadu Roman Vavro.

O co televizím na Slovensku jde? Některé z požadavků budou českým čtenářům připadat nejspíš povědomé. Televize chtějí mít stanovené podmínky, které musí být splněné pro opuštění analogových frekvencí a které divákům zaručí možnost příjmu televizního signálu stanic, na které se může dívat už dnes. Pro sebe pak televize chtějí záruky před možnými ekonomickými riziky.

Další požadavky se týkají podmínek výběrového řízení na provozovatele prvního komerčního i veřejnoprávního multiplexu. U komerční sítě vysilatelé chtějí, aby její spuštění bylo nejen technicky možné, ale také ekonomicky rentabilní a vycházelo ze závěrů už dříve přijatých dokumentů. STV pak chce být s operátorem veřejnoprávního multiplexu postavená na rovnocennou úroveň a vědět, že bude schopná poskytovat veřejnou službu za ekonomicky přijatelných podmínek.

Podle televizí stát slíbil, že tři zmíněné sporné body před posunutím TPP do připomínkového řízení vyřeší. Na zasedání Legislativní komise Skupiny pro digitální vysílání ze 17. ledna 2008 jsme byli ujištění, že k vynechání dohodnutých kompromisů došlo omylem a že je TÚSR do textu TPP doplní v rámci probíhajícího připomínkového řízení, zmiňují zástupci analogových televizí. Dodávají také, že uvedené otázky nebylo možné vyřešit dvoustranným jednáním s úřadem. Proto televize předložily zásadní připomínky k TPP, které se je nutné řešit v tzv. rozporoveném řízení. To může celý proces schvalování TPP prodloužit.

Cílem současných analogových vysilatelů je především dopracovat předložený materiál tak, aby v konečné podobě vyhovoval potřebám slovenských diváků, zajistil nepřerušenou dostupnost signálu současných vysilatelů, respektoval zájmy vysilatelů a nevystavoval Slovenskou republiku riziku závažných právních následků v mezinárodním řízení, uvedli ve společném prohlášení ředitelé televizí. Možnými mezinárodními důsledky tak kupodivu hrozí i STV, tedy veřejnoprávní televize placená z koncesionářským poplatků slovenských diváků.

TÚSR stanicím vzkázal, že návrh předpokládá – až na výjimku kanálu 21 – spuštění zemského digitálního vysílání (DVB-T) pouze na volných frekvencích. Jejich spuštěním nemůže být tedy žádným negativním způsobem ohrožený současný rozsah územního pokrytí republiky signálem analogových vysilatelů, ba právě naopak, uvádí úřad. Na sporném 21. kanálu vysílá dnes na Slovensku především STV 2 a na menším území také STV 1, Markíza a Joj. TÚSR chce toto vysílání po televizích vypnout do konce roku, proti čemuž se už STV ohradila. Podle ní by tak zhruba 50 tisíc domácností přišlo o její signál bez náhrady v formě DVB-T.

Obavy ze ztráty privilegovaného postavení na mediálním a souvisejícím reklamním trhu zaručeného nedostatkem analogových frekvencí pro další televize jsou nejspíš silnější než výhody digitalizace a v konečném důsledku také zájem samotných televizních diváků, kterým se televize tak často a rády zaklínají, uvedl mluvčí TÚSR. Úřad kromě postoje STV nechápe příliš ani námitky ze strany Joj a TA3, kterým by se oběma digitalizací výrazně zlepšilo pokrytí.

BRAND24

Roman Vavro zvolil pro jednání slovenských televizí tvrdá slova: Požadavky směřující k tomu, aby soukromé televize určovaly, kde a kdy bude stát spouštět digitální vysílání, jaké podmínky má stát stanovit ve výběrovém řízení na poskytovatele digitální sítě, kdo má být členem výběrové komise a podobně jsou protizákonné a pro úřad principielně nepřijatelné. Podle TÚSR televize zkreslují realitu, když prohlašují, že jim stát slíbil vyřešení trojice sporných bodů zmíněných v úvodu textu. Jediným oprávněným státním orgánem pro tuto problematiku je totiž právě TÚSR a ten od začátku deklaroval, že zmíněné návrhy televizí jsou nepřijatelné.

Zdroj: Digimedia.sk

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).