Hlavní navigace

Slovenská Jednotka HD obnoví vysílání na satelitu Astra, přibude i Dvojka HD

23. 3. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Distribuce obou programů ve vysokém rozlišení, která bude zahájena na satelitu Astra 3B, už bude trvalá a nebude tedy mít charakter experimentu nebo pilotu.

Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) obnoví šíření svého kanálu Jednotka HD na satelitu Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně. Stát by se tak mělo už ve velmi blízké budoucnosti. Kromě tohoto programu se na družici objeví i Dvojka HD. Serveru Živé.sk to sdělil technický ředitel RTVS Andrej Doležal. Nová smlouva na distribuci signálu obou stanic má být zveřejněna v nejbližších dnech. Jednotka HD a Dvojka HD se tak na družici Astra 3B objeví v horizontu týdnů až měsíců. Experimentální vysílání prvního kanálu RTVS v HD bylo zahájeno loni 9. května, skončilo na začátku tohoto měsíce. Původně bylo přitom plánováno na pouhého čtvrt roku.

BRAND24

K TÉMATU: Slovenská televize ukončila satelitní vysílání v HD rozlišení

Distribuce obou programů ve vysokém rozlišení, která bude zahájena na satelitu Astra 3B, bude trvalá a nebude tedy mít charakter experimentu nebo pilotu. Zároveň bude sloužit jako vzkaz divákům, kteří stanice RTVS sledují na satelitu, aby si pořídili přijímače pro zpracování kanálů v HD rozlišení. Rozhlas a televize Slovenska chce vysílání v SD kvalitě ukončit krátce poté, co Česká televize. Ta přejde na satelitu z SD do HD rozlišení v polovině roku 2016, RTVS plánuje tento krok na prosinec téhož roku. Na kapacitě kterého operátora se programy objeví, zatím oznámeno nebylo. V nejbližších dnech o tom budeme se společností M7 jednat, doplnil Andrej Doležal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).