Hlavní navigace

Slováci se tento týden ukázali, v počtu programů už ale české DVB-T nedoženou

27. 4. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – K neobvyklému rozšíření v počtu tří televizních stanic došlo na Slovensku v rámci pozemního vysílání. Objevily se tu programy Dajto, Fooor a TA3.

Nové volně šířené programy ve slovenském DVB-T

V nabídce prvního slovenského digitálního multiplexu (DVB-T) se objevily nové tamní televize Dajto a Fooor. Server DigiZone.cz na to v diskusním fóru upozornili jeho čtenáři. Telekomunikační operátor Towercom tak splnil slib, který dal svým koncovým zákazníkům – divákům. Zájemci z České republiky mohou tyto programy pozemní cestou sledovat pouze na omezeném území Moravy, a to tam, kam zasahuje signál vysílače Velká Javorina. Signál prvního slovenského multiplexu je z této lokality šířen na kanálu 55.

Pro příjem programů postačí běžný set-top-box, případně starší televizor s digitálním tunerem. Obě stanice jsou šířeny v normě MPEG-2. Kromě kanálů Dajto a Fooor obsahuje první DVB-T multiplex také novou stanici Wau, kterou před několika dny spustil Joj Media House. Dalším programem, jenž zamířil krátce poté do DVB-T nabídky na Slovensku, byla zpravodajská televize TA3. Ta se stala součástí druhého multiplexu, kde jsou šířeny programy Markíza, Doma, Joj a Plus. Z vysílače Velká Javorina vysílá na kanálu 56.


Zdroj: TA3

Už i na Slovensku mají v pozemním vysílání zpravodajskou televizi

Lukáš Polák: Dajto, Fooor a TA3 už lze naladit i na našem území, ze slovenského DVB-T

V multiplexu 3 se objevily Active TV a TiP TV

Promo vysílání v celoplošném multiplexu 3 zahájila v pondělí v poledne nová televizní stanice Active TV, která se zaměřuje na přímou nabídku zboží a nabídne i informace a zábavu. Jde již o pátou celostátní televizi, která vysílá v třetí televizní síti. Za novou stanicí stojí někdejší ředitelka zaniklé Public TV Renata Pešková, která se v uplynulém roce pokoušela rozjet krajskou televizi Cézetko v Ústí nad Labem. Regionální projekt ale přišel o investora ještě předtím, než televize začala vysílat.

Nová televize Tip TV, která by měla odstartovat začátkem května, poskytne prostor podnikatelům a jejich produktům. Kanál bude fungovat prostřednictvím multiplexu 3, kde testuje od pátku, na webu a později počítá i s vlastním call centrem. Televize se chce otevřít velké početné skupině klientů, kteří neměli možnost se doposud na obrazovce prezentovat. Přesto, že půjde o teleshoppingový kanál, nemělo by jít prý o „hloupou“ televizi. Má jít o stanici, která bude vysílat komerční reportáže, které budou řazeny do ucelených, maximálně čtyřicetiminutových bloků.

Lukáš Polák: Active TV zahájila promo vysílání v multiplexu 3, ostrý start plánuje na 1. června

Lukáš Polák: Celoplošná televize TiP TV odstartuje začátkem května, odhalila podrobnosti

Lukáš Polák: V multiplexu 3 začala vysílat šestá celoplošná televize: pilotní provoz spustila TiP TV

Kanály z rodiny HBO a Cinemax budou brzo v HD

Čeští a slovenští diváci se po několika letech konečně dočkají HD verzí všech kanálů, které na našem trhu provozuje společnost HBO Česká republika. Podle informací serveru DigiZone.cz dala americká centrála konečně zelenou spuštění programů HBO 2 HD, HBO Comedy HD, Cinemax HD a Cinemax 2 HD. Stanice se však k zákazníkům nedostanou hned. Až bude jejich vysílání v distribučních uzlech dostupné, rozjedou se jednání s operátory. V tuto chvíli tedy nelze předjímat, a šlo by skutečně o spekulace, u kterých společností se tyto programy objeví nejdříve.

Spuštění HD verzí dalších stanic HBO je zákazníky českých a slovenských operátorů doslova vymodlené. Požadavky a tužby na tuto kvalitu se v podstatě na odborných diskusních fórech objevují dlouhodobě už několik let. Není se čemu divit. HD verze kanálu HBO odstartovala v Česku už před pěti lety, v dubnu 2008. HBO 2 HD, HBO Comedy HD, Cinemax HD a Cinemax 2 HD budou svým vysíláním odpovídat těmto stanicím v klasickém rozlišení. HBO nechce ale zapomínat ani na své další brandy. Dlouhodobě usiluje o to, aby už letos nabídlo u velkých operátorů svou videotéku HBO GO. Blíže o novinkách jsme psali zde.

Filmy už jsou na HBO HD dostupné i v originálním znění s titulky.
Autor: repro foto HBO HD

HBO HD dostane v horizontu měsíců další sourozence

Lukáš Polák: Do Česka míří nové kanály: HBO 2, HBO Comedy a Cinemaxy budou konečně v HD

Stručně

Do konce příštího měsíce by měl Radim Pařízek spustit nový digitální zemský multiplex (DVB-T), kterému Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přiřadil označení Regionální síť 7. Serveru DigiZone.cz to potvrdil sám Pařízek.

Lukáš Polák: Pařízkova Regionální síť 7 odstartuje příští měsíc, v Jihlavě už testuje

V Moravskoslezském kraji došlo k plánovanému přeladění multiplexu 4 z lokalit Ostrava - Lanová a Hlubočec – Hůrka. Oba vysílače přešly na definitivní kanál 45. Zároveň bylo ukončeno analogové vysílání v několika oblastech v Polsku. Tato skutečnost se přímo dotkla i diváků v Česku.

Lukáš Polák: Multiplex 4 na Ostravsku přeladil na nový kanál 45, Polsko opět vypíná analog

Telekomunikační operátor Towercom v pondělí prostřednictvím dceřiné služby Towerhome odhalil podrobnosti o připravované placené DVB-T službě Plustelka, která odstartuje 1. května. 

Lukáš Polák: Hlavní výhoda slovenské placené DVB-T služby Plustelka? Neplacené kanály

Jeden až dva nové volně šířené televizní kanály má ještě připraveny televize Nova. Podle generálního ředitele Jana Andruška však vyčkává s jejich startem na příznivější ekonomickou situaci a další vývoj menších televizních stanic na českém trhu.

Jan Potůček: Nova má v záloze ještě jeden až dva volně šířené kanály. A spoustu placených

Novým moderátorem Zpráv FTV Prima se stane někdejší dlouholetý moderátor Televizních novin na Nově Karel Voříšek. Ve čtvrtek v poledne podepsal smlouvu s FTV Primou.

Jan Potůček: Karel Voříšek nastupuje na Primu, bude moderovat Zprávy FTV Prima

BRAND24

Prima family už dále nebude ve vysílání tolerovat silně podprůměrné výsledky zábavné talk show Nikdo není dokonalý a od příštího týdne ji definitivně stáhne ze svého vysílání.

Lukáš Polák: Prima family stahuje pořad Nikdo není dokonalý, Polívku na víně přesune na úterý

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je)?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).