Hlavní navigace

Sledujete zpravodajský kanál CNN ze satelitu Astra? Budete muset přeladit

23. 1. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

CNN ve verzi, kterou můžeme sledovat i v České republice, poměrně dlouhou dobu váhala s přechodem na širokoúhlý formát. K tomuto kroku přistoupila až začátkem roku 2013.

Americká zpravodajská televize CNN ve verzi pro mezinárodní trh začala vysílat prostřednictvím satelitní pozice 19,2 stupně východně na novém kmitočtu. Pokud jste tedy doposud sledovali tento program na jeho původní frekvenci, místo klasického vysílání zde vidíte pouze černou obrazovku s bílým písmem, která upozorňuje na nutnost zadání nových parametrů. V obou případech byla zpravodajská televize šířena prostřednictvím družice Astra 1M. Použitý satelit pro distribuci ani zásah programu se tak nemění. O něco se zvýšilo i rozlišení stanice. Místo původních 528×576 obrazových bodů je nově nasazeno 544×576 pixelů.

Ukázka z vysílání zpravodajského kanálu CNN v jeho mezinárodní verzi
Autor: repro foto CNN International

Ukázka z vysílání zpravodajského kanálu CNN v jeho mezinárodní verzi

ČTĚTE TAKÉ: Zpravodajský kanál CNN už vysílá v Evropě v HD rozlišení, na satelitu zatím chybí

BRAND24

CNN ve verzi, kterou můžeme sledovat v České republice i na Slovensku, poměrně dlouhou dobu váhala s přechodem na širokoúhlý formát. K tomuto kroku přistoupila až začátkem roku 2013. Ve stejnou dobu pak začala v Evropě distribuovat stejný program i ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Většina diváků se však k této verzi stanice nedostane. Program CNN HD je dostupný například v sousedním Německu v nabídkách některých kabelovýchIPTV služeb. Na satelitu tato stanice chybí, ale je možné, že do budoucna ji některá služba tohoto typu do svého portfolia kanálů zařadí. Zpravodajský kanál CNN patří společnosti Turner Broadcasting System. Tu vlastní stejně jako HBO gigant Time Warner.

Parametry příjmu: satelit Astra 1M (19,2 stupně východně), 11627/V, SR 22000, FEC 5/6, norma DVB-S, kódování žádné (FTA)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).