Hlavní navigace

Sledujeme legálně placenou satelitní televizi ze zahraničí: Balíček HD+

21. 1. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Satelitní pozice 19,2 stupňů východně byla donedávna známa tuzemským divákům především ze dvou důvodů - své programy zde šířila satelitní služba UPC Direct a bylo zde možné najít řadu německých nekódovaných stanic. To už ale úplně neplatí. Některé z nich začaly postupně od konce roku 2009 vysílat ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) a od počátku byly tyto jejich verze kódované. Satelitní operátor SES Astra se na tom s jejich zástupci domluvil a vytvořil kontroverzní službu označovanou jako HD+. Právě o ní bude řeč v dnešním díle o předplatném zahraničních služeb z družice.

O německé satelitní službě HD+

Za satelitní službou, nebo možná lépe řečeno balíčkem programů HD+, stojí německá společnost HD PLUS GmbH, která je dceřinou firmou operátora SES Astra. Tím se zároveň stala tato platforma na tamním trhu poměrně kontroverzní, protože uzavřela smlouvu na distribuci stanic ve vysokém rozlišení (HDTV), které jsou v běžné kvalitě obrazu vysílány prostřednictvím pozice 19,2 stupně východně nekódovaně. Služba funguje v Německu poměrně krátkou dobu – od listopadu roku 2009. Oficiálně jsou karty prodávány pouze u našich západních sousedů, ovšem praxe je taková, že se vyváží minimálně do okolních států včetně České republiky. Tato služba přišla jako jedna z prvních (ne-li vůbec jako první) s rozhraním CI+, která oproti běžnému Common Interface (CI) přináší řadu vylepšení, která přinášejí řadu výhod především pro samotné vysílatele. Řeč o nich bude ještě později. Jako hlavní výhoda je především komunikováno vyšší zabezpečení. Služba získala podle nedávného vyjádření společnosti SES Astra za rok provozu zhruba milion a půl zákazníků.

Jak se liší HD+ od ostatních placených služeb

Balíček HD+ je sice placenou službou, od svých konkurentů se však liší. Poplatek se totiž platí jednorázově, a to jednou za rok. Nemůžete si vybrat, zda si chcete službu vybrat pouze na měsíc, dva měsíce nebo půl roku. Pokud byste si službu objednávali přes oficiální e-shop, což nedoporučujeme (modul s kartou se zde totiž prodává skoro za 100 eur), máte na výběr ze tří produktů – karty, prodloužení předplatného a modulu s kartou. HD+ má pouze jeden jediný balíček, kterým jsou právě vybrané komerční programy ve vysokém rozlišení obrazu. Žádnou nástavbu například v podobě služeb tipu TOTAL, Multi nebo Direct+ zde nehledejte.

Sixx HD - Foto: © sixx / Norman Konrad

Německý kanál Sixx zahájil HD vysílání v balíčku HD+ loni v prosinci. (Foto: Norman Konrad, Sixx)

Programy, které je možné v balíčku najít

Nabídka balíčku HD+ už je v současné době poměrně slušná. Naleznete zde osm německých komerčních stanic ve vysokém rozlišení. Jedná se o programy RTL Group a ProSiebenSat.1­. Službě daly základ v listopadu 2009 programy RTL a VOX a od ledna pak také Sat.1, ProSieben a Kabel eins. K nim se přidal Sport 1 v listopadu 2010 a RTL 2 a Sixx o měsíc později. Pokud vás zajímá, které pořady byste si neměli nechat ujít, pak je pro vás připravena na webu http://www.hd-plus.de/ sekce Highlights na adrese: http://www.hd-plus.de/#/hig­hlights. Prezentace je udělaná velice atraktivně, takže jakmile stránky navštívíte, budete mít okamžitě velké nutkání si službu pořídit. Inu, marketing mají v Astře zvládnutý na jedničku s hvězdičkou. Programy, které v nabídce jsou, je možné přirovnat například k našim stanicím Nova nebo Prima, tedy s výjimkou Sportu 1. Jde o plnoformátové kanály, které nabízejí zájemcům domácí a zahraniční produkci, především pak tu americkou (blockbustery, seriály). Provozovatel služby myslí i na to, pokud si chcete dát připomínku například do elektronického kalendáře. K tomuto účelu je zde přímo ikonka Termin Merken.

BRAND24

Služba má bohužel omezení. Její provozovatel může blokovat například nahrávání

Jak již bylo řečeno o několik odstavců výše, služba pracuje s rozhraním CI+. Provozovatelé různých platforem rádi upozorňují na to, že přináší především větší možnosti v oblasti zabezpečení. Už méně však mluví o tom (respektive o tom nemluví raději vůbec), že také budou moci omezovat například nahrávání, převíjení reklam a podobně. Právě služba HD+ je toho ukázkovým příkladem. Zákazníci předpokládají, že „plus“ je něco navíc – technicky lepší a tak dále, ovšem v tomto případě je to rozhodně jedno velké „mínus“ pro uživatele, který o tom však na počátku vůbec neví, uvedl nedávno pro DigiZone.cz Petr Žďárský ze společnosti Mascom. Jedna z hlášek, se kterou se může například zájemce při pořizování záznamu setkat, je: Diese Sendung kann nicht aufgezeichnet werden!. V tomto případě máte bohužel smůlu a nahrávku si neuděláte. Ti, kteří si přetáčejí reklamy, jistě neuvítají oznámení: Zugriff verboten! Vorwartsspulen nicht möglich!. Provozovatel vám jinými slovy oznamuje, že zrychlené přehrávání není možné. A ještě jedna zajímavá hláška: Diese Sendung kann nicht weiter wiedergegeben werden. Zeitlimit erreicht! V tomto případě si pořad nenahrajete, protože jste překročili časový limit.

HD+ - modul a karta

Co si vlastně objednat

Pokud jste novými zájemci o službu HD+, kromě karty budete potřebovat také modul. Na oficiálním e-shopu na adrese https://www.hd-plus.de/#/web-shop se tento „komplet“ prodává za 99 eur, což je zbytečně vysoká částka. V přepočtu je to nějakých dva a půl tisíce korun. V ceně je pak roční předplatné. Tento modul s kartou je však možné i najít v některých českých obchodech. Příkladem může být brněnská společnost OlmiSat. Produkt je možné objednat přímo na adrese: http://shop.ol­mi.cz/zbozi/1967-pristupova-karta-hd. Pokud však už máte kartu s modulem delší dobu, nezbude vám po roce nic jiného, než se obrátit na e-shop poskytovatele služby. Na adrese: https://www.hd-plus.de/#/web-shop/renewal je možné zařídit její prodloužení na dobu jednoho roku, a to zcela jednoduše. Do čtyř nabídnutých políček zadáte celkem dvanáct číslic, poté už stačí transakci pouze potvrdit. Sledování služby je pak velice jednoduché. Kromě karty a modulu potřebujete už jen satelitní HDTV box a parabolickou anténu, která bude natočena na pozici 19,2 stupně východně. To je v podstatě vše. Některé set-top-boxy by si mohly s kartou díky neoficiálnímu firmwaru poradit i bez modulu. Jedním takovým příkladem je například Vantage. Ten ovšem potřebuje speciální firmware označený znaménkem +.

Jak to je s legálností využívání této služby v České republice?

Služba, o které se v tomto článku píše, byla pořízena z oficiálního internetového obchodu v České republice, proto ji lze považovat za legální. Server DigiZone.cz odmítá jakékoliv nelegální sledování zahraniční placené televize, a to ať už formou takzvaného sdílení karet (sharingu) nebo softwarové emulace.

Objednáte si tuto službu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).