Hlavní navigace

Skylink omezil systém CryptoWorks na minimum, jeho existence se blíží ke konci

2. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Odpojení kódovacího systému CryptoWorks přineslo operátorovi i vedlejší pozitivní efekt – vypořádání se s nelegálním příjmem prostřednictvím softwarové emulace u některých stanic.

Provozovatel satelitní služby Skylink, lucemburská společnost M7 Group, přistoupila v pondělí k odpojení zastaralého kódovacího systému CryptoWorks u dalších stanic. Znamená to, že v současné době už je toto kryptování zapojené pouze u veřejnoprávních kanálů, a to jak z České republiky, tak i ze Slovenska. Řeč je pochopitelně o satelitní pozici 23,5 stupňů východně. V současné době zůstává kódování CryptoWorks aktivní u stanic ČT 1, ČT 2, ČT Sport, Jednotka (RTVS 1) a Dvojka (RTVS 2). O termínu, kdy dojde k úplnému odpojení starého kódování u lucemburské firmy, zatím není rozhodnuto.

BRAND24

K TÉMATU: Skylink odpojil od systému CryptoWorks další kanály, příliš už jich „pirátům“ nezbývá

Zákazníků, kteří si kódovací karty doposud nevyměnili, už je naprosté minimum. Proto, aby mohli své oblíbené programy nadále sledovat, je ale nutné vlastnit novou dekódovací kartu. Tu mohou získat přímo od provozovatele satelitní služby. Odpojení kódování CryptoWorks navíc znamená i vedlejší efekt, který však pro M7 Group už v tuto chvíli není prioritou – ukončení neautorizovaného příjmu nabídky prostřednictvím takzvané softwarové emulace označované jako EMU. Tak funguje na principu, kdy si majitel boxu s neoficiálním firmwarem stáhne do přijímače soubor, který simuluje právě dekódovací kartu CryptoWorks.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).