Hlavní navigace

Satelitní Skylink je za miliardu korun na prodej. Co to znamená?

16. 7. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Pro zákazníky to může znamenat hodně, nebo také vůbec nic. V pátek přišel ekonomický deník E15 s informací, kterou je možné v oblasti digitální televize hodnotit jako zprávu roku - satelitní televize Skylink je na prodej. V případě, že by ho koupila společnost M7 Group, vlastník CS Linku, bude to znamenat výrazné posílení její pozice na českém trhu, učiní-li tak T-Mobile, nestane se vůbec nic, kromě toho, že se Skylink může přejmenovat. Nebo se objeví úplně jiný zájemce? Nechme se překvapit.

Kdo koupí satelitní službu Skylink?

Po druhé největší české satelitní službě CS Link se chystá změnit majitele i tuzemská satelitní jednička Skylink. Podle ekonomického deníku E15, jemuž to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje, obchod organizuje banka Rothschild, přičemž česká a slovenská odnož Skylinku se prodává zvlášť. Český Skylink provozuje společnost TradeTec, slovenskou pak firma Skylink, která patří společnosti Towercom, provozovateli všech tří slovenských celoplošných sítí pro zemskou digitální televizi. Hodnota obou Skylinků se odhaduje na jednu miliardu korun. Majitelé televize, finanční skupina J&T, dospěli k názoru, že je nyní vhodná doba k prodeji a že za svou investici právě teď dostanou maximální cenu, konstatoval E15. Banka Rothschild již vypsala první kolo pro podávání nabídek. Nabídky byly podány, zájem projevily především telekomunikační firmy – jak české, tak i společnosti, které se k nám teprve chystají vstoupit, citoval E15 zdroj, který si nepřál být jmenován. Deník dále uvádí, že jedním ze zájemců je telekomunikační společnost T-Mobile, pro niž Skylink zajišťuje její satelitní službu T-Mobile televize. Firma to ale odmítla komentovat.

Jan Potůček: Satelitní Skylink je na prodej. Podle deníku E15 za jednu miliardu korun

Česká televize už bude vysílat reklamu pouze na ČT 2 a ČT 4

Reklama ve vysílání prvního programu České televize, zpravodajské ČT 24 a na všech webech veřejnoprávní televize definitivně skončí k 11. listopadu letošního roku. Ve středu o tom v třetím a závěrečném čtení senátní novely zákona o ČT rozhodli poslanci. Kavčí hory zároveň přijdou o možnost vysílat teleshopping a sponzorské vzkazy. Podle obchodního ředitele ČT Roberta Kvapila tak ČT přijde až o 180 milionů korun ročně, které si vydělala vlastní obchodní činností. Poslanci podle očekávání zachovali reklamu na programech ČT 2 a ČT 4. Výnosy z prodeje reklamních časů na Dvojce půjdou do státního Fondu kultury, spravovaného ministerstvem kultury, a ze Čtyřky na výrobu sportovních pořadů a nákup vysílacích práv pro sportovní přenosy na České televizi. Sněmovna zároveň zákonem zavázala komerční televize Nova, Prima a Barrandov k odvádění dvouprocentního podílu z ročních reklamních výnosů do Státního fondu na podporu kinematografie.

Jan Potůček: Poslanci definitivně odhlasovali konec reklamy na ČT 1, ČT 24 a webu ČT

ČT 2 Piktogram na vysílači Ještěd

Reklama kromě Čtyřky pouze na Dvojce? Rozpačitý je z toho i Karel Šíp. (Zdroj: Česká televize)

Polský multiplex 2 se rozšířil do dalších lokalit. Zachytitelný je i v Česku

V uplynulých dnech proběhlo a v následujících několika dnech ještě proběhne v Polsku významné rozšíření digitálního signálu tamního terestrického multiplexu 2. Zbystřit by proto měli všichni televizní diváci, kteří žijí v příhraničí s našimi severními sousedy. Několik lokalit, z nichž se začne v Polsku vysílat, totiž pokryje alespoň částečně i území České republiky a Slovenska. Už v minulých dnech se mohli diváci pokusit zachytit signál z lokality Klodzko – Czarna Gora a také z Opole nebo Zakopaneho. Zájemci tu budou moci nově naladit stanice Polsat, TVN, TVN 7, TV Puls, TV4, TV6 a Polsat Sport News. Stejně jako v České republice i v Polsku je multiplex 2 plně pod kontrolou komerčních stanic. Zatímco v tuzemsku jsou jeho provozovatelem České Radiokomunikace, u našich severních sousedů je to jeho tamní obdoba – Emitel. Ten má v podstatě na trhu terestrické televize dominantní postavení. Bude pro veřejnoprávní televizi zajišťovat i chod sítě 3 a počítá se s ním i jako s operátorem multiplexu 1, ve kterém budou programy Telewizje Polska (TVP) a komerční subjekty U-TV, Eska TV, ATM Rozrywka a Polo TV, jež nahradí původně plánovaný filmový kanál Kino Polska Nostalgia.

Lukáš Polák: Polský multiplex 2 výrazně rozšiřuje pokrytí. Bude ho možné zachytit i u nás
Lukáš Polák: Polsko testuje DVB-T multiplex 2 z Klodzka. Signál lze zachytit i v ČR

Klodzko - multiplex 2 - červenec 2011
Východočechům udělalo radost spuštění DVB-T zejména z lokality Klodzko – Czarna Góra. (Zdroj: mapavysilacu.cz)

Stručně

Velký firemní „úklid“ nastal v televizi Nova. Společnost CET 21, která je držitelem vysílací licence Novy a jejích tematických kanálů, postupně pohltí další dceřiné společnosti, které vyvíjejí aktivity na internetu. Jde o tiskovou agenturu Mediafax, firmy Jyxo (provozuje stejnojmenný internetový vyhledávač) a Internet Blog (provozovatel blogovací služby Blog.cz).

Jan Potůček: TV Nova slučuje sesterské firmy s mateřskou CET 21, včetně Mediafaxu

Lokální multiplex společnosti TV Gimi, který je šířen z lokality České Budějovice – Včelná, obsahuje kromě programů TV Gimi, Óčko a TV Noe dočasné od 1.7. také motoristický kanál Sport 5. Server Parabola.cz na to upozornil čtenář s přezdívkou Mirasat, webu DigiZone.cz potvrdil tuto skutečnost ředitel stanice Jiří Hojgr. Vysílání má sloužit k propagačním účelům a potrvá do konce srpna.

Lukáš Polák: Sport 5 vysílá dočasně v Českých Budějovicích terestricky

Nejen výrazné omezení reklamy ve vysílání České televize, ale také jasnější definici, za které rozhlasové a televizní přijímače by měli lidé platit koncesionářské poplatky, schválili ve středu poslanci. Napříště by se tak nemělo stávat, že by ČT nebo advokátní kancelář najatá Kavčími horami vymáhala platbu poplatků za nefunkční televizor, který plní roli dekorace.

Jan Potůček: Za nefunkční televizor nebo rádio se už nebude muset platit poplatek

Panasonic 2011 - 3D LED televizor L37DT30

Nový televizor se jistě hodí (viz obrázek), ale co s tím starým – nefunkčním? (Zdroj: Panasonic)

Slovenský telekomunikační operátor Towercom, tamní obdoba Českých Radiokomunikací, přistoupí v následujících dnech ke zvýšení výkonu některých terestrických vysílačů, které k cílovým zákazníkům – divákům – šíří digitální multiplex 2. Ten stejně jako v České republice nebo v Polsku nabízí komerční programy. Na Slovensku to jsou konkrétně TV JOJ, JOJ Plus, Markíza a TV Doma.

Lukáš Polák: Towercom zvýší výkony některých vysílačů multiplexu 2 na Slovensku

Ve věku 54 let zemřel 7. července v motolské nemocnici spolupracovník serveru DigiZone.cz Michal Hoftich. Ten sice pro náš web nikdy nenapsal žádný text v podobě aktuality nebo článku, ovšem pravidelně posílal tipy do redakční e-mailové schránky, byl na blízku redaktorům a radil čtenářům a diskutujícím, kteří se ptali ať už pod články nebo aktualitami, případně přímo na fóru.

Lukáš Polák: Zemřel spolupracovník DigiZone.cz Michal Hoftich

BRAND24

Maďarské hudební kanály Music Plus, Best of Music a Rock TV přešly od začátku července na moderní širokoúhlý formát 16:9. Všechny tři jsou součástí nabídky tamní služby Hello HD na satelitu Eurobird 9, avšak jejich signál není kódován, bez problémů ho tedy mohou přijímat a sledovat také diváci v České republice a na Slovensku bez nutnosti využití dekódovací karty.

Lukáš Polák: Nekódované kanály Music Plus, Best of Music a Rock TV ve formátu 16:9

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).