Hlavní navigace

Ladislav Skopal: Novela vysílacího zákona očistí Primu od regionů

8. 11. 2005
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
8. 11. 2005

Novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která řeší přechod na pozemní digitální vysílání, nepočítá se sdílením kmitočtů televize Prima a regionálních televizí. V analýze, kterou zveřejnil server Česká média, to napsal autor novely, sociálnědemokra­tický poslanec Ladislav Skopal. Se sdílením digitálního vysílání regionů s vysíláním TV Prima (jako je tomu v případě vysílání analogového) zákon nepočítá. Nevylučuje však možnost, že se regiony v budoucnu dohodnou třeba právě s Primou (a nebo také s kýmkoli jiným), aby pro ně vytvářela společný centrální program, uvedl Skopal.

BRAND24

Regiony, které sdílí analogové kmitočty s Primou, podle poslance nebudou moci v přechodném období do konce roku 2007 vysílat digitálně, protože to technicky není možné. Analogové vysílání v rozsahu jejich stávajícího souboru technických parametrů však není touto novelou nikterak dotčeno. Budoucí územní pokrytí jejich digitálního vysílání však chce Český telekomunikační úřad sestavit tak, aby s maximální možnou přesností kopírovalo hranice samosprávných územních celků (krajů), dodal Ladislav Skopal. Vysílací síť pro budoucí digitální regionální vysílání by měla být podle poslance první, která bude připravena ke spuštění při přechodu na definitivní multiplexy. Bude to také zakotveno v Technickém plánu přechodu, slibuje Skopal.

Předpokládá se rovněž, že provozovatelé regionálního vysílání budou moci vysílat v regionu jak samostatně, tak v případě zájmu i sdílený společný centrální program. Bude záležet jenom na nich, zda o přípravu a výrobu takového programu požádají některého z provozovatelů, který už má licenci na celoplošné vysílání, nebo zda si takového provozovatele vyberou mezi sebou, nebo zda vytvoří další subjekt, jenž by o celoplošnou licenci k centrálnímu programu pro regiony požádal. V takovém případě Rada pro rozhlasové a televizní vysílání žádosti přednostně vyhoví, dodal autor „digitální“ novely vysílacího zákona.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).