Hlavní navigace

Škola sebeovládání s nováckou Ulicí

1. 3. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Když jsem se díval na jednu epizodu primáckého seriálu “Cesty domů”, domníval jsem se, že mě už nic otřesnějšího nečeká. Krutě jsem se pletl, protože jsem následně zhlédl jeden z dílů seriálu Ulice.

Předpokládám, že je úplně jedno, na který díl této zhůvěřilosti se člověk dívá. Pro přesnost uvedu, že šlo o díl 2765. Jako režisér byl podepsán Dušan Klein. To je režisér, který býval velmi šikovný, pokud jde o detektivky nebo příběhy o “básnících”. Jenže čas postupuje a všichni stárneme.

Před kamerou se doslova plazili unavení herci, kteří nějak odříkávali své “dialogy všedního dne”, tedy první, co scénáristy napadlo, nebo i něco z toho, co zaslechli na scénáristické poradě či v hospůdce “Na růžku”. Nebo jinde. Ono je to jedno. Prostě, herci odmluvili první, co jim slina scénáristů na jazyk přinesla. Jistěže to doplňovali – tak nějak – tím, co patří do jejich osobní mluvy. Např. slovo „jako“ se opakuje zvláště u mladých herců velmi často. Odmluvili si to a na kontě jim přistály další korunky za zcela zbytečnou a pro ně trapnou a ponižující práci.

Postavy se od sebe nijak neodlišují, nemají žádná specifika, vlastní rysy, mimo těch proplánových. Hlavně ti mladí herci jsou všichni úplně totožní, bez nápadu, bez vzrušení, s frázemi, které používají dnešní mladí lidé.

Prolínají se tu tři příběhy, samozřejmě je tu něco navíc o dětech. Nyklová udělá z Růži brigádnici a nechápe, že Růža nechápe, že je to pro její dobro a že se dokola vzteká a šlape v tom jako v… porcelánu. Anča se snaží uklidnit situaci, ale marně. Růža je “ošklivá” skoro na každého a všem vyčítá svůj nešťastný osud. Frantovi s Bedřichem se rozpadá kapela. Eddie vyhoří a zůstane u Adriany. Hasičům se přizná, že požár asi způsobil on, a tak ho čekají patálie s pojišťovnou. A Peter? Ten se uzdraví a chystá se do lázní. Provalí se na něj, že nebyl řádným pacientem a kdo ví, jak to dopadne s Alicí?

V seriálu hrají někteří velmi kvalitní herci. V čele s Hanou Maciuchovou. V tomto díle jí sekundovali např. E. Horváth, L. Krbová, A Jastraban, Z. Hadrbolcová, J. Obermaierová a další. Žijeme prostě v době, kdy se i dobří herci musejí živit hraním v mizerných “mydlinkových operách”… I když tohle už snad není ani mydlinková opera. Je to absolutní koncentrát nudy. Všednosti všednější, nežli je práce u továrního pásu.

Žijeme v době, kdy se spousta slušných, vzdělaných a šikovných lidí musí živit výrobou “pitomostí”, chtějí-li přežít a mít hezký a spokojený domov. Jenomže ta špatná práce má vliv na duše a mozky těch, kteří ji provádějí, i těch, kteří ji absorbují. A celá společnost tak “vesele” pospíchá do hájíčku zeleného, nechci-li použít ostřejšího příměru…

V televizním filmu Antonína Moskalyka “Větrná setba” říká profesor svým studentům (citace nebude úplně přesná, ale vystihuje podstatu): “Máme vládu idiotů pro idioty.” Pan Adamíra, který roli hrál, to řekl tak emočně silně, s takovým zaujetím, že každý musel pochopit, že mluví o tehdy současné komunistické vládě.

BRAND24

Když se tak dívám na to, kdo dnes vládne, řídí podniky – včetně televizí, kdo rozhoduje o tom, kam se bude ubírat náš stát, stejně jako naše televizní a filmová tvorba, chce se mi tu Adamírovu větu opakovat. Ne, přál bych si, abych ji říkat nemusel. Ale bohužel mi nic jiného nezbývá.

Syn Miriam Peterovi a své matce v jedné scéně vysvětlí, že pobyt ve vězení, to je “škola sebeovládání”. Nevím, jakou má Ulice sledovanost, ale obávám se, že obrovskou. Jinak by něco tak strašného Nova nenatáčela a nevysílala. Pro toho, kdo ještě není šíleným, zhlouplým fanouškem televizních seriálů z české produkce, znamená vydržet u jednoho dílu seriálu Ulice opravdu “školu sebeovládání”.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).