Hlavní navigace

Sharp Aquos 32DH57EVBK: ostrý obraz, výborné převzorkování

23. 9. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
RECENZE - Tentokráte jsme v testovaných televizorech sáhli po běžnější provenienci v nižší cenové relaci (12.990 Kč za 81 cm), avšak to s sebou automaticky nenese nezajímavé vlastnosti. Sharp Aquos 32DH57EVBK se například rád pochlubí svým „zeleným“ přístupem a ten je znát už jenom zabudováním tlačítka „Eco“ do dálkového ovladače. Nechybí ale ani tlačítko úplného vypnutí, které spolu s dalšími najdete na boku.

Tenhle televizor není žádný drobeček. Bytelný přijímač je hluboký plných 124 mm a dojem podtrhuje širokým rámem zvláště ve spodní části, který můžete mít v barvě černě lakovaného piana nebo temně stříbrné. Bytelně působí i dálkový ovladač, což je naopak příjemné, a stojan, který čtyřmi šrouby přiděláte ke kovovému odlitku vyčnívajícímu z LCD panelu. I to představuje trochu jiný přístup, protože televizory těchto rozměrů většinou přicházejí smontované.

Sharp Aquos 32DH57EVBK

Televizor je od pohledu robustní a nejinak je tomu při pohledu z boku. Jeho hloubka je 124 mm, s podstavcem pak 235.

Sharp Aquos 32DH57EVBK - setřídění kanálů

Setřídění kanálů po jejich naladění provádíte záměnou jednoho za druhý, přičemž oba je třeba vybrat tlačítkem OK. Nápověda na obrazovce vám v tomto okamžiku příliš nepomůže.

Instalace automaticky podobojí

Ladění analogové i digitální DVB-T části se provádí najednou. Je důkladné, a tak trvá dlouho. Po něm se volba automaticky zakóduje a pokud ji chcete znovu využít, musíte „nacvakat“ PIN.

Pro seřazení kanálů je třeba opět vstoupit do menu a najít v něm poněkud nejasně pojmenovanou volbu „Nastavení programu“. Třídění se provádí pouze záměnou kanálů, na což je třeba nejprve přijít, protože nápověda na obrazovce a papírová příručka v tomto okamžiku příliš nefungují. Televizor nicméně způsobně po automatickém naladění vše setřídí tak, že nejprve zařadí televizní a teprve poté rozhlasové kanály.

Sharp Aquos 32DH57EVBK - DO

Dálkový ovladač nabízí tlačítko „Eco“ regulující šetření energie ve třech krocích. „i+“ nabídne obvyklou informaci o právě vysílaném pořadu a „AV mode“ zase třeba přepnutí do filmového režimu.

Menu s drobnými znaky

Pro našince s více dioptriemi tato televize opravdu není. Znaky v menu jsou totiž dosti malé (viz fotografie různých částí menu) a měl jsem s nimi problémy, i když jsem televizor sledoval z doslova několika metrů.

Ovládání menu je jednoduché a obstarává ho obvyklá kombinace šipkových kláves a OK. Atypické je, že pokud chcete volbu změnit, musíte na ní ještě jednou stlačit OK.

Dálkový ovladač má rozumné uspořádání, i když šipkové klávesy nefungují pro řízení hlasitosti či změnu kanálu. Pozor si dejte na tlačítko přepnutí kanálů, které je hodně citlivé, takže jsem občas přeskočil o dva kanály. Je tu i zmiňované tlačítko „Eco“, kterým můžete ovlivnit spotřebu přístroje ve třech režimech, včetně úplného vypnutí úspory energie. Co naopak zcela chybí, je tlačítko přepnutí mezi analogovým a digitálním tunerem. To se dělá pouze tak, že přepnete na volbu 901, od které se umísťují analogové stanice. V praxi to tolik nevadí, protože pokud televizor vůbec DVB-T nenajde, měl by analogové stanice umístit na volbu číslo 1, což jsem ovšem nemohl v praxi vyzkoušet.

Příjemná je možnost zmrazení obrazu, kterou často nenajdete ani u podstatně dražších přístrojů. Pokud jde o lokalizaci, ta je většinou provedena dobře, „jiný“ jazyk tu a tam vidíte třeba v EPG, když čekáte na stažení seznamu pořadů.

Sharp Aquos 32DH57EVBK - EPG

EPG je sice osmidenní, ale ukazuje náhled pouze pro jednu stanici, což je dobře vidět na obrázku vlevo. Výborné jsou ale informace o právě vysílaných pořadech zobrazující se pro všechny stanice, které získáte po stlačení OK (foto vpravo). Škoda, že v náhledu chybí názvy pořadů následujících. Místa je na obrazovce dost.

Atypické EPG

Pokud přepnete kanál, objeví se vám v levém horním rohu informace o právě vysílaném pořadu. Zajímavé je, že se například u ČT 1 pravidelně ukazovalo to, co běželo na Nově (nastavena na volbu 3) a u ČT 2 zase to, co šlo na „pětce“ – na TV Barrandov. Opačně už bylo vše v pořádku, takže o prostou záměnu nešlo a správně se pořady zobrazovaly i po vstupu do EPG. To je osmidenní a vysloveně atypické (viz foto vlevo). Má jeden náhled, ve kterém se pro právě zvolenou stanici zobrazí pořady pouze dopředu (zpětně pro aktuální den vylistovat nejdou) a i když zvuk stále běží, obraz se vypne. Nevýhodou je také to, že se změnou kanálu v EPG jste na něj přímo přepnuti.

Výborný je zkrácený přehled na tlačítku OK (viz foto vpravo). Tady se objeví seznam dvanácti kanálů a vedle nich i právě vysílaný pořad. Ovšem to, co se bude vysílat následovně, se nikde najednou nedozvíte. V EPG má tento model zjevně co dohánět.

Rozhraní a tunery, vše solidní

Vybavení rozhraními je v rámci cenové relace na opravdu slušné úrovni. Najdete tu například trojici HDMI, z nichž jedno je na boku, digitální optický audiovýstup a připojení na počítač jak v obrazové podobě (VGA či DVI – adaptérově přes HDMI), tak i zvukové (samostatný konektor pro PC audio). Rozhraní USB je pouze servisní, nechybí sluchátka a dvojice konektorů SCART, takže nebudete mít problémy s připojením starších zařízení.

Co se týče tunerů, satelitní ani kabelový nehledejte. Ovšem vzhledem k ceně je pozoruhodné, že tu vedle klasického DVB-T (MPEG-2) najdete i verzi pro pozemní digitální vysílání v HDTV, které zkušebně probíhá z některých vysílačů už i u nás (multiplex 4 v Praze, Brně a Ostravě). Zda na tento Sharp dokáže i standard DVB-T2, se mi přes veškerou snahu nepodařilo zjistit.

Sharp Aquos 32DH57EVBK - nastavení pokročilé a menu

V pokročilém nastavení obrazu (foto vlevo) můžete mimo jiné určit minimální a maximální rozsah pro senzor snímající úroveň okolního osvětlení. Na fotografii vpravo pak vidíte volby ovlivňující spotřebu energie. A když jsme u nich: standardně je udáváno 90 W za provozu a 0,6 W v pohotovostním režimu. Přiznám se, že zvláště v druhém případě jsem čekal o hodně méně…

Bohaté nastavení

Voleb, jak ovlivnit obraz, je hodně (viz foto vlevo). Změnit tak vedle běžných parametrů můžete i úroveň podsvícení, teplotu barev, aktivní kontrast (kontrast obrazu v závislosti na druhu scény) a nechybí ani stále častější řízení senzoru snímajícího úroveň okolního osvětlení. Ten je zde úzce svázán s úsporou energie. Všemožná nastavení, včetně režimu 14:9, či solidně pracujícího režimu „Auto“, nabízí i formát obrazu, který bez problémů přepíná do formátu 4:3 i v rámci televizního vysílání.

Nastavení na tlačítku „Eco“ pak ovlivňuje spotřebu přístroje ve třech režimech. Přímo v menu nazvaném opět „Eco“ (foto vpravo) si ještě navíc můžete nechat vypnout televizor, pokud mu chybí signál, či při delší době jeho nepoužívání. Nechybí ani volba pro vypnutí obrazovky při zapnutém zvuku, ale ta se nám z tohoto menu zatoulala do části zvané „Možnost“ (viz následující fotografie).

Sharp Aquos 32DH57EVBK menu volby - nastavení 2. zvuku

Písmena v menu jsou opravdu drobná, ale jak vidíte, možností nastavení je spousta. Včetně příjemné a dosti unikátní volby „jen zvuk“, tedy zapnutý zvuk při vypnutém obrazu. Zkuste takhle třeba rozhlas nebo televizi při mytí nádobí. Ušetříte…

Pro ty s dobrým zrakem…

Tohle je třeba zdůraznit. Veškeré znaky (s výjimkou čísla kanálů) jsou dosti malé, a to i v okamžicích, kdy je na obrazovce místa více než dost, jako například v seznamu naladěných kanálů. Z větší vzdálenosti s nimi budou mít nejspíše potíže i lidé s lepším zrakem než mám já.

Televizor sám o sobě nabízí trochu výraznější barvy, které se však dají – na danou cenovou relaci – bohatě ovlivnit. Znatelné je také rozšíření báze při zapnutí virtuálního zvuku, což určitě potěší, neboť to stále není běžné.

Výborné je pak převzorkování z PAL na rozlišení 1 366×768 bodů (televizor je poplatný standardu HD Ready), což bylo znát nejen u běžného pozemního DVB-T, ale také u ještě hůře vysílaného (s nižším datovým tokem) signálu satelitní služby Digi TV.

Televizor se s nízkou kvalitou přijímaného signálu prakticky pokaždé vyrovnal výborně a jeho snaha (v drtivé většině případů korunována úspěchem) byla znát i tehdy, kdy byla opravdu špatná i kvalita samotných záběrů. Právě to, spolu se zabudováním HD tuneru, považuji za největší výhodu Sharp Aquos 32DH57EVBK.

BRAND24

Sharp 32DH57E - tabulka

Balení obsahuje:

– dálkový ovladač
– 2× tužkové baterie (AA)
– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
– uživatelská příručka v papírové podobě
foto: autor a Sharp

Dáváte při koupi přednost levnějším, nebo dražším televizorům?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).