Hlavní navigace

Seriál Labyrint se vrací s druhou řadou. Drsná parta sklízí úspěchy i v zahraničí

12. 3. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Česká televize
Druhou řadu seriálu Labyrint jsem viděl v předpremiéře a napadá mě jen jedna otázka. Budou v americké verzi seriálu hrát Kevin Spacey a Tom Hardy?

Když v roce 2015 uvedla Česká televize první sérii Labyrintu, nebyla na scéně původních detektivních seriálů taková tlačenice jako teď. I proto bylo tehdejší rozhodnutí uvést seriál, který netvoří uzavřené příběhy, ale je vlastně jedním dlouhým příběhem rozděleným do sedmi hodinových částí, trochu rizikem. Které se ovšem bohatě vyplatilo – sledovanost kolem milionu diváků je atribut, který má silnou váhu. A který napovídá také o tom, že celý tým v čele s režisérem Jiřím Strachem odvedl sakra dobrou práci. Uběhly dva roky a máme tady Temný kraj, Svět pod hlavou, Mordpartu, Poldu, Rapla – a také druhou řadu Labyrintu.

Na zavedeném schématu není co měnit, jen se musel doplnit tým, který ve finále první série prořídl. Zůstal pochopitelně Jiří Langmajer jako major Remeš, jeho novým parťákem se stal Jan Hájek, představující toho zlejšího z klasického dua „hodný policajt / drsný policajt“. Jeho svérázný přístup a poněkud toporné dialogy působí sice trošku nepřirozeně, ale pak si uvědomíte, že Ostravák v Brně asi bude vždycky vypadat jako čerstvě vyoraná myš… i když, nikdy nevíte, protože (pozor, následuje malý spoiler) hned v první scéně zastřelí v podzemních garážích nějakého chlapa, načež o pár minut později tvrdí, že nikoho ještě v životě nezabil.

Neměníme to, co funguje

Je to ale jeden z mnoha bodů, které napovídají o komplikovanosti detektivního příběhu, majícího thrillerový a trochu mystický podklad. Znovu uvidíme také Miroslava Donutila, Michala Daleckého, Zuzanu Kajnarovou a do jedné z hlavních rolí obsadili autoři zkušenou Tatianu Vilhelmovou. V seriálu se také objeví Regina Rázlová, Pavel Kříž nebo Jiří Dvořák, který hraje dle vlastních slov reálnými situacemi inspirovanou postavu padoucha – a podoba je to dokonalá, protože až nápadně připomíná Romana Janouška.

Co se stylu týče, seriál si opravdu servítky nebere – uřezané hlavy, pohřbívání zaživa, naturalistické záběry mrtvol, a to si ještě Jiří Langmajer stěžoval, že původně byl seriál daleko tvrdší, ale po zásazích právníků z něj musela Česká televize ty největší brutality odstranit. První díl napovídá tomu, že se podařilo zopakovat vytvoření uvěřitelné detektivky, která dokáže diváka vtáhnout do děje a přikovat mu k noze železnou kouli, takže odejít je extrémně obtížné.

Využité mystické motivy pak zařazují Labyrint do oblasti módních thrillerů s kulturním přesahem – vezměte si příběhy 87. revíru (Steve Carella a spol.), přidejte k nim trošku Šifry mistra Leonarda, okořeňte to špetkou filmu Seven a dostanete zhruba popis Labyrintu. Jen si musíte opravdu dávat dobrý pozor, co se děje, a všímat si detailů – počet dějových linií nastíněných v prvním díle napovídá o tom, že se určitě nebude jednat o jednoduchý relaxační seriál.

Škoda těch dialogů…

Dvě věci se dají seriálu vytknout. První z nich jsou stále ještě v některých případech nerealistické dialogy, které by slušely spíše divadelní scéně než seriálu, od kterého očekáváte větší přiblížení skutečnosti – ale naštěstí jsou to jen výjimky, které většina prvotřídního hereckého kádru zvládá přirozeně eliminovat.

A druhá výtka směřuje na product placement, který se čeští scénáristé musí stále ještě učit – když si jde jedna z hlavních postav vybrat peníze z bankomatu a kamera zabírá pár sekund tu malou obrazovku s nabídkou zřízení konta u nejmenované banky, opravdu to bije do očí. A pokud všichni jezdí v nablýskaných škodovkách, na kterých není doslova a do písmene ani smítko, i když se prohánějí po zabahněných polních cestách, máte pocit, že se díváte na videoklip.

Naštěstí silný příběh a vynikající práce celého tvůrčího týmu dávají na tyto drobnosti zapomenout. Scénáristickou práci ocenili i na mezinárodní scéně: Labyrint je první český detektivní seriál, jehož model scénáře se prodal do USA (a také do Holandska). Celý seriál pak vysílají na Slovensku a v Polsku.

BRAND24

Na tiskové konferenci, následující po novinářské projekci prvního dílu, řekl Jiří Langmajer, že by ho zajímalo, kdopak ho asi bude hrát v americké verzi filmu, načež mu Jan Hájek promptně odpověděl, že to bude Kevin Spacey. Informaci se nám zatím nepodařilo ověřit, ale špatný nápad to určitě není. Na další místa navrhujeme Toma Hardyho jako Richarda Fraňka, Annu Kendrick jakožto kriminalistku Irenu místo Zuzany Kajnarové a ředitele Jana Olivu v podání Miroslava Donutila nemůže hrát pochopitelně nikdo jiný než Danny DeVito.

Druhou řadu seriálu Labyrint vysílá Česká televize od 13. března.

  • Zábavnost: 7
  • Dialogy: 5
  • Herecké výkony: 6
  • Vybízí k dalšímu sledování: 8

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).