Hlavní navigace

Senátoři chtějí diskutovat o zrušení koncesionářských poplatků

7. 5. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
7. 5. 2009

Předseda mediální komise senátu Jiří Oberfalzer z ODS podpořil návrh na zrušení koncesionářských poplatků a senátoři rozhodli, že se tímto návrhem budou zabývat všechny senátní výbory a také mediální komise horní komory parlamentu. Návrh, se kterým přišel senátor ODS Richard Svoboda společně s kandidátem do Evropského parlamentu Edvardem Kožušníkem počítá s tím, že financování médií veřejné služby, zejména České televize a Českého rozhlasu by mělo být realizováno přímo z daní a ne prostřednictvím koncesionářských poplatků za přijímače, jak tomu bylo dosud.

Několik senátorů podle serveru Česká média vyjádřilo názor, že by se o návrhu mělo alespoň diskutovat. Podporu má hlavně u ODS a KDU-ČSL, naopak místopředseda senátu Milan Štěch z ČSSD návrh nepodporuje. Podle něj je to jen záminka pro to, aby si někdo všiml jednoho bezejmeného kandidáta do Evropského parlamentu. Senátorka za KSČM Marta Bayerová navrhla zamítnutí předlohy.

BRAND24

K TÉMATU: Český rozhlas odmítá senátní návrh na zrušení koncesionářských poplatků

S návrhem na zrušení koncesionářských poplatků nesouhlasí ani veřejnoprávní média, zejména Český rozhlas. „Návrh obsahuje značné nedostatky a je zpracován nekoncepčně. Především má negativní dopad na postavení Českého rozhlasu a jeho plnění úkolů veřejné služby,“ uvedla mluvčí rozhlasu Eva Tichá. ČRo rozhodně odmítá, aby se citlivá problematiky financování veřejnoprávních médií stávala předmětem politického boje těsně před volbami do Evropského parlamentu. Ten ovšem národní legislativu v této věci nemůže ovlivnit, zdůraznila Tichá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).