Hlavní navigace

Šéf Novy Jan Andruško: Multiplex 4 nesmí bez našeho souhlasu změnit vlastníka

29. 1. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Generální ředitel Novy v rozhovoru pro Hospodářské noviny odmítnul potvrdit, že by Nova měla předkupní právo na společnost Digital Broadcasting, která je operátorem sítě 4

Zabránit případné změně vlastníka televizního multiplexu 4, v němž šíří už tři vlastní programy a čtvrtý tam zařadí během února, může podle generálního ředitele Jana Andruška televize Nova. Nejsledovanější česká televizní stanice se už loni postarala o to, aby firmu Digital Broadcasting, která multiplex 4 provozuje, opustil její menšinový vlastník a první šéf Novy Vladimír Železný. Nyní má podle Andruška potřebné “páky”, aby se podobná situace do budoucna neopakovala.

K TÉMATU: Převezme Nova multiplex 4? Televize to nekomentuje, Radim Pařízek popírá

“Když zařadíme kanály do nějakého multiplexu, tak chceme mít přehled o tom, kdo je vlastníkem. Dokud je vlastníkem multiplexu 4 pan Radim Pařízek, tak jsme v pohodě, pokud by došlo ke změně kontroly, tak samozřejmě máme mechanismy, jak si svou strategickou pozici zajistit,” prohlásil Andruško v rozhovoru pro úterní vydání Hospodářských novin. Zároveň však odmítnul komentovat, zda má Nova na provozovatele multiplexu 4 předkupní právo. “Jsem vázán mlčenlivostí,” řekl pouze.

ČTĚTE TAKÉ: Obchodní rejstřík vymazal podíl Vladimíra Železného u operátora multiplexu 4

Nova se už na začátku televizní digitalizace v Česku netajila ambicí provozovat vlastní celoplošný multiplex. Ještě za bývalého ředitele Petra Dvořáka, který nyní šéfuje České televizi, argumentovala právě veřejnoprávní televizí a jejím vlastním multiplexem. Svůj hlavní program a filmovou Novu Cinemu ale nakonec umístila do multiplexu 2, provozovaného Českými Radiokomunikacemi. Za současného šéfa Jana Andruška pak Nova začala intenzivně vyjednávat s novým provozovatelem multiplexu 4 Radimem Pařízkem o zařazení svých nových programů do této sítě. Nelíbila se jí cenová politika Českých Radiokomunikací.

NAPSALI JSME: Sedmý kanál Novy se bude jmenovat Telka, jako někdejší projekt Radima Pařízka

Tipy C

Pařízek převzal multiplex 4 před rokem od společnosti Telefónica. V červnu 2012 spustil první nové vysílače a v červenci v jeho síti zahájil vysílání třetí volně šířený program Novy, na muže zaměřený Fanda. Do podzimu se multiplex 4 potýkal s technickými problémy, ale v listopadu dokončil plánované pokrytí 86 procent populace a koncem prosince v něm začala vysílat další tematická stanice Novy, zábavný kanál Smíchov. V únoru by měla ještě následovat stanice Telka, která bude v pořadí čtvrtým volně šířeným kanálem Novy a celkově sedmým programem této skupiny.

Vedle Fandy, Smíchova a Telky v multiplexu 4 vysílá ještě hlavní kanál Novy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Nova je hlavním klientem sítě, kromě ní ve čtvrtém multiplexu vysílá už jen Pařízkova TV Pohoda, ČT 1 HD a v některých regionech teleshoppingová Inzert TV. Nova v této síti chystá také službu na bázi Video on Demand, kdy si diváci budou moci v nočních hodinách do set-top-boxu stáhnout vybrané pořady a filmy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).