Hlavní navigace

Prezident Frekvence 1 a Evropy 2: Přechod na DAB by neměl hradit stát

18. 1. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
18. 1. 2011

Souběžné analogové a digitální rozhlasové vysílání při rozhlasové digitalizaci by neměl hradit stát formou příspěvku z radiokomuni­kačního účtu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), nýbrž sami provozovatelé rádií. Serveru DigiZone.cz to řekl Michel Fleischmann, prezident společnosti Lagardere, která provozuje rádia Frekvence 1, Evropa 2, Bonton a Dance rádio.

K TÉMATU: Co ještě brání startu digitálního rozhlasu v Česku?

Přechod na digitální platformy musí být hrazen výlučně budoucími provozovateli na těchto platformách. Je nesmyslné, aby takové aktivity byly hrazeny ze zdrojů států, který ostatně na to ani nemá a není důvod, proč by tyto aktivity měl hradit daňový poplatník, řekl Fleischmann. Firma Lagardere podle něj zatím nepočítá s digitálním vysíláním svých celoplošných rádií, které mají dobré pokrytí v analogovém FM pásmu.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Digitální rozhlas čeká další zdržení: odvolání neúspěšných žadatelů o multiplexy

Pokud se v éteru objeví některé digitální stanice této společnosti, budou to podle Fleischmanna ty, které by mohly posluchačům přinést něco nového a zároveň by tak rozšířily své pokrytí. Firma ale momentálně neřeší přechod na digitální vysílání, protože tato otázka není podle jejího prezidenta aktuální. Provozovatelé komerčních rádií přede dvěma lety prolobovali parlamentem novelu vysílacího zákona, která jim umožňuje vysílat analogově ještě dalších deset let.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).