Hlavní navigace

Šéf Rady ČTÚ: Regionální televize mohou přejít do multiplexu 3

3. 11. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
3. 11. 2011

Regionální studia RTA a R1 mohou po ukončení vysílání televize Prima podle stávající licence, která jí zavazuje sdílet prostor s těmito regionálními televizemi v multiplexu 2, přejít do sousedního multiplexu 3. Serveru DigiZone.cz to řekl předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák. ČTÚ může konstatovat, že v současné době je stále volná část přenosové kapacity vysílací sítě 3, v jejímž rámci operátor vysílací sítě umožňuje i určité regionální členění, uvedl Dvořák.

K TÉMATU: Vysílání Primy končí! Od 1. ledna 2012 z ní bude Prima family, bez regionů

Prima chce k 1. lednu 2012 vrátit současnou licenci pro vysílání svého hlavního programu, která obsahuje podmínku sdílení prostoru s regiony, a zahájit vysílání na základě nové licence pro rodinný program Prima family. Tato licence už podmínku sdílení s regiony neobsahuje. Studia RTA a R1, která se nyní každý všední den v 17:40 hod. připojují do centrálního programu Primy, tak budou muset hledat jinou alternativu pro pozemní digitální vysílání.

ČTĚTE TAKÉ: Jaroslav Berka prodal studia RTA. Ještě předtím, než je Prima odstřihne

ČTÚ se podílel na financování vzniku regionálních headendů v rámci multiplexu 2, které umožňují odpojování regionálního vysílání RTA a R1 v rámci programové pozice televize Prima. Tyto headendy ale nebudou po „očištění“ Primy od regionů potřeba. Podle Dvořáka však ČTÚ kromě prvotní investice do vybudování těchto headendů jejich provoz nadále nijak nefinancoval. Pouze v souladu se zákonem přispěl z radiokomuni­kačního účtu na jejich výstavbu, upozornil.

NAPSALI JSME: Studia RTA by po odstřihnutí od Primy mohla vysílat v multiplexu 3

Stejným způsobem by mohl ČTÚ zafinancovat vznik regionálních headendů v multiplexu 3, podle Jaroslavy Novákové z odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ by je ale provozovatel této sítě musel stihnout zprovoznit do termínu dokončení televizní digitalizace, tedy 11. listopadu. Nováková to řekla ve středu na pardubické konferenci Radiokomunikace 2011. České Radiokomunikace jako majitel firmy CDG, která multiplex 3 provozuje, však tento termín nemůže stihnout.

KOMENTÁŘ: Prima odstřihne regiony

Multiplex 3, v němž je nyní prostor pro regionální televize, byl původně určen pro vysílání hlavního programu Primy s možností regionálního odpojování. Rozhodnutím Primy vstoupit do multiplexu 2 a mít stejné pokrytí jako Nova musel ČTÚ ve spolupráci s operátorem této sítě, Českými Radiokomunikacemi, vyřešit regionalizaci druhé televizní sítě. Ukončením vysílání Primy na základě stávající licence s podmínkou sdílení prostoru s regiony ale tato regionalizace sítě pozbývá potřeby.

BRAND24

Zatím však není jasné, jak se s odstřižením regionů od televize Prima vypořádají České Radiokomunikace, s nimiž mají studia RTA a R1 uzavřeny samostatné smlouvy na vysílání v multiplexu 2. Navíc regionům nezanikne licenční podmínka, že se mají připojovat do centrálního programu televize Prima. Tímto problémem se bude muset zabývat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), protože ČTÚ v této věci nemá podle jeho šéfa Pavla Dvořáka žádné kompetence.

Problematika sdílení programové pozice je důsledkem podmínek v licencích vydávaných podle zákona č. 231/2001 Sb. Radou pro rozhlasové a televizní vysílání a nespadá jakýmkoliv způsobem do kompetencí ČTÚ. ČTÚ současně nejen, že nemá žádnou pravomoc vstupovat do smluv uzavřených mezi provozovateli vysílání a operátorem vysílací sítě (to se ukázalo již v minulosti, při snaze změnit TPP), ale nezná ani jejich obsah. Problematiku proto musí řešit provozovatelé regionálního vysílání v kontextu uzavřených smluv, dodal Dvořák pro DigiZone.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).