Hlavní navigace

Satelitní operátoři si „oťukávají“ rozlišení 4K, nejaktivnější je v této oblasti SES

19. 4. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V Ultra HD rozlišení by měly být v příštím roce snímány už všechny významné sportovní události, jakými budou například zimní OH v Soči nebo MS ve fotbale pořádané v Brazílii.

Poskytovatelé satelitních služeb ve spolupráci s telekomunikačními operátory učinili v uplynulých měsících první krůčky v oblasti televize s nejvyšším rozlišením obrazu, jakého lze v tuto chvíli dosáhnout, tedy 4K, které se jinak označuje také jako Ultra HD (je 4× vyšší než HDTV). Zatím posledním krokem v této oblasti bylo spuštění 4K Demo kanálu satelitního operátora Digitürk ve spolupráci se společnosti Eutelsat Communications. Prezentace se konala 2. dubna, kdy se tento formát obrazu přenášel prostřednictvím družice Eutelsat 7A na pozici 7 stupňů východně.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Na satelitu začne vysílat první evropský demo kanál v rozlišení 4K

Eutelsat je hrdý na to, že Digitürk je jeho partnerem již téměř 15 let a vybral si ho také pro vysílání v rozlišení 4K, uvedl při této příležitosti manažer Eutelsatu pro Turecko, Blízký východ a Afriku Ali Korur a dodal: Podpora vysílacího průmyslu je důležitá součást naší další strategie v této oblasti. Cílem Digitürk v současné době je vyzkoušet možnosti technologie a připravit se na její pozdější komerční start, a to jakmile bude dostatek zařízení pro Ultra HD na trhu.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Astra chystá pro Evropu satelitní demo kanál v Ultra HDTV o rozlišení 4K

V oblasti technologie 4K je nejdále, respektive je spíše nejaktivnější, lucemburská společnost SES, která je provozovatelem satelitů Astra. Nejen, že ve druhé polovině minulého měsíce oznámila spuštění 4K Demo kanálu, ale na nedávno konané akci MIPTV v Cannes oznámila, že rozjíždí iniciativu „SES Ultra HD Experience“, která bude vybízet a podporovat poskytovatele obsahu a vysílatele, aby hnali dopředu rozvoj formátu Ultra HD. Operátor označuje satelit jako nejvhodnější platformu pro distribuci této technologie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).